La attenåringen din betale selv!

Kommer du alltid ungdommen din til unnsetning økonomisk? Lær dem heller å ta sunne økonomiske valg selv. 

Photo of a young woman sitting on the floor and working on laptop

I Norge har vi god råd. Derfor kan det være lett å forsyne attenåringen med penger når han trenger det. Lån kaller vi det, men vi forventer sjelden å få pengene tilbake. I følge Linda Tofteng Eliassen, rådgiver i SpareBank 1, kan det å sy økonomiske puter under armene på ungdommen være med på å lede dem ut i luksusfellen. Blir man vant med å bruke penger man ikke har, kan det fort gå galt.

Lær ungene å bli kritiske forbrukere med kredittkort

I SpareBank 1 mener vi at det er både smart og forebyggende å la attenåringer disponere eget Mastercard.

Å lære ungdom ansvarlig bruk av kredittkort gir viktig økonomisk kunnskap som kan forebygge overforbruk senere i livet. Med Mastercard lærer man seg for eksempel å forholde seg til lånte penger, betale regninger i tide og budsjettere og følge med på nettbanken/mobilbanken. Med god oppfølging fra foreldre og banken er sjansen stor for at du får en ung voksen som er i stand til å ta kloke, økonomiske valg på egen hånd. Vi som jobber i bank ser ofte at økonomisk kunnskap i ung alder er alfa og omega for å få en solid privatøkonomi i voksenlivet.

Kredittkort - en viktig del av privatøkonomien

Bevissthet om eget forbruk er bare en av mange gode grunner til å lære barna fornuftig bruk av kredittkort. Siden unge mennesker er den gruppen som handler mest på nett og reiser mye, bør de ha tilgang til den tryggeste måten å betale på.

Finansavtaleloven regulerer kredittkjøp, og gir deg spesielle rettigheter når du bruker Mastercard. Har du kjøpt en vare som viser seg å ha feil eller mangler, kan vi hjelpe deg å reklamere på kjøpet.

Alle som studerer i utlandet eller reiser mye, bør ha Mastercard som fast følgesvenn. Både fordi Mastercard inkluderer gratis reiseforsikring, men også fordi det gir trygghet ved uforutsette kostnader og om et annet betalingskort blir borte.

Hyggelig å gi penger, men kunnskap er viktigere

Vi håper at alle foreldre gir barna sine muligheten til å lære å håndtere egen økonomi. Det er hyggelig å kunne gi barna penger i blant, men basiskunnskap, erfaring og gode økonomiske holdninger er viktigere. Det gjør dem rustet til å klare seg selv og få en god, trygg økonomisk fremtid.


Betales regningen til forfall, blir det ingen ekstra kostnader. Ved utsettelse, betales renter. Priseksempel ved utsatt betaling: Effektiv rente 23,9 %. Låner du 15.000 over 12 måneder, koster det 1.518, og du betaler totalt 16.518 kroner.

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }