Studentøkonomi

For deg som studerer, er det lurt å planlegge økonomien for skoleåret. Her får du gode råd og tips for en bedre studentøkonomi.


10 smarte råd for en bedre studentøkonomi

Støtten du mottar fra Lånekassen ved semesterstart bør du ikke bruke opp med en gang, men fordele utover semesteret. Det er ikke alltid mye rom i studentøkonomien, men med noen enkle grep kan du forbedre din økonomi radikalt.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen gir deg sine ti beste tips for en bedre studentøkonomi.

1. Bo billigere

Å bo er ofte den største utgiftsposten for borteboere. Vurder å leie bolig sammen med en venn. Et smart tips er å være på boligjakt hele året. For hver hundrelapp du sparer i månedsleie får du en tusenlapp ekstra i året å rutte med.
 

2. Søk legater og stipend

I Legathåndboken finner du hundrevis av stipender som deles ut hvert år til verdige søkere. Send gjerne inn flere søknader. Og best av alt: Pengene er skattefrie!
 

3. Jobb deltid

En liten ekstrajobb trenger ikke gå ut over studiene, men gir studentøkonomien et skikkelig løft. En sommerjobb gir deg også ekstra å rutte med gjennom studieåret. Men pass på at du ikke overstiger Lånekassens inntektsgrense (182.575 kroner før skatt i 2019). I gjennomsnitt bør du altså tjene maks 15.214 kroner hver måned. Tjener du mer vil stipendet ditt bli kuttet.
 

4. Sett opp budsjett

Et budsjett over inntekter og utgifter hjelper deg å styre økonomien din. Oversikt og kontroll over økonomien er viktig når hver krone teller. Bruk gjerne SIFOs referansebudsjett som utgangspunkt når du setter opp ditt eget budsjett. 
 

5. Bruk studentrabatten

Studentkortet er Norges beste rabattkort. Bruk det! Det er masse rabatter og tilbud spesielt rettet mot studenter. Se hvilke studierabatter du kan få
 

6. Del på utgiftene

Bor du sammen med noen kan du dele utgifter til lisens, bredbånd og strøm samt innkjøp av felles ting som vaskemaskin, møbler etc.
 

7. Kjøp brukt eller få gratis

Klær, møbler, utstyr og studiemateriell kan kjøpes brukt og billig. Sjekk på nett og på loppemarkeder. På Finn.no finner du mange ting som gis bort mot henting.
 

8. Husk forsikringene

Du bør ha minimum innbo- og reiseforsikring. Sjekk om du er dekket av foreldrenes forsikringer eller om du må ha dine egne.
 

9. Bruk pengene smart

Det er mye du kan gjøre for å få pengene til å rekke lenger: Handle billige merker, lage middag for flere dager, ta med matpakke og termos, droppe kjøpevann, stumpe røyken, sykle i stedet for kollektivt, trene billig på samskipnadens treningssenter, vente med å bytte mobil osv.
 

10. Penger i bakhånd

Når du er student er det ikke lett å spare, men det er mulig. En av de beste vanene du kan ha er ikke å bruke opp alle pengene, men legge litt til side hver måned. Noen tusenlapper på sparekonto kan redde deg når du får en uventet utgift. Og når du tjener så mye at du betaler skatt, er BSU-sparing det smarteste du kan gjøre.


Husk forsikring

Når du flytter hjemmefra er du ikke lenger dekket av dine foreldres forsikring.

Med innbo- og reiseforsikring for unge har vi samlet det du trenger for å sikre deg selv og tingene dine, både hjemme og på tur.

Ta ut hele studielånet!

Studielån er et ekstremt billigt lån. Det er rentefritt i studietiden, og 40 % av lånet omgjøres til stipend om du flytter hjemmefra. Se hvordan du får det omgjort her.

Kan du klare deg med mindre, bør du heller spare pengene - kanskje til egenkapitalen på din første bolig.

Spar til egen bolig

Boligsparing for ungdom (BSU) er den smarteste måten å spare til egen bolig. I tillegg til en super rente, får du også skattefradrag. Du kan spare opp til 25.000 kroner årlig og da får du 5.000 kroner i skattefradrag. Totalt kan du spare 300.000 kroner i BSU.