Førstehjemslån uten egenkapital

Selv om du mangler egenkapital, betyr ikke det at det er håpløst å få lån.

Send oss en uforpliktende lånesøknad, så får du raskt svar på hvor mye du kan låne.
Har du god nok inntekt kan du låne hele kjøpesummen.
Lurer du på noe om lån, kan du få hjelp av en av våre rådgivere.

Renter og betingelser

Fra 2,24 %
  • Gjelder for ditt første boligkjøp
  • Du er under 34 år
  • Du har stabil inntekt og fast jobb
  • Inntil 25 års nedbetalingstid
  • Boligen må ligge i vår region (tidligere Østfold og Akershus syd)

Priseksempel for Boliglån for unge (BLU): Låner du 2 millioner over 25 år koster lånet 631.657 kr og du betaler totalt 2.631.657 kr. Effektiv rente er 2,34 % og månedlig terminbeløp 8.773 kr.


Lånekalkulator

Lånekalkulatoren gir deg en indikasjon på lånekostnadene. De faktiske lånekostnadene avhenger blant annet av betalingsevne og sikkerhet, og kan derfor avvike noe fra beregningen i kalkulatoren. 

Ingen spareform slår BSU!

Er du under 34 år og sparer til bolig, er det ingen spareform som slår BSU - Boligsparing for ungdom. Du får den beste renten og opptil 2750 kroner i skattefradrag, mens sparepengene dine står helt trygt på konto. 

Hva er egenkapital?

Egenkapital er penger du har spart selv. Når du skal kjøpe bolig er hovedregelen at du kan låne inntil 85 prosent av det boligen koster. Det betyr at du må ha spart 15 prosent selv. Du må betale alle omkostninger ved boligkjøpet i tillegg.

Omkostninger er for eksempel dokumentavgift til staten, som utgjør 2,5 % av kjøpesummen på selveierboliger. Oversikt over omkostninger står alltid i prospektet på boligen.

Her er et regneeksempel:

  • Hvis du skal kjøpe en bolig til 2 millioner kroner, kan du låne 1,7 millioner kroner (85 %).
  • Det betyr at du må ha 300.000 kroner (15 %) selv.
  • I tillegg kommer dokumentavgift på 50.000 kroner (2,5 % av 2 millioner), som også må dekkes av egenkapitalen.

I sum betyr det at du må ha spart 350.000 kroner for å kjøpe en bolig til 2 millioner kroner.

Hvilke alternativer har du?

Har du ikke nok egenkapital, kan det likevel finnes løsninger.

En kausjonist er en person (som regel foreldre) som garanterer å betale lånet ditt hvis du ikke klarer det selv. Den vanligste formen for kausjon er realkausjon, som vil si at banken får tilleggssikkerhet i kausjonistens bolig.

Skal du kjøpe bolig for første gang, kan kausjon være en god løsning for å få lånet du trenger. Kausjonisten din bør likevel tenke godt gjennom ansvaret sitt før dere lager en kausjonsavtale. Les mer om hva det innebærer å være kausjonist

Er du så heldig å kunne få forskudd på arv (gavebrev), kan dette bidra til egenkapitalen din. Det er viktig at den du skal arve fra dokumenterer forskuddet skriftlig i et gavebrev, og informerer alle de andre som skal arve fra dem om gaven. 

Det kan være vanskelig å snakke om arv. Les mer om hvordan du går frem i et arveoppgjør

Det er ofte lettere å kjøpe bolig med noen andre – enten det er kjæreste, venner eller familie. Da kan dere dele på kostnadene og som regel få et høyere boliglån, forutsatt at dere har nok i egenkapital. 

For å få en mest mulig rettferdig fordeling anbefaler vi for eksempel å skrive en samboerkontrakt. Les mer om hva dere bør tenke på før dere flytter sammen

Hvis du er i en livssituasjon som gjør det vanskelig å spare
opp til egenkapital eller skaffe en kausjonist, kan du søke om å få et startlån fra kommunen din.

Startlånet blir enten i tillegg til, eller i stedet for vanlig boliglån i banken. Lånesøknader som dette vil være i brudd med utlånsforskriften, og vil derfor ofte ta noe lengre tid å behandle.

Den letteste måten å få mer informasjon om startlån er å enten kontakte din lokale kommune eller søke etter informasjon på kommunens nettside.

Har du en stabil inntekt, fast jobb, er under 34 år og skal kjøpe din første bolig, kan førstehjemslån uten egenkapital være noe for deg. 

Vil du prate med en av våre kunderådgivere om dine muligheter? Send inn kontaktskjema, så tar vi kontakt med deg.

Alt om boligkjøpsprosessen

Å kjøpe bolig er en stor avgjørelse, og det kan være mye å sette seg inn i. Her finner du det du trenger for å være godt rustet på boligreisen.


Sammenlign priser

Du kan sammenligne våre priser med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no