Det er lovpålagt med ansvarsforsikring for el-sparkesykler og andre små elektriske kjøretøy. Med forsikring kjører du lovlig og får erstatning hvis noe skulle skje.
Forsikringen følger kjøretøyet, og gjelder også når andre personer enn forsikringstaker kjører den.
Hva dekker forsikringen?
Ansvar
Dekkes av Brann/tyveri
Dekkes av Ansvar
Ansvarsforsikring er lovpålagt å ha når du eier et kjøretøy som brukes på veien. Den dekker skade på personer, og skader du påfører andre personers kjøretøy, eiendom og eiendeler.
Rettshjelp
Dekkes av Brann/tyveri
Dekkes av Ansvar
Rettshjelpsdekningen kan dekke juridisk bistand og hjelp fra advokat hvis du havner i en tvist som involverer kjøretøyet.
Dekker tyveri, forsøk på tyveri og hærverk i forbindelse med tyveri.
Egenandeler
Egenandel
Dekkes av Brann/tyveri
Dekkes ikke av Ansvar
Egenandelen ved tyveri og brann er på 2.000 kroner. Ved ansvar er det ingen egenandel.
Rabatter
Samlerabatt
Vi belønner deg som samler forsikringene hos oss. Du kan få inntil 15 % samlerabatt på skadeforsikringene dine. Er du i tillegg bankkunde, får du 5 % i ekstra rabatt.
I 2022 lover og regler for el-sparkesykler og andre små elektriske kjøretøy. Det nye regelverket innebærer at disse kjøretøyene omklassifiseres fra "sykkel" til "motorvogn" og det blir:
Aldersgrense på 12 år.
Promillegrense på 0.2 ‰.
Påbudt med hjelm for barn under 15 år.
Påbudt med ansvarsforsikring (fra 1. jan. 2023).
Andre viktige regler for bruk av el-sparkesykkel:
Kun lov å være én person på el-sparkesykkelen.
Maks hastighet på 20 km/t ved egen motorkraft.
Når du leier en el-sparkesykkel er det utleiefirma som er ansvarlige for forsikringen.
Du trenger ikke ansvarsforsikring for:
Elektriske kjøretøy som kjører under 10 km/t. Disse er dekket av innbo- og reiseforsikring.
Elsykkel og vanlig sykkel regnes ikke som små elektriske kjøretøy og trenger ikke denne forsikringen.
Forsikringsplikt
El-sparkesykler og andre små elektriske kjøretøy ble fra 1. januar 2023 klassifisert som motorvogn, og omfattes nå av bilansvarsloven. Dette betyr at du som eier denne type kjøretøy er lovpålagt å forsikre disse.
Kjøretøyet som forsikres må ha en permanent hastighetssperre som gjør at det ikke er mulig å oppnå høyere hastighet enn 20 kilometer i timen med motorkraft.
Hvis du har en el-sparkesykkel hvor det er mulig å fjerne hastighetssperren, så er den ulovlig å kjøre med og kan heller ikke forsikres.
Kjøretøyet må merkes tydelig og varig med produsentens navn, typebetegnelse og fabrikasjonsnummer, slik at det er enkelt å identifisere. Plasser merkingen godt synlig, slik at den er vanskelig å endre eller fjerne.
Forsikringen gjelder for mer enn bare el-sparkesykler
Den nye loven gjelder for alle små elektriske kjøretøy som kan kjøre over 10 km/t. Det betyr at det er andre kjøretøy enn el-sparkesykler som er omfattet av regelverket. Det gjelder også:
større tohjulinger, som Segway
mindre enhjulinger, som Airwheel
ståbrett, som Hoverboard
Har du vært utsatt for uhell, brann eller tyveri av sparkesykkelen?
Elsparkesykler og små elektriske kjøretøy ble fra 1. januar 2023 klassifisert som motorvogn, og ble med det omfattet av bilansvarsloven. Dette betyr at du som eier denne type kjøretøy må forsikre disse med en egen lovpålagt ansvarsforsikring for småelektriske kjøretøy.
Forsikringen gjelder for mer enn bare elsparkesykler. Den nye loven gjelder for alle små elektriske kjøretøy som kan kjøre over 10 km/t. Det gjelder for eksempel: større tohjulinger (som Segway), mindre enhjulinger (som Airwheel) og ståbrett (som Hoverboard).
Hva skjer hvis jeg ikke er forsikret? Blir du stoppet med et slikt kjøretøy uten forsikring vil du bli bøtelagt med 5.000 kroner. Men enda verre er det om det skulle skje en skade/ulykke, da vil du også stå med ansvaret selv og må dekke kostnader knyttet til det.
Verdt å vite: Kjøretøyene har ikke registreringsplikt og det er ikke krav til førerkort. Forsikringen kan kjøpes alene, uten at vi krever at du har andre forsikringer hos oss.
