Din første bolig

Å kjøpe bolig for første gang kan være vanskelig. Hva betyr egenkapital, hvor mye kan du låne, og hva gjør du hvis du ikke har nok?

Hva er egenkapital og hvor mye må jeg ha?

Egenkapital er beløpet du har spart opp eller kan skaffe for eksempel fra foreldre eller besteforeldre, slik at banken kan gi deg lån til å kjøpe boligen.Du trenger egenkapital på 15 % av det boligen koster, inkludert omkostninger. Det er fordi Finanstilsynet anbefaler oss å låne ut maks 85 % av kjøpesummen.Det er mange som ikke har spart opp så mye penger, men det finnes heldigvis andre muligheter for å få det til. 


1. Hjelp fra foreldre

En av tre sier at de har fått hjelp av foreldrene til å komme inn på boligmarkedet. Det finnes mange måter foreldrene dine kan hjelp deg på.

Hjelp med egenkapital:

 • Betale hele eller deler av egenkapitalen.
 • Stille pant i egen bolig.
 • Gi deg forskudd på arv. Det kan være smart siden det ikke er arveavgift lenger.

Kjøpe boligen sammen med deg:

 • Ta opp lån med sikkerhet i egen bolig og gi pengene til deg
 • Ta opp lån sammen med deg slik at de er ansvarlig for deler av gjelden din, eller såkalte medlånetakere.

 

2. Kjøp sammen med venner, søsken eller kjæreste

Hvis du kjøper sammen med noen, trenger du ikke like mye egenkapital. Kanskje du har foreldre, søsken, venner eller kjæreste som kan bli med? Husk å bli enige om hva dere gjør hvis en vil selge, og tenk på om du kan ta over hele boliglånet senere. 

Eksempel

Skal du kjøpe en leilighet til 2 millioner, trenger du 300.000 i egenkapital. Da kan du låne 1.7 millioner. 


Hvor stort lån har du råd til?

- og hvor mye du må spare opp for å kjøpe der du vil bo?


Andre ting som teller når du søker om boliglån

 • Kan du betale lånet? Vi ser på alt du har av utgifter og inntekter, og må ta høyde for at du kan betale lånet selv om renta øker. 
 • Sparepenger I beregningen tar vi med hvor mye du har spart og eiendeler som for eksempel bil.  
 • Har du samboer eller barn? Familiesituasjonen har ofte en del å si for økonomien din.
 • Andre lån  Har du andre store lån, vil det påvirke hvor mye du kan betale ned på boliglånet. 

Viljen til å spare teller!

Stå på-vilje er alltid bra. Kan du vise at du både kan tjene og spare penger, kan det til og med påvirke hvor mye du kan låne.


Spar til egen bolig

Ingenting slår BSU når du skal spare til bolig. I tillegg til en super rente, får du skattefradrag. Du kan spare opp til 25.000 kroner og få inntil 5.000 kroner i skattefradrag årlig til du er 34 år. Totalt kan du spare 300.000 kroner på BSU.

 


Oops! Kostnader som kan dukke opp når du skal kjøpe bolig. 

Tinglysningsgebyr

Når du kjøper bolig må du registrere hvem som har lånt deg penger og at det er tatt sikkerhet i eiendommen. Dette kalles tinglysning av pant og koster 525 kroner for fast eiendom og 430 kroner hvis du har kjøpt andel i borettslag. 

Dokumentavgift

Hvis du kjøper selveier, må du betale dokumentavgift på 2,5 % av det du kjøper boligen for. Det kan fort bli mye penger selv om det ikke høres sånn ut. Koster boligen 2.000.000,- må du altså betale 50.000,- i dokumentavgift.

Hvis du kjøper en borettslagsbolig, aksjeleilighet, eller hvis salget skjer mellom ektefeller eller registrerte partnere, slipper du dokumentavgiften.

Fellesgjeld

Hvis du skal kjøpe deg inn i et borettslag eller aksjeleilighet, bør du sjekke fellesgjelda – hvor høy er den og hva dekker den?

 • Driftskostnader?
 • Boligens andel av renter og avdrag på fellesgjeld?
 • Oppvarming, strøm, kabel-TV, Internett?

Dette må med i budsjettet når du vurderer om du har råd til kjøpe deg inn.


Tenkt på å leie ut?

Kjøper du en bolig med to eller flere soverom, kan du leie ut det du ikke bruker. Da er du sikret hjelp til å betale på lånet. Leier du ut mindre enn halvparten av boligens totale areal, betaler du ikke skatt av husleien.


Få finansieringsbevis før budrunden!

Kribler du etter å starte med visninger og budrunder? Aller først er det smart å ta en prat med en rådgiver hos oss. Da går vi gjennom økonomien din, og ser på hvor stort boliglån du kan få. Det kalles også for låneramme.

Du får et finansieringsbevis som bekrefter at du vil få boliglån, og DA kan du legge inn bud på bolig – innenfor rammen, så klart. Lykke til!