Fordeler og ulemper med aksjesparekonto

Aksjesparekonto blir beskrevet som en skattegave du ikke bør gå glipp av. Dette er fordelene og ulempene du må vite om før du starter sparingen i aksjesparekonto.

Aksjesparekonto er en god og langsiktig sparemåte med skattefordeler, hvor tanken bak er å gjøre det mer attraktivt for nordmenn å spare i aksjer og fond.

Løsningen ble lansert i 2017 hos de fleste banker og fondsforvaltere i Norge. En aksjesparekonto er gratis å opprette, og du kan enkelt samle sparepengene i aksjer og aksjefond inn i aksjesparekontoen. I tillegg får du full oversikt over sparingen din i mobilbanken og nettbanken, forteller Una Mathisen, leder for sparing i SpareBank 1.

Les om hvordan du kan utnytte din aksjesparekonto til det fulle

Aksjesparekonto har flere fordeler, men også noen ulemper. Mathisen forklarer deg de ulike sidene ved å opprette aksjesparekonto.

Dette er fordelene ved å opprette aksjesparekonto

  • Du kan kjøpe, selge og bytte aksjer og aksjefond innad i kontoen uten å utløse skatt – du må først skatte når du velger å ta ut gevinsten.
  • Over tid kan du opparbeide deg en betydelig utsatt skattefordel.
  • Du opparbeider deg årlig skjermingsfradrag i aksjesparekontoen.
  • Det er ingen gebyrer for å opprette aksjesparekonto. Årlig forvaltningsgebyr, kjøp og salg av aksjer og egenkapitalbevis koster det samme innenfor aksjesparekonto som utenfor.

Dette er ulempene ved å opprette aksjesparekonto

  • Du kan ikke spare i rente- og kombinasjonsfond i aksjesparekonto – du kan bare kjøpe enkeltaksjer og aksjefond.
  • En aksjesparekonto kan bare inneholde aksjefond med en aksjeandel på mer enn 80 prosent.
  • Har du fond eller aksjer med urealisert tap, må du gjøre en vurdering om det skal stå i eller utenfor løsningen.

Les om hvordan du får mest ut av sparepengene dine

Er du ute etter langsiktig sparing hvor du samtidig sparer skatt, i en bank med et av de beste fondsutvalgene, er aksjesparekonto noe for deg.

Flytt sparingen din til aksjesparekonto

Flytting av aksjer og aksjefond

Du kan flytte hele eller deler av en aksjesparekonto til oss i mobilbanken eller nettbanken.

Har du aksjer, egenkapitalbevis og aksjefond utenfor en aksjesparekonto som du vil flytte inn i en aksjesparekonto, må du selge det du har i dag. Når pengene fra salget er kommet på konto kan du kjøpe aksjefond eller aksjer på nytt i aksjesparekontoen.

Husk at salg av fond og aksjer medfører skattemessig realisasjon (gevinst eller tap).

Flytting av spareavtaler

Har du spareavtale i fond hos oss, må denne også flyttes. Dette kan du gjøre i mobilbanken eller nettbanken, inne på den aktuelle spareavtalen.

Det er ikke mulig å flytte en spareavtale fra en annen bank til oss. Da må du slette dagens avtale og eventuelle trekk som ligger til forfall, og legge opp ny spareavtale på aksjesparekontoen. Hvis du ikke sletter dagens avtale vil den fortsette å gå til din gamle fondstilbyder/bank.

Aksjesparekonto er en konto for deg som vil spare i aksjer og aksjefond. Les mer om dette passer for deg.