Iren sin tur - mai

sb1ls-turtips-yvonne2

Besshøe 2258

Takk for utfordring, Yvonne. Din tur er også en av mine favoritt «hverdagsturer» - både sommer og vinter, men da med utgangspunkt fra Bringen. 

Turtips ja, det er ikke enkelt å plukke ett når man bor midt i smørøyet av det flotteste som Fjellnorge har å by på.  Landa til slutt på Besshøe, som er en lett tilgjengelig 2000-meterstopp i Øst-Jotunheimen. Denne er flott både sommer og vinter. Ved gode forhold kan du gå hit på ski til langt ut i mai. 

Det beste utgangspunktet for denne toppen er Bessheim Fjellstue – uansett om det er en sommertur eller vintertur. 

Om sommeren følges den T-merka stien som går til Glitterheim. Ved Bessvatnet svinger man til venstre – og følger stien langs vatnet.  Ca midt på vatnet går man av stien og følger Grotåe på venstresida. Det er små varder som leder deg til topps. En del ur, men ikke utfordrende. Man må bare være litt obs for å se hvor vardene står – lett å «miste» de.

Om vinteren følger man samme rute til Bessvatnet. Her er det, som regel, hardtrakka spor etter andre som har vært til topps på denne dronninga av Gjende. Dersom der er skredfare, anbefaler jeg å gå rundt Bessfjellet (på baksida) før mån går inn på breen og opp på «Brue». Ved gode snøforhold kan man med fordel gå ryggen opp mot Brue og følge den til topps – det er brattere, men kortere.

Fra toppen er det et fantastisk skue over store deler av Jotunheimen. Besseggen er nærmeste nabo, så om sommeren kan man sitte alene på toppen og se folkevandringen på andre sida. 

Det går fint å gå turen på fjellski, men har du randonee-ski, blir nedkjøringen en opplevelse. Er det gode snøforhold, er bekkedalen ned ved Grotåe en opplevelse. Men – her er det bratt, så dette anbefales kun ved stabile forhold. Anbefaler å holde litt opp i sida og skrå ned mot osen av Bessvatnet – slik at man slipper å på med feller igjen over vatnet. 

Turen egner seg for litt større barn, som er vant til lengre turer. Anbefaler å la barna gå på langrennsski med feller (bruk gamle fjellskifeller), og ha med slalåmski i sekken. Dette har vi gjort med stort hell på våre barn. Turen ned blir artigere for barna da, sjøl om turen opp kan bli litt tyngre for de voksne 😉

Om sommeren kan man regne 6-8 timer på turen, om vinteren en del kortere tid (5-6 timer).  God tur 😊

Jeg vil utfordre Therese Rosten på PM avdeling Dombås til å komme med sitt turtips for juni. 

Fjellhilsen fra Iren

#Fjellbanken

 

 

 

sb1ls-fjellbanken-turtips-iren2

 

 

 

 

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }