Din første bolig

Det er spennende, og litt skummelt, å kjøpe sin første leilighet eller hus. Hva er lurt å tenke på før, under og etter kjøp?


Hvordan foregår egentlig et boligkjøp?

Å lete etter din første bolig kan være tidkrevende. Vær realistisk, og se etter et sted å bo som passer din økonomi. Svært få har råd til "drømmeboligen" som førstegangskjøper.

Som en hovedregel skal bankene ikke låne ut mer enn 85 % av kjøpesummen. Det betyr at du selv må ha 15 % av kjøpesummen når du skal kjøpe bolig. Dette kalles egenkapital. I tillegg må du dekke kostnadene i forbindelse med boligkjøpet, som for eksempel statlige gebyrer og avgifter, eierskiftekostnader med mer. Dette kalles omkostninger. Hvor mye du må betale, avhenger av hvilken type bolig du kjøper. 

  • Selveier: Du må betale 2,5 % av kjøpesummen i dokumentavgift til staten, og et lite gebyr for tinglysing av skjøte og tinglysing av bankens sikkerhet.
  • Borettslag: Omkostningene er betydelig lavere, ca. 5000 kroner.

Kjøper du en enebolig til 4 millioner kroner, må du altså ha 600.000 kroner i egenkapital. I tillegg må du betale ca. 100.000 kroner i omkostninger.   

Det er mulig å låne mer enn 85 % av kjøpesummen hvis du har familie (i all hovedsak foreldre) som kan stille som kausjonister, det vil si at de gir banken tilleggssikkerhet i sin bolig.    

Hvis du har BSU-konto og denne ikke er fylt opp når du kjøper bolig, kan du la beløpet stå og spare videre. Det teller fortsatt med i egenkapitalen på boligen.

Slik kan du skaffe egenkapital

  • Du kan spare. Er du under 34 år er Boligsparing for ungdom (BSU) en smart spareform. 
  • Familie kan hjelpe deg, for eksempel ved å gi forskudd på arv eller et privat lån. 

Har du ikke spart opp nok egenkapital, kan du lese mer om hvordan du kan kan få boliglån uten egenkapital her

Før du begynner å lete etter et sted å bo må du vite hvor langt du kan gå i en eventuell budrunde. For å finne ut av dette kan du kan enten søke om finansieringsbevis eller snakke med en av våre rådgivere.

Gå på så mange visninger du klarer, for her gjelder det å få et overblikk over hva du kan få til hvilken pris. Sjekk salgsoppgaven nøye, og gå grundig gjennom boligen når du først er på visning. Salgsoppgaven er en slags "reklamebrosjyre", og inneholder viktige opplysninger om boligen. Du som kjøper har en mye større undersøkelsesplikt enn du kanskje er klar over! Her finner du gode råd til hva du bør tenke på visning.

Les deg gjerne opp på forhånd hvordan budrunden fungerer.

Psst! Ikke vis finansieringsbeviset ditt til megleren, da har du avslørt hvor langt du kan gå i budrunden.

Finansieringsbeviset er i boks, du har vært på visning og du har bestemt deg for å legge inn bud på boligen. Sett deg en personlig grense for hvor langt du er villig til å gå i budrunden, det er fort gjort å bli revet med og by over evne. Ikke mist motet om du taper budrunden – det er flere fisker i havet!

Aksepterte selgeren budet ditt? Gratulerer, nå er du straks eier av ditt nye hjem! Neste steg i prosessen er å undertegne lånedokumenter.

Både du og selgeren blir invitert til kontraktsmøte hos eiendomsmegleren, hvor dere signerer og går gjennom kontrakten. Husk å ta med bankkort med bilde, førerkort eller pass til legitimasjon. Les mer om hva skal på plass ved overtagelse av ny bolig.

Husk å endre adressen i Folkeregisteret så snart du har flyttet, dette kan du enkelt gjøre via Skatteetaten sine nettsider.

Nå som du eier ditt eget sted er det viktig at du har forsikringer på plass. Flytter du til leilighet må du skaffe deg innboforsikring. Har du kjøpt eget hus, må du ha husforsikring.

Som ung med ansvar for et boliglån er ofte budsjettet stramt. Vær smart og let etter gode tilbud både når det gjelder mat, strøm, TV/internett og strømmetjenester. Sørg for å få stålkontroll på økonomien.


Hva er banken opptatt av når du søker om boliglån?

  • Kan du betale lånet? Vi ser på alt du har av utgifter og inntekter, og må ta høyde for at du kan betale lånet selv om renta øker. 
  • Sparepenger - i beregningen tar vi med hvor mye du har spart og eiendeler som for eksempel bil.  
  • Har du samboer eller barn? Familiesituasjonen har ofte en del å si for økonomien din.
  • Andre lån - har du andre store lån, vil det påvirke hvor mye du kan betale ned på boliglånet.
  • Tenkt på å leie ut? Kjøper du en bolig med to eller flere soverom, kan du leie ut det du ikke bruker. Da er du sikret hjelp til å betale på lånet. Leier du ut mindre enn halvparten av boligens totale areal, betaler du ikke skatt av husleien.
  • Stå på-vilje er alltid bra. Kan du vise at du både kan tjene og spare penger, kan det til og med påvirke hvor mye du kan låne.

Oops! Kostnader som kan dukke opp når du skal kjøpe bolig.

Tinglysningsgebyr

Når du kjøper bolig må du registrere hvem som har lånt deg penger og at det er tatt sikkerhet i eiendommen. Dette kalles tinglysning av pant og koster 525 kroner for fast eiendom og 430 kroner hvis du har kjøpt andel i borettslag.

Dokumentavgift

Hvis du kjøper selveier, må du betale dokumentavgift på 2,5 % av det du kjøper boligen for. Det kan fort bli mye penger selv om det ikke høres sånn ut. Koster boligen 2.000.000,- må du altså betale 50.000,- i dokumentavgift. Hvis du kjøper en borettslagsbolig, aksjeleilighet, eller hvis salget skjer mellom ektefeller eller registrerte partnere, slipper du dokumentavgiften.

Fellesgjeld

Hvis du skal kjøpe deg inn i et borettslag eller aksjeleilighet, bør du sjekke fellesgjelda – hvor høy er den og hva dekker den? Driftskostnader? Boligens andel av renter og avdrag på fellesgjeld? Oppvarming, strøm, kabel-TV, Internett? Dette må med i budsjettet når du vurderer om du har råd til kjøpe deg inn.

Dette lurer andre på