Slik sikrer du kortet ditt

Når du handler i butikk, på nettet, i utlandet eller i Norge, bør du alltid følge noen forholdsregler. Tar du med deg disse rådene videre, minsker du risikoen for at kortet ditt blir misbrukt.


1. Skjul kortene og kodene dine

Kortet ditt er kun for ditt bruk. Det skal ikke lånes bort eller oppbevares lett tilgjengelig for andre. Reiser du utenlands, er det også en god idé å ha med to kort - ditt bankkort og for eksempel et Mastercard. På denne måten er du sikret økonomisk dekning om uhellet skulle skje.  

 

2. Velg sikker betalingsløsning på nett

Betaling med kort når du handler på nett

Verified by Visa og Mastercard Identity Check er tjenester med tilleggssikkerhet når du handler på Internett og betaler med kort. Du identifiserer deg, og sikrer kjøpet ditt ved å bruke BankID eller engangskode-appen - akkurat som når du logger inn i mobilbanken eller nettbanken.

Med andre ord kan ingen andre bruke ditt Visa-kort eller Mastercard i nettbutikkene som er knyttet til denne løsningen, og nettbutikken får ikke tilgang til kodene dine. Er du allerede kunde med Visa og Mastercard hos oss, har du automatisk tilgang til denne betalingstjenesten. 

 

Betal rett fra kontoen (BankAxess)

Fra og med 1. desember 2022 avvikles nettbetalingstjenesten BankAxess. Det gjelder alle banker. 

BankAxess er en betalingsløsning hvor du kan betale direkte fra kontoen din når du handler på nettet. Tjenesten avsluttes fordi de fleste både foretrekker og benytter andre løsninger for betaling på nett, for eksempel kredittkort.

Obs! Løsningen må ikke forveksles med BankAxept, som er det nasjonale betalingssystemet i Norge.

Vi beklager eventuelle ulemper dette skulle medføre for deg som kunde.

 

3. Unngå ubehagelige overraskelser 

Har du barn i huset, kan du være særlig utsatt for dette om du låner bort nettbrettet eller mobilen til den lille. For som med de fleste digitale dingser, finnes det muligheter for å komme over upassende innhold eller tømme et betalingskort for penger. Mange gratisspill har dyre tilleggspakker som barn ikke alltid vet at koster ekte penger, og dersom barna kjøper disse kan bankkontoen tømmes før du vet ordet av det.

Av den grunn er det lurt å forsikre seg om at iPaden, iPhonen eller iPoden har de rette innstillingene før barna får den mellom hendene. For eksempel krever Apple en nedre aldersgrense på 13 år for å opprette en iTunes-konto. Det kan derfor være lurt at du som forelder oppretter en konto på vegne av barnet frem til 13-årsdagen hans eller hennes. 

Det finnes flere muligheter når du skal opprette en ny konto; du kan registrere et betalingskort, et iTunes-gavekort eller velge ”ingen betalingsmetode”. Ny konto kan opprettes via iTunes eller på iPaden. Hos barnevakten.no kan du lese mer om hvordan du setter opp en iPad/iPhone for barn.

Kort fortalt - slik unngår du kortsvindel:

  • Sett regionsperre på bankkortet ditt. Dette kan du gjøre i nettbanken.
  • Oppbevar aldri kort og kode sammen.
  • Skjul alltid inntastingen av koden. Koden din er hemmelig, og skal aldri oppgis til andre, selv ikke til banken eller politiet.
  • Lån aldri bort kortet ditt.Meld fra til banken eller sperr kortet med én gang dersom det forsvinner eller blir stjålet.
  • Slipp ikke kortet ut av syne hvis du må levere det fra deg for å betale, som for eksempel på en restaurant.
  • Reis alltid med to kort om mulig, og oppbevar dem hver for seg. Sikre iPaden, iPhonen eller iPoden for barnevennlig bruk, så slipper du ubehagelige overraskelser.