Tips til bryllupsplanlegging

Å gifte seg er en stor og viktig beslutning, ikke bare følelsesmessig, men også økonomisk. Og selve bryllupsplanlegging kan være vanskelig. Hvor mange gjester skal dere invitere? Hva har dere å rutte med og hvor mye må dere spare?

Her finner du gode tips til planleggingen og bryllupsbudsjettet.

Sparing til bryllup – hvor mye kan dere spare?

Lag en plan over hvor mye dere kan spare hver måned. Har dere god tid og ønsker å spare mest mulig til den store dagen, er det flere måter å gjøre dette på.

  • Kan dere sette av ferie- og skattepenger et par år i forveien?
  • Hvor mye har dere mulighet til å spare hver måned?
  • Kan dere spare intensivt i perioder? 

Litt er bedre enn ingenting, og kan gjøre at dere kommer et godt stykke på vei til drømmebryllupet. Sett opp bryllup som sparemål i mobilbanken, og lag en konto dere kaller «Bryllup». Da har dere har full oversikt over hva dere har tilgjengelig. 


Hvordan sette opp et bryllupsbudsjett

Et bryllup trenger ikke bli så dyrt, men det kan bli dyrere enn dere tror, hvis dere ikke har en plan. Det kan være smart å tidlig få en oversikt over hva det bryllupet dere ser for dere koster, og sette opp et budsjett tidlig i planleggingsfasen. Her gir vi dere tips til hva et bryllupsbudsjett kan inneholde, og tips til rimeligere alternativer.

Først må dere bli enige om hvor mange som skal inviteres. Er det noen dere kan luke bort, som dere ikke har kontakt med lenger? Eller kan noen komme til middag og noen til kaffe? 

Etter dere har fått landet hvor mange dere ønsker å invitere, er neste på lista å finne ