mann tar pause fra oppussingen. foto.

TIPS OG RÅD

Slik kommer du i mål med oppussingen

Oppussing starter gjerne med store drømmer og mange planer. For noen ender det opp med å være mer stress enn gøy. Her er våre tips til å komme i mål med oppussingsdrømmen. 

kvinne som pusser opp. illustrasjon.

Hvilke muligheter har du?

Det er viktig å få en oversikt over økonomien mens du fremdeles er tidlig i prosessen. Se hvor mye det er realistisk at du kan spare på forhånd og hvilke muligheter du har for å eventuelt låne noe i tillegg.

  • Vil du gjøre mesteparten av jobben selv? Betyr dette at du ikke trenger å ta opp lån og kan betale hele oppussingen med oppsparte midler?
  • Vil du bare bli fort ferdig og betale folk for å gjøre jobben med de ekstra utgiftene det innebærer? 

Vi hjelper deg mer enn gjerne med å få oversikt over mulighetene. Ta gjerne en runde på planer og utgifter i forkant – jo mer du vet, desto lettere kan vi finne den beste løsningen sammen.
 


Hvor mye vil det koste å pusse opp?

For å finne ut hvor mye penger du trenger er det lurt å sette opp et estimat på alle kostnadene.

Deler du opp prosjektet i faser er det enklere å huske på alt av små og store utgifter. Setter du i tillegg opp en tidsplan, får du en oversikt over når du trenger å ha pengene på konto. 

Slik kan du redusere utgiftene:

  • Hent inn tilbud fra flere håndverkere. Da har du et godt sammenligningsgrunnlag.
  • Finn ut hvilke materialer du trenger, og be om et tilbud. Det er mye å hente ved å samle materialene i en større ordre.
  • Ta deg tid til å se på flere løsninger og vær sikker på veien videre før du setter i gang. Endrer du planene underveis kan det fort bli dyrt. 

Legg en plan for sparing

Med et oppussingprosjekt er det som regel store utgifter over lenger tid. Da er en månedlig spareplan smart. Legg en plan og sett av et fast beløp hver måned. Du kan heller spare mer i perioder du er ekstra motivert.

Sett opp en egen konto til formålet, slik at du har full oversikt over hva du har tilgjengelig og pengene ikke blir brukt til andre ting.


Trenger du lån til oppussing?

Se hvilke lån som passer ditt behov best.

Øk boliglånet

Har dere et boliglån fra før? Da kan den enkleste og rimeligste løsningen være å øke det eksisterende lånet.

Husk at lånet fortsatt ikke kan være høyere enn 85 prosent av boligens verdi. Hvis boligen har steget i verdi siden dere tok opp lånet kan det lurt å få en ny verdivurdering.

Byggelån

Skal dere totalrenovere er byggelån et alternativ. Byggelån har høyere rente enn boliglån, men dere betaler bare rente på det dere har brukt så langt i prosjektet.

For å kunne låne mer penger kan dere prioritere det som bidrar til høyest verdiøkning først.

Forbrukslån

For noen kan et forbrukslån være tilstrekkelig.

Forbrukslån er den dyreste løsningen, men det kan være en mulighet om dere ikke kan bake lånet inn i et eksisterende lån. Fordi renten er høy, bør du passe på å betale ned lånet raskt – ellers blir det fort veldig dyrt. 

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }