Jeg så aldri for meg å bli langvarig syk

Ole Martin Aune Fjeld (35) tegnet uførepensjon som 24 åring. Det er et valg han priser seg lykkelig for.  

Ole Martin Aune Fjeld Artikkel

Det er mange uforutsette hendelser her i livet. Det fikk Ole Martin erfare for drøyt ti år siden. Han var en aktiv, ung, sosial mann som elsket andres selskap. Allerede i starten av tjueårene kjøpte han leilighet sammen med sin samboer. I den forbindelse hadde de møte med familiens rådgiver, og paret ble anbefalt å tegne uførepensjon.

- Vi tenkte at dette var bare noe banken pushet på oss for å tjene mer penger, men rådgiveren fikk oss til å tenke og hun var veldig opptatt av at man aldri vet hva som kan skje. Jeg var ganske usikker når jeg gikk fra møtet, og tenkte at dette bare blir enda en utgift. Likevel valgte jeg å tegne forsikring basert på god rådgivning og at moren min var bestemt på at det var noe vi skulle ha, forklarer Aune Fjeld.

Hva skjer med økonomien hvis du eller andre i familien blir langvarig syk?

Cecilie Granviken har jobbet som rådgiver i seks år, og forteller at man som rådgiver har plikt til å presentere relevante forsikringer for kunden i en rådgiversamtale. Boliglån spesielt innebærer en langsiktig betalingsevne, og da er det viktig å tenke på det uforutsette som kan redusere inntekten betraktelig. Hun mener det viktigste er å få folk til å reflektere. 

- Hva skjer med økonomien hvis du eller andre i familien blir langvarig syk? Når du er bevisst på konsekvensene må du vurdere om du kan gjøre grep for å klare deg med mindre inntekt, eller om du faktisk er avhengig av et visst nivå på inntekten for å leve slik du ønsker. Hvis det siste er tilfellet, kan uførepensjon være et godt alternativ. Det er også viktig å tenke på at man også kan bli langvarig syk før man har kommet seg i jobb eller kjøpt bolig, så hvordan komme seg inn på boligmarkedet med varig lav uførepensjon fra NAV? undrer Granviken.

Ole Martin jobbet den gangen i bilbransjen, og var overbevist om at skulle det skje han noe så var det av fysiske årsaker. Et drøyt år etter han tegnet uførepensjon, fikk han seg en psykisk knekk han ikke kom seg ut av.

- Det kom svært overraskende på meg, for det var ingenting som skulle tilsi at jeg skulle havne i den situasjonen. Fra å leve et helt normalt liv ble alt snudd opp ned, sier han.

 

Stengte verden ute

Livet ble som dag og natt. Et liv med samboer, venner og familie ble tåkelagt av egne mørke tanker. Han stengte seg inne, åpnet ikke posten og selv om kjente stemmer sto utenfor døren var det ikke sikkert han åpnet for dem.

- Jeg husker ikke alt fra den perioden der. Det var en svært vanskelig periode der jeg på mange måter mistet alt jeg hadde. Jeg klarte ikke å fokusere på noe annet enn mine egne tanker, forklarer han.

 

Hadde ikke klart seg uten forsikringsutbetalingen

Fordelt på tre år var Ole Martin inne på Østmarka i til sammen ett år. Det var en svært tøff periode for han, og privatøkonomien ble skyvet til siden. Det ble så ille at Ole Martin ble nødt å erkjenne at han klarte ikke å styre økonomien sin selv lenger, og ble nødt til å overlate den til sin far.

- Jeg åpnet ikke brevene mine, for jeg visste at det kun ville føre til et nytt slag i ansiktet. Det gikk også ut over meldeplikten til NAV, og før jeg fikk tilrettelagt dette førte det til enkelte perioder uten utbetaling fra NAV. Da kom utbetalingen fra forsikringen godt med. Det å bli ufør var noe jeg aldri så for meg kom til å skje, men nå når jeg først har blitt det, så er jeg glad jeg tegnet uførepensjon. Jeg fikk også automatisk etterbetaling fra forsikringen i perioden fra 12 måneders sykemelding og frem til jeg meldte inn sykdom og søknaden var ferdig behandlet. Det gjorde at jeg kunne betale de regningene som hadde hopet seg opp mens jeg var i tåka, forteller Ole Martin.

 

Håper å komme tilbake i jobb

Nesten 10 år senere har Ole Martin både gode og dårlige dager. Den økonomiske tryggheten det ligger i å ha en fast utbetaling i måneden fra forsikringen gjør at han får utgiftene til å gå rundt som folk flest. Ved å fortelle sin historie håper han å hjelpe andre til å se verdien av å tegne en uførepensjon, også i ung alder.

- Jeg lever med en drøm om at jeg skal tilbake i jobb igjen, men akkurat nå har jeg ikke kommet dit enda. Nå lever jeg heldigvis et økonomisk trygt liv, og det hadde jeg ikke klart uten uførepensjon. Min anbefaling er å tegne uførepensjon, for man vet aldri hva som venter, sier Ole Martin.

 

 

Uførepensjon ble tryggheten for Hallvar

Tilfeldigheter gjorde at Hallvar Arne Kvam tegnet uførepensjon. Kort tid etter fikk han bruk for den.

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }