Smart bruk av kredittkort

Bruk av kredittkort er forbundet med en potensiell økonomisk risiko. Men ved å lære smart bruk av kredittkort tidlig vil du bygge gode økonomiske vaner for resten av livet. 

Følger du disse enkle kjørereglene, er du på den sikre siden:

  • Kjøp bare det du vet du kan betale tilbake. Har du ikke råd, ikke kjøp det.
  • Betal fakturaen i tide, så slipper du ekstra kostnader.
  • Gjør det til en regel å betale ned hele det utestående beløpet hver måned. 
  • Gå gjennom kredittkortfakturaen når du får den, og gi beskjed til banken om noe ikke stemmer.
  • Bruk kun ett kredittkort. Har du kredittkortet i samme bank som de andre kontoene, er det enklere å holde oversikt.
Fordeler og sikkerhet i kortet

Kredittkort er et økonomisk verktøy med mange fordeler for deg som er ung. Uten Mastercard går du kanskje glipp av fordeler som gratis reise- og avbestillingsforsikring, tryggere økonomi på reise, sikrere netthandel ved kjøp og bruk av apper og strømmetjenester. Kredittkortet gir deg bedre klagemuligheter og banken kan hjelpe deg hvis du ikke får det du har betalt for, hvis du blir svindlet eller leverandøren går konkurs. 

Vi hjelper deg med tett oppfølging

Med Mastercard Ung skal du alltid føle deg ivaretatt, og vi vil følge deg tett opp slik at du skal vite at det er trygt å bruke kredittkort fra oss.

For å tidlig oppdage tegn til betalingsproblemer, følger vi tettere opp og har flere sikkerhetstiltak. Vi vet at ikke alle besøker nettbanken ofte, så da vil vi sende deg en SMS med påminnelse om at regningen har kommet.

Hva skal til for å få kredittkort?

Når du søker om kredittkort vil banken gå gjennom inntekt, gjeld og betalingsanmerkninger. Det er disse faktorene som avgjør om banken gir deg kreditt, og hvor mye kreditt du får. Som ung voksen er det naturlig å starte med et kredittkort med begrenset kredittgrense så du har god kontroll.

Betal fakturaen til forfall, så slipper du renter

Ved å bruke Mastercard Ung har du hele tiden full oversikt over forbruket ditt i din nett- og mobilbank. En annen fordel er at du enkelt kan overføre mellom kort og konto, eller betale inn ekstra når det måtte passe. Det er viktig å tenke på siden du betaler med penger du låner når du trekker Mastercard Ung kortet. Betal fakturaen til forfall og du slipper å betale renter.


Betaler du regningen til forfall, blir det ingen ekstra kostnader. Hvis du utsetter betalingen, betaler du renter. Priseksempel ved utsatt betaling: Effektiv rente 23,9 %, 15.000 kr, o/12 mnd, kredittkostnad 1.518 kr. Samlet kredittbeløp 16.518 kr.