Så enkelt kan klubber, lag og foreninger samle inn penger med Spleis

For idrettsforeningen Ørn var drømmen en ATV til løypearbeid.

If Ørn samlet inn penger med spleis

Alle klubber, lag og foreninger trenger økonomiske midler til drift og utstyr. Det finnes flere måter å samle inn penger på – alt fra loppemarked og byttedag til gavefond og sponsormidler.

Da idrettsforeningen Ørn i Skien ønsket å samle inn penger til en ATV, valgte de å bruke folkefinansieringstjenesten Spleis. 

– Vi er en ren vinteridrettsklubb, og driver primært med langrenn og skiskyting. Vi hadde lenge hatt behov for en ATV med seks hjul til arbeidet med å preparere skiløypene og å flytte snøkanonene for en mer effektiv produksjon av kunstsnø. Vi trengte et fleksibelt anleggsredskap, som vi kunne sette både hjul og belte på, og som kunne brukes både sommer og vinter, forteller økonomiansvarlig Bent Arve Eriksen.
 

Første klubben i Telemark som brukte Spleis

Ørn har vært bedriftskunde i SpareBank 1 Telemark i flere år, og har alltid hatt et tett samarbeid med banken sin. 

– Det beste med å være bedriftskunde er det gode samarbeidet mellom oss. Vi støtter og stiller opp for hverandre. For eksempel tar banken kontakt hver gang de har en ny løsning som de tenker kan være aktuell for oss å teste.

Det var i fjor banken kom til dem og fortalte om innsamlingsmetoden Spleis.

– Jeg syntes det hørtes veldig spennende ut og ville teste det umiddelbart. Vi valgte derfor å bruke Spleis for å samle inn penger til ATV-en, og var den første klubben i Telemark til å teste ut tjenesten, forteller Bent.
 

Slik fungerer Spleis

Spleis er en norsk folkefinansieringstjeneste. Det er enkelt å opprette, og innsamleren er ansvarlig for innsamlingen og innholdet. Du definerer enten et bestemt beløp du ønsker å oppnå, eller lar det være «uendelig». Idrettsklubben Ørn valgte å sette summen til det ATV-en kostet, 280 000 kroner. 

– Spleis er enkelt å bruke og det er enkelt for folk å gi penger. I tillegg har du full oversikt over hva som blir gitt, og du kan følge med på utviklingen gjennom hele innsamlingen. Utviklingsbarometeret som viser hvor mye penger som kommer inn, ga oss hele tiden en pekepinn på hvor langt unna målet vi var.

De som ønsker å støtte Spleisen din, kan gi via Vipps, kort eller faktura. Innsamleren kan også velge å gi små belønninger til giverne som takk for støtten, og kan hele veien kommunisere direkte med alle sammen – også givere som velger å være anonyme. Som innsamler har du full oversikt over antall givere og innbetalinger. Når Spleisen er avsluttet, utbetaler Spleis beløpet som er samlet inn til organisasjonens kontonummer.
 

Smart å dele i sosiale medier

For at man skal lykkes med en Spleis, er markedsføring nesten helt nødvendig. Ørn valgte å markedsføre Spleisen sin i sosiale medier, men også via epost. 

– Vi delte Spleisen på klubbens Facebook-side og Instagram-profil, på våre egne profiler og i egne Facebook-grupper som er knyttet til skimiljøet i Telemark og Vestfold. I tillegg sendte vi ut eposter og annonserte Spleisen aktivt i arrangementsblader med bilde av ATV-en, forteller Bent. 
 

Drømmen ble til virkelighet

Etter ett års tid var målet på 280 000 kroner nådd. Både privatpersoner og næringslivet hadde bidratt, deriblant kommunen og banken. – Spleis egner seg for innsamling fra både privatpersoner og næringslivet. Det er et veldig seriøst innsamlingsopplegg, noe som gjorde at kommunen også ønsket å bidra. Jeg oppfordrer absolutt alle andre med lignende behov å prøve Spleis som innsamlingsmetode, da det både er enkelt og seriøst, sier Bent.

Akkurat nå vurderer idrettsforeningen å bruke Spleis igjen – denne gangen for utstyr til ATV-en.– Et av mine beste tips til andre som ønsker å opprette en Spleis er å være veldig tydelig på hva dere ønsker penger til, og vise at dere har et helt konkret mål, råder Bent.

Her kan du lese mer om Spleis og hvordan tjenesten fungerer.

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }