Alt du trenger å vite om gjeldsregisteret

1. juli 2019 ble det innført et nytt gjeldsregister som gir både bankene og deg full oversikt over kredittkort- og forbruksgjelden din. Hva betyr det for deg som forbruker?

Hva er et gjeldsregister?

Gjeldsregisteret er en fullstendig oversikt over nordmenns usikrede gjeld, det vil si kredittkortgjeld, forbrukslån og kjøpekreditter.

Hensikten med gjeldsregisteret er å forebygge betalingsproblemer. Norge ligger helt i verdenstoppen i privat gjeld, viser tall fra Finanstilsynet. Med det nye gjeldsregisteret blir det enklere for bankene å vurdere din økonomiske situasjon, og dermed forhindre at du låner mer enn du har råd til. 

Ofte stilte spørsmål om gjeldsregisteret

3 tips nå som gjeldsregisteret lanseres

1
Samle kreditten din på ett sted
Mange har kredittkort eller kredittrammer flere steder som de gjerne ikke har brukt på årevis. Kontakt den som har gitt deg kreditten. Vårt råd er å samle mest mulig av kreditten i egen bank, da har du til enhver tid oversikt over forbruket ditt i nettbanken og Norges beste mobilbank.
2
Avslutt kredittkort du ikke bruker
Det er lurt å redusere kredittrammen på kredittkort som ikke brukes. Vurder om du virkelig trenger alle kredittene du har, og om du trenger så store kredittgrenser. Det samme gjelder for andre rene fordelskort der du først og fremst er ute etter bonuser og rabatter. Dette er gjerne kort du bruker mye og hvor du betaler ned hele beløpet hver måned. Vurder også om det er hensiktsmessig å ha fordelskort med smale bruksområder. Er det for eksempel noen vits å ha et kort som gir rabatt på byggevarer nå når du er ferdig med oppussingen?
3
Refinansier gjelden din
Undersøk med banken om du kan refinansiere noe av den dyre gjelden din. Det gir deg lavere månedlige utgifter og økonomien din blir sunnere, både i virkeligheten og i bankens beregninger.