Tilhenger-regler

Her finner du de viktigste lover og regler for bruk av tilhenger og varehenger.

Hvor stor og tung tilhenger kan jeg kjøre?

Hvilken tilhenger du kan kjøre avhenger av hvordan tilhenger du har, hvilken type bil du trekker den med og hvilket førerkort du har.

Hvis du har førerkort klasse B og kjører en personbil med tillatt totalvekt* på høyst 3500 kg gjelder følgende regler:

Tilhenger/varehenger:

Du kan trekke en tilhenger med tillatt totalvekt på maks 750 kg. For å trekke hengere tyngre enn 750 kg må du avlegge en egen tilhengerprøve og få påført bokstav E i førerkortklassen (BE, C1E, CE, D1E eller DE).

Campingvogn

Med campingvogn gjelder andre regler. Campingvognregelen er enkel; bilens totalvekt + campingvognens totalvekt kan ikke overstige 3500 kg.

*Tillatt totalvekt står i bilens og hengerens vognkort. Har du registreringsnummeret kan du også sjekke totalvekten her.

 


lastebil henger tilhenger forsikring bedriftforsikring

Tilhenger-kalkulator

For å få oversikt over bilens og tilhengerens tillatte totalvekt, se Statens Vegvesen sin kalkulator.


Er forsikring for tilhenger påbudt?

Nei, det er ikke påbudt med egen forsikring på tilhengeren. Ved uhell eller skade er det ansvarsforsikringen på bilen som gjelder. Men ønsker du å forsikre egen henger mot skade og tyveri må du ha en egen kaskoforsikring på hengeren.
 

Video placeholder image

Hvordan laste tilhengeren?

Lang last skal plasseres så langt frem som mulig. Husk å sikre all last godt på tilhenger slik at den ikke forskyver seg eller faller av. Bruk merkebånd på last som stikker ut mer enn 1 meter bakover.

Videoen viser hvor viktig det å fordele vekten i tilhengeren riktig slik at ikke tilhengeren blir ustabil når du kjører.

Hvor fort kan man kjøre med henger?

80 km/t (nye regler fra mars 2022):
Maks hastighet med tilhenger (både med og uten brems) er 80 km/t.

Selv om det er skiltet med høyere fartsgrense på veien du kjører, kan du ikke kjøre fortere enn det som er tillatt for tilhengeren. Tilhengeren har innvirkning på bilens kjøreegenskaper og påvirker trafikksikkerheten. 

100 km/t for Tempo 100-godkjente hengere
Visse tilhengere kan godkjennes for inntil 100 km/t. En såkalt Tempo 100-godkjenning - en egen teknisk godkjenning hos Statens vegvesen. Hvis tilhengeren blir godkjent for 100 km/t vil du få et eget godkjenningsdokument som må medbringes under kjøring, og et eget merke som skal monteres på tilhengeren. Les mer om Tempo 100-godkjenning
 


Egen app for alt du lurer på

Før du laster tilhengeren og kjører avgårde bør du være klar over en del regler. Noen tilhengere krever et eget sertifikat. Alle tilhengere (og biler) har en tillatt maksvekt. Statens vegvesen har laget en app som gir deg svar på det meste.
 Har du hatt uhell eller skade på tilhengeren?


Dame som rater best i test på forsikring

Blant Norges beste på skadeoppgjør

*Tusen takk til alle våre kunder! Vi ble kundefavoritt 2022 og er samlet sett blant Norges beste på skadeoppgjør ifølge Bytt.no. Vårt forsikringsselskap Fremtind kommer best ut på både skadeoppgjør, kundeservice og kundetilfredshet for flere typer forsikringer, blant 19 forsikringsselskaper.   

Les mer om våre best i test-utmerkelser