Bli aksjemegler fra sofakroken

Med aksjesparekonto har det aldri vært enklere å spare i aksjer og aksjefond.

Illustrasjonsfoto av en kvinne og en mann som sitter i sofaen og diskuterer.
Dame sitter oppå pengestabel.

Hvordan kan jeg få mest ut av sparingen min?

Det er mange måter å spare på, og du kan blant annet velge å

  • spare på konto
  • spare til bolig i BSU
  • mikrospare
  • spare til pensjon i pensjonssparekonto
  • spare i fond og aksjer

Dette er aksjesparekonto

Å spare i fond og aksjer høres kanskje skummelt ut, og noe som kun gjelder aksjemeglere. Med en aksjesparekonto er aksjer og fond mer tilgjengelig og enklere for alle.

Aksjesparekonto er en konto hvor du kan samle aksjer og fond. Målet er å gjøre det lettere for folk flest å eie, bytte, kjøpe og selge aksjer og fond, og ikke minst at du enkelt får oversikt når alt samles på et sted.

Skattefordelen i aksjesparekonto

Oppnår du gevinst, det vil si at verdien på fond og aksjer har steget og gitt deg avkastning, slipper du å skatte av den så lenge den blir stående på aksjesparekontoen din. Du kan altså investere gevinsten på nytt uten å måtte betale skatt. 

Tidligere har det vært slik at om du ønsker å selge aksjer og fondsandeler, har du måtte skatte av gevinsten du har oppnådd før du kunne investere pengene på nytt et annet sted.

Med aksjesparekonto gjelder ikke dette lenger. Du kan bruke det du har tjent til å kjøpe flere aksjer. Det er først når du tar ut gevinsten fra aksjesparekontoen din at du må betale skatt.

Spare på konto eller kjøpe fond?

Fondssparing er et smart valg når du skal spare langsiktig. Sparer du i fond kan du forvente høyere avkastning enn om du sparer på en konto. Med andre ord kan sparepengene dine vokse raskt!

Når du sparer i fond er det viktig å huske at god tid er nøkkelen til trygg sparing. Holder du deg til planen, også i dårlige tider, vil du sannsynligvis oppnå større avkastning enn ved andre spareformer.

Ofte stilte spørsmål

Kort om avkastning
Historisk avkastning for fond er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning avhenger blant annet av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.

For deg som handler fond og verdipapir
Se avtaler og retningslinjer

Se også

Aksjehandel

Kjøp og selg aksjer.

Spare i fond

Få hjelp til å komme i gang.

Spareveileder

Finn ut hvilken sparemåte som passer deg og din livssituasjon.