Prisen er fra 49 kr per måned inkludert rabatt, men forsikringen for små elektriske kjøretøy har ikke fast pris. Prisen varierer fra person til person og baseres på kriterier knyttet til blant annet alderen til de som skal bruke elsparkesykkelen, hvor du bor, hvilke dekninger du ønsker på elsparkesykkelen (ansvar, brann og tyveri) og om du får rabatt.
Den billigste el-sparkesykkelforsikringen er ansvarsforsikring uten førerulykke. Legger du til dekning for tyveri, brann og førerulykke blir prisen dyrere.
Definisjonen på små elektriske kjøretøy er de tekniske kravene til disse. For å lettere forstå disse kravene kan det være greit å vite hva slags typer kjøretøy det er snakk om.
Eksempeler på små elektriske kjøretøy:
El-sparkesykkel
Ståhjuling
Elektriske skateboard
Enhjuling (EUC)
Tohjuling (Segway)
Ståbrett
Selvbalanserende brett/hoverboard (Airwheel)
Elsykkel er ikke definert som små elektrisk kjøretøy og er heller ikke pålagt egen ansvarsforsikring. Her er du dekket av ansvarsforsikringen i innboforsikringen, men om du har en veldig dyr elsykkel vil vi anbefale deg en egen sykkelforsikring.
De tekniske kravene til disse kjøretøyene er:
Kjøretøyet må har permanent hastighetssperre på 20 km/t, med maks 10 % sikkerhetsmargin (maks 22 km/t er lovlig).
Maksvekt på 70 kg (inkludert batteri).
Maksbredde på 85 cm.
Makslengde på 120 cm.
Må ha bremser, lys foran, refleks bak og ringeklokke.
Det er kun tillatt med sete på kjøretøy med selvbalanserende teknologi.
Kjøretøy som ikke kan oppnå hastighet over 10 km/t er ikke definert som små elektriske kjøretøy og er heller ikke pålagt ansvarsforsikring. Disse er dekket av innbo- og reiseforsikring.
Ja, ansvarsdekningen i elsparkesykkelforsikringen gjelder også i utlandet. Du er dekket i hele Europa etter bilansvarsloven. Tyveri og brann er kun dekket i Norge.
Husk å følge lokale regler For å ha krav på full erstatning ved skade er viktig at du følger lokale regler for bruk av elsparkesykler. I Tyskland innebærer det for eksempel at alle sykler må ha eget nummerskilt.
For å få kunne kjøpe forsikring på elsparkesykkelen trenger vi serienummeret (rammenummeret, fabrikasjonsnummer eller motornummeret). Dette er for å kunne identifisere elsparkesykkelen hvis det skulle oppstå en skade eller tyveri.
Serienummeret skal være tydelig og varig merket, slik at det ikke lett kan byttes. Det vil si at et klistremerke ikke er tilstrekkelig.
Serienummer finner du som regel på siden av, eller under ståplaten på elsparkesykkelen. Motornummeret finner du vanligvis inngravert på motoren.
Alle typer rullestoler både med og uten elektrisk motor er dekket av innboforsikringen. Når det gjelder elektriske rullestoler følger vi myndighetens definisjon og krav til elektriske rullestoler. Kravet er at de kan veie inntil 250 kg og kjøre i en hastighet på maks 15 km/t.
Hvis du har mottatt rullestol fra NAV (hjelpemiddelsentralen) er det NAV som eier rullestolen. Det vil si at skader på, eller tyveri av rullestolen vil NAV reparere, eller erstatte med ny rullestol. Hvis det er inngått en skriftlig kontrakt hvor du påtar deg forsikringsplikten av rullestolen vil den være dekket av innboforsikringen.
Hvis du selv eier en elektrisk rullestol må den være innenfor myndighetens krav til blant annet fart og vekt for at den skal være dekket av forsikringen. Innboforsikringen dekker da rullestolen på lik linje med annet innbo, i henhold til vilkårene.
*Tusen takk til alle våre kunder! Vi ble kundefavoritt 2023 og er samlet sett blant Norges beste på skadeoppgjør ifølge Bytt.no. Vårt forsikringsselskap Fremtind kommer best ut på både skadeoppgjør, kundeservice og kundetilfredshet for en rekke forsikringer, blant 21 andre forsikringsselskap.
Du kjøper forsikringen din hos SpareBank 1, og den dagen du må bruke den, kontakter du forsikringsselskapet vårt Fremtind Forsikring.
{
"EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.",
"CHECKBOX_ERROR": "",
"CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene",
"DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.",
"DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).",
"RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.",
"POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).",
"TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.",
"TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.",
"ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).",
"ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).",
"SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).",
"PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).",
"MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)",
"SEARCH_ALLE": "Alle",
"MORE_INFO": "Vis mer informasjon",
"RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor",
"RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver",
"VIEW_IN_MAP": "Vis i kart",
"BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har",
"AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg",
"AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg",
"MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver",
"MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå",
"MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en",
"FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema
",
"FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse",
"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR",
"TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn",
"NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.",
"SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land",
"GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på",
"GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for",
"MODAL_CLOSE": "Lukk",
"SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til",
"SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?",
"SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min",
"SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå",
"SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort."
}