dame som ser på nettbrett. foto.

TIPS OG RÅD

Hvordan ta opp boliglån uten egenkapital?

Det å ta opp boliglån uten egenkapital kan være vanskelig, fordi du i utgangspunktet må ha spart opp minst 15 prosent av kjøpesummen selv. Heldigvis finnes det alternativer.

penger. illustrasjon.

Hva er egenkapital?

Egenkapital er penger du har spart selv til kjøp av bolig. Hovedregelen ved boligkjøp er at du kan låne inntil 85 prosent av det boligen koster. Det betyr at du må bidra med 15 prosent selv.

I tillegg er det du som må betale alle omkostninger knyttet til boligkjøpet. Omkostninger er for eksempel dokumentavgift til staten, som utgjør 2,5 prosent av kjøpesummen på selveierboliger. Oversikt over omkostninger står alltid i prospektet på boligen.

 

Her er et regneeksempel:

Du skal kjøpe en bolig til 2 millioner kroner.

  • Da kan du låne 1,7 millioner kroner (85 %)
  • Det betyr at du må ha 300.000 kroner (15 %)
  • I tillegg kommer dokumentavgift på 50.000 kroner (2,5 % av 2 millioner), som også må dekkes av egenkapitalen

I sum betyr det at du må ha spart 350 000 kroner for å kjøpe en bolig til 2 millioner kroner.

Muligheter for boliglån uten egenkapital

Har du ikke nok egenkapital, kan det likevel finnes løsninger. Her er fire av dem:

En kausjonist er en person (som regel foreldre) som garanterer å betale lånet ditt hvis du ikke klarer det selv. Den vanligste formen for kausjon er realkausjon, som vil si at banken får tilleggssikkerhet i kausjonistens bolig.

Skal du kjøpe bolig for første gang kan kausjon være en god løsning for å få lånet du trenger. Kausjonisten din bør likevel tenke godt gjennom ansvaret sitt før dere lager en kausjonsavtale.

Se også: 
Hva det innebærer å være kausjonist?

Er du så heldig å kunne få forskudd på arv (gavebrev), kan dette bidra til egenkapitalen din. Det er viktig at den du skal arve fra dokumenterer forskuddet skriftlig i et gavebrev, og informerer om gaven til alle de andre som skal arve fra dem. 

Det kan være vanskelig å snakke om arv. Sett dere godt inn i hvordan dere går frem i et arveoppgjør slik at det blir riktig og rettferdig for alle. 

Det er ofte lettere å kjøpe bolig med noen andre – enten det er kjæreste, venner eller familie. Da kan dere dele på kostnadene, noe som kan bety at dere få et høyere boliglån (hvis dere har nok i egenkapital). 

For å få en mest mulig rettferdig fordeling anbefaler vi å skrive en samboerkontrakt eller tilsvarende. Det kan redde dere for uenigheter på sikt. 

Se også: 
Dette bør dere tenke på før dere flytter sammen

Hvis du er i en livssituasjon som gjør det vanskelig å spare
opp til egenkapital eller skaffe en kausjonist, kan du søke om å få et startlån fra kommunen.

Startlånet blir enten i tillegg til eller i stedet for vanlig boliglån i banken. Lånesøknader som dette vil være i brudd med utlånsforskriften, og vil derfor ofte ta noe lengre tid å behandle.

Den letteste måten å få mer informasjon om startlån er å enten kontakte kommunen din eller finne informasjon på kommunens nettside.

Sparer du i BSU?

Hvis du er under 34 år anbefaler vi at du sparer til egenkapital i BSU. Sett av et fast månedlig beløp, så kommer du gradvis nærmere boligdrømmen. Med en BSU-konto får du vår beste rente på sparepengene, og opp til 2750 kroner i skattefradrag i året.

Snakk med oss om boliglån uten egenkapital

Selv om du mangler egenkapital, betyr ikke det at det er håpløst å få lån. For at vi skal kunne hjelpe akkurat deg trenger vi at du sender oss en lånesøknad. Det er selvfølgelig helt uforpliktende. 

Har du spørsmål? Uansett om du lurer på noe om egenkapital eller budrunden – ikke nøl med å spørre, vi hjelper deg mer enn gjerne. 

Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen senere!

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }