Betale ned lån eller spare?

Er det smartest å betale ned lånet eller spare? Ja takk, begge deler. Det optimale er en kombinasjon.


En kombinasjon av nedbetaling og sparing

Ved å betale ned på gjelden din samtidig som du også sparer litt, vil du få flere økonomiske bein å stå på – i tillegg til egenkapitalen i boligen.

Vi anbefaler at du:

  • Nedbetaler gjelden din.
  • Har penger på konto for uforutsette utgifter (bufferkonto).
  • Kommer i gang med langsiktig sparing.

Nedbetale gjeld

Du bør prioritere å betale ned på disse lånene, da dette er dyre lån med høy rente. I tillegg bør du legge opp en buffer. Uforutsette ting kan fort skje og da er det lurt med litt penger på lur. Vi anbefaler minimum en månedslønn på konto til uforutsette utgifter.

Vi anbefaler at du først betaler ned på boliglånet ditt til et nivå du er komfortabel med (gjerne under 75 % av boligens verdi). Deretter bør du:

  • Betale ned renter og avdrag
  • Spare månedlig til bufferkonto
  • Spare månedlig til langsiktig sparing 

Skal det lønne seg å spare langsiktig mens du har lån, bør du spare i noe som gir deg høyere forventet avkastning enn renten på boliglånet.

Har du lav eller ingen gjeld, og har spart opp en bufferkonto til uforutsette utgifter, bør du se på andre måter å spare på. Alderen din og ønsket spareperiode avgjør hvordan du bør spare.

  • Er du under 34, er det smartest å fylle opp BSU-sparingen først. Deretter bør du spare i fond
  • For deg som er over 34 vil fondsparing i en eller annen form være det mest fornuftige. 
  • Har du, eller skal du snart gå av med pensjon, og av den grunn har en kortere tidshorisont på sparingen din, kan det være bedre å opprette en sparekonto. Våre rente- eller kombinasjonsfond kan også være en god løsning her.

Hvor mye bør jeg spare?

Hvor mye du bør spare avhenger av din økonomiske situasjon, men vi anbefaler at du sparer 1/10 av det du får utbetalt i lønn.

Visste du at banken legger til grunn at økonomien din skal tåle en renteøkning på 3 prosent når de gir deg et boliglån? Dersom renten ikke øker så mye, vil det bety at du har penger «til overs» som du også kan benytte til sparing.Sammenlign priser

Du kan sammenligne våre priser med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no