Studenter må planlegge økonomien for skoleåret

TIPS OG RÅD

Studentøkonomi

Når du studerer er det lurt å planlegge økonomien for skoleåret. Her får du gode råd og tips for en bedre studentøkonomi.

9 smarte råd for en bedre studentøkonomi

Forbrukerøkonom Magne Gundersen gir deg sine ni beste tips for en bedre studentøkonomi.
 

Illustrasjon: 1-tall

Sett opp et budsjett

Noe av det smarteste du kan gjøre er å sette opp et enkelt studentbudsjett, slik at du får oversikt over hvor mye penger som kommer inn, og hvor mye som går ut. 

I tillegg kan denne budsjettmalen (excel) hjelpe deg med å få oversikt.

Illustrasjon: 2-tall

Bo billigere

Å bo er ofte den største utgiftsposten for de som velger å flytte for å studere. Et smart tips er å starte boligjakten tidlig. I tillegg kan det være lurt å leie bolig sammen med en venn. Da kan dere dele på alle utgifter som leie, internett, strøm og innkjøp av felles ting som vaskemaskin og møbler.

Her finner du en lur sjekkliste for deg som skal leie bolig.

Illustrasjon: 3-tall

Søk studielån og stipender

Studielån er et billig lån. Det kan derfor være smart å ta ut hele studielånet og heller spare det du ikke bruker. Lånet er rentefritt i studietiden, og opptil 40 % av lånet kan omgjøres til stipend. 

Legathåndboken finner du hundrevis av stipender som deles ut hvert år til verdige søkere. Send gjerne inn flere søknader. Og best av alt: Pengene er skattefrie!

Illustrasjon: 4-tall

Jobb deltid

Å jobbe ved siden av studiene er løsningen for mange. De ekstra tusenlappene er gull verd for en trang studentøkonomi – samtidig som det ofte kan lønne seg både erfaringsmessig og på CV-en din. Men pass på at du ikke overstiger Lånekassens inntektsgrense (214.213 kroner før skatt i 2024). Tjener du mer vil stipendet ditt bli kuttet.

Illustrasjon: 5-tall

Bruk studentrabatten

Det er masse rabatter og tilbud spesielt rettet mot studenter. Se hvilke studentrabatter du kan få.

Illustrasjon: 6-tall

Kjøp brukt, og selg det du ikke bruker 

En del ting må man nødvendigvis ha, men det er ikke nødvendig å kjøpe alt nytt. Du kan finne alt fra brukte pensumbøker til klær, bestikk og møbler på nett. Å selge unna det du ikke lenger bruker er en smart måte å få litt ekstra å rutte med som student. 

Se tips om hvordan du kan spare penger og miljøet. 

Illustrasjon: 7-tall

Husk forsikringene

Du bør minimum ha innbo- og reiseforsikring. Husk at dersom du er over 20 år er du ikke lenger dekket av forsikringen til dine foreldre. Melder du flytting i Folkeregisteret er du heller ikke dekket av forsikringene til foreldrene, dette gjelder også før du fyller 20 år.

Illustrasjon: 8-tall

Planlegg handleturen

Det er mye du kan gjøre for å få pengene til å rekke lenger, som å ukeshandle og skrive handleliste. Slik kan du unngå dyre impulskjøp som kan loppe deg for mye mer enn du tror.

I tjenesten Min økonomi kan du skaffe deg en oversikt over hva du bruker penger på, og se om du finner utgifter du heller kan sette av til sparing.

Illustrasjon: 9-tall

Spar litt hver måned

Når du er student er det ikke lett å spare, men det er mulig. En av de beste vanene du kan ha er ikke å bruke opp alle pengene, men legge litt til side hver måned. Noen tusenlapper på en bufferkonto kan redde deg når du får en uventet utgift.

"Du bør ikke bruke opp pengene du får fra Lånekassen ved semesterstart med en gang, men fordele de utover semesteret. Det er ikke alltid mye rom i studentøkonomien, men med noen enkle grep kan du forbedre din økonomi."

Magne Gundersen, Forbrukerøkonom


Få oversikt over studielånet

Ved å legge til studielånet ditt i mobilbanken har du hele tiden oversikt over samlet gjeld, renter og gebyrer. Smart hva?

Her finner du studielånet:

  1. Logg inn i mobilbanken
  2. Klikk på knappen Legg til konto eller kort
  3. Hent inn studielånet

I tillegg kan du enkelt sjekke saldo, overføre, fikse regionsperre på kortene, og mye mer. 

Illustrasjon: Studielånet i mobilbanken.


Sammenlign priser

Du kan sammenligne våre priser med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }