Har du startet å studere, og meldt flytting? Det er spesielt to forsikringer det er lurt å skaffe seg. Er du mellom 18 og 34 år får du reise- og innboforsikring i én pakke.
*Tusen takk til alle våre kunder! Vi ble kundefavoritt 2023 og er samlet sett blant Norges beste på skadeoppgjør ifølge Bytt.no. Vårt forsikringsselskap Fremtind kommer best ut på både skadeoppgjør, kundeservice og kundetilfredshet for en rekke forsikringer, blant 21 andre forsikringsselskap.
Bygningsforsikring er forsikringen som dekker selve bygningen/bygget, og kalles gjerne en husforsikring eller en hytteforsikring. Forsikringen kan også dekke tilleggsbygninger som for eksempel garasje, anneks, bod etc. hvis disse er lagt til i forsikringsavtalen. Bygningsforsikringen dekker selve bygningsmassen og konstruksjonen og alt som sitter fastmontert på eller i bygningen. Ting som er dekket av bygningsforsikringen er typisk:
Det finnes i hovedsak to former for bygningsforsikring; førsterisiko og fullverdi. Det vanligste er fullverdiforsikring, som betyr at du er forsikret for et beløp som dekker kostnadene ved å bygge opp et tilsvarende hus eller hytte.
Motsatsen til bygningsforsikring er innboforsikring; som dekker alt det løse inne i bygningen, som du vanligvis tar med deg når du flytter.
Boligforsikring borettslag og sameie Bor du i en leilighet har du ikke en privat bygningsforsikring for leiligheten. Da er det borettslaget eller sameiet som står for forsikringen av bygget. Denne forsikringen kalles gjerne en borettslag- og sameieforsikring (boligbyggforsikring).
Mye kan skje med huset ditt. Sopp, råte, vannskader, skadedyr og andre bygningsskader kan bety store utgifter for deg som huseier.
Er du usikker kan du ta kontakt med oss på 915 02300 med en gang du oppdager noe du tror kan være en skade på huset. Vi vil da vurdere skaden og fortelle deg om denne erstattes av forsikringen din.
Vær oppmerksom på at noen skader (og bygninger som garasje og anneks) krever tilleggsvalg-/forsikringer i husforsikringen.
Egenandelen er det beløpet du må betale selv når du bruker husforsikringen, med unntak fra de faste egenandelene. Du kan velge hvor mye egenandel du vil ha når du kjøper forsikringen. Du har fem valgmuligheter for egenandel.
6.000 kr
8.000 kr
10.000 kr
12.000 kr
15.000 kr
25.000 kr
Jo høyere egenandel du velger, jo billigere blir husforsikringen.
Spesielle egenandeler Noen egenandeler har en fast sum hvis du får skade:
Dekning
Egenandel
Utleieforsikring
- Skade utført av leietakere eller deres gjester
Vannskade
- gjelder kun hvis du har en vannstopper som reduserte vannskaden
inntil 6.000 kroner lavere enn valgt egenandel
Har du allerede husforsikring? Du kan sjekke hva din egenandel er ved å logge inn til «mine forsikringer». Har du spørsmål eller ønsker å endre egenandelen, kan du kontakte oss så hjelper vi deg.
Aldersfrarag ved erstatning (hus og hytte) Ved skade som følge av lynnedslag, spenningsfeil på nettet, brudd på ledninger/utstyr eller annen tilfeldig og plutselig skade, gjøres det fradrag på grunn av alder. Dette gjelder blant annet fastmontert utstyr i boligen:
Fastmontert utstyr
Fradragsfrie år
Fradrag per påbegynt år (maks 80 %)
Utvendige ledninger av annet materiale enn plast
20 år
5 %
Bunnledninger av annet materiale enn plast – ledninger som ligger i grunnen under huset
20 år
5 %
Tanker og kummer av annet materiale enn plast/glassfiber
20 år
5 %
Sjø- og jordvarmeledning
20 år
5 %
Basseng/boblebad
5 år
10 %
Berg- og jordvarmepumpe
7 år
10 %
Luft til luft varmepumpe og luft til væskevarmepumpe
5 år
10 %
Varmtvannsbeholdere, vannpumper og lignende
5 år
5 %
Varmekabler og annen innretning for oppvarming og kjøling
Sikkerhetsforskriftene for hus og hytte er et sett regler du må overholde for å ha krav på full erstatning ved bruk av forsikringene. Sikkerhetsforskriftene skal forebygge faren for eller begrense omfanget av skader. Hvis du ikke overholder, eller påser at de blir overholdt, kan du få avkortning på forsikringen om det skulle skje noe. Sikkerhetsforskriften vil du også finne i forsikringsavtalen din.
Her finner du ansvarsbegrensninger og sikkerhetsforskrifter for hus og hytte:
Brann Boligen skal ha:
godkjente røykvarslere som skal plasseres slik at de tydelig høres på soverom.
godkjent brannslukningsapparat eller husbrannslange som kan nå alle rom.
egen fast elektrisk kurs beskyttet med overspenningsvern og jordfeilbryter på fast ladepunkt for elbil/hybridbil. Ladning med ordinær stikkontakt skal i tillegg skje uten bruk av skjøteledning og etter kravene fra DSB.
Vann Du må sørge for:
at alle rom i bygningen er tilstrekkelig oppvarmet for å unngå frosne rør og andre frostskader.
at hovedstoppekranen stenges og vannkranene åpnes for å tømme rørene hvis bygningen skal stå ubebodd i mer enn 7 dager.
å ha vaskemaskin/oppvaskmaskin i rom med sluk eller ha innebygget stoppeventil.
Tyveri-/innbruddssikring Du må sørge for at bygning må være forsvarlig sikret mot tyveri og hærverk. Dører, vinduer og andre åpninger skal være lukket og låst, ikke i luftestilling. Nøkler skal oppbevares slik at uvedkommende ikke får tak i dem.
Bygningsarbeid, vedlikehold, reparasjoner og nye installasjoner Du må sørge for:
snømåking av tak, balkong og terrasse på bygning for å unngå skade.
at alt arbeid er utført etter gjeldende byggetekniske forskrifter og om nødvendig meldt til og godkjent av offentlig myndighet i henhold til plan- og bygningsloven. Arbeidene skal utføres i henhold til godkjente tegninger og materialbeskrivelser og med ansvarshavende som tilfredsstiller de krav til kompetanse som er stilt i godkjenningen.
at elektro- og VVS-arbeid er utført av autorisert eller godkjent håndverker.
at manglende takstein, løse beslag, synlige lekkasjer, feil og mangler skal utbedres umiddelbart for å forebygge skader.
Oljetanker Du må sørge for:
at oljetanker som tas ut av bruk, skal tømmes for olje og graves opp/fjernes. Påfyllingsanordningen skal fjernes slik at påfylling ikke kan skje. Fjerning skal utføres av kvalifisert personell.
Å vite forskjellen på husforsikring og innboforsikring kan være vanskelig i en del tilfeller. Men forskjellen er egentlig ganske enkel. Husforsikringen dekker skader på selve bygningen og de delene som sitter fastmontert i bygningen, mens innboforsikringen dekker alle tingene dine, som du oppbevarer i boligen og som du tar med deg når du flytter.
Her er noen eksempler på ting som er dekket av de forskjellige forsikringene.
Prisen på boligselgerforsikringen beregnes med en promillesats av boligens salgssum. Promillesatsen avhenger av boligtype:
Boligtype
Kostnadssats
Min.
Maks.
Andels- og aksjeboliger (inkl. enebolig og hytte)
2,5 ‰
4.200 kr
31.000 kr
Selveierleilighet, eierseksjon og fritidsleilighet
4,3 ‰
6.500 kr
37.000 kr
Enebolig (også seksjonert), rekkehus
og to-/flermannsbolig med eget gnr/bnr
5,6 ‰
12.000 kr
62.000 kr
Hytte/fritidsbolig (frittstående og rekke)
med eget gnr/bnr
6,2 ‰
9.600 kr
62.000 kr
Tomt
5,6 ‰
10.000 kr
62.000 kr
For eksempel koster boligselgerforsikring for en enebolig 5,6 promille av boligens salgssum. Altså, selger du eneboligen din for 3.000.000 kroner, vil boligselgerforsikringen koste 16.800 kroner. Maksprisen er 62.000 kroner hvis du selger en veldig dyr enebolig. Prisen er en engangssum som dekker hele ansvarsperioden på 5 år.
Du betaler ingenting før boligen din er solgt. Prisen trekkes i fra salgsoppgjøret for boligen.
Kontakt din EiendomsMegler 1* megler for å få en verdivurdering av boligen din, og dermed en cirka-pris på boligselgerforsikring for din bolig.
*gjelder EiendomsMegler 1 Midt-Norge, EiendomsMegler 1 Nord-Norge, EiendomsMegler 1 Innlandet, EiendomsMegler 1 SR-Eiendom, EiendomsMegler 1 Ringerike Hadeland, EiendomsMegler 1 Telemark, EiendomsMegler 1 Sørøst-Norge, Z-Eiendom og EiendomsMegler 1 Oslo og Akershus.
Nei, innboforsikringen du har for hjemmet ditt gjelder bare for boligen din. Har du hytte eller fritidsbolig må du ha en egen innboforsikring for denne for å få dekket tingene du har der. Les om hva som er dekket i innboforsikringen.
Nei, det å selge et hus, leilighet eller hytte uten tilstandsrapport er valgfritt. Altså, det er frivillig å med tilstandsrapport. Det er likevel sterkt anbefalt fordi denne gir økt sikkerhet for både selger og kjøper, samt reduserer sannsynligheten for konflikt i ettertid.
Tilstandsrapporten er viktig for å avdekke eventuelle feil eller mangler ved boligen, og sørger for en transparent og tryggere bolighandel. Uten tilstandsrapport vil kjøperen kunne rette krav direkte mot deg, hvis hen finner feil eller mangler på boligen, som ikke er dokumentert. Tenk deg selv om du skulle kjøpt et hus eller hytte uten å få vite hele tilstanden på boligen.
Hvis du ønsker å kjøpe boligselgerforsikring er det krav om forskriftsmessig tilstandsrapport. Dette får du hvis du bestiller tilstandsrapporten via eiendomsmegleren din.
Hva inneholder en tilstandsrapport? En tilstandsrapport skal blant annet inneholde tilstand og dokumentasjon på:
Hvor lenge er en tilstandsrapport gyldig? Tilstandsrapporten er gyldig i 12 måneder. Hvis det tar mer enn 12 måneder å selge boligen, må det bestilles en ny tilstandsrapport for at denne skal være gyldig.
Hva koster en tilstandsrapport? Prisen på en tilstandsrapport varierer. Normalt ligger prisen på mellom 8.000 - 20.000 kroner, men kan også koste mer. Prisen avhenger blant annet av:
boligtypen (leilighet, hus, hytte, etc.)
tilleggsbygninger (anneks, garasje, etc.)
om det er innlagt vann og strøm
arealet
tilleggstjenester som benyttes (våtromstillegg og hulltakning, etc.)
Hussopp og råte er en tilleggsdekning til både hytte- og husforsikring. Den dekker både skade på bygningsmaterialer og konstruksjoner av tre forårsaket av hussopp, råte eller insekter, samt utgifter til bekjempelse.
{
"EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.",
"CHECKBOX_ERROR": "",
"CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene",
"DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.",
"DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).",
"RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.",
"POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).",
"TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.",
"TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.",
"ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).",
"ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).",
"SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).",
"PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).",
"MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)",
"SEARCH_ALLE": "Alle",
"MORE_INFO": "Vis mer informasjon",
"RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor",
"RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver",
"VIEW_IN_MAP": "Vis i kart",
"BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har",
"AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg",
"AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg",
"MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver",
"MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå",
"MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en",
"FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema
",
"FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse",
"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR",
"TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn",
"NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.",
"SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land",
"GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på",
"GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for",
"MODAL_CLOSE": "Lukk",
"SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til",
"SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?",
"SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min",
"SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå",
"SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort."
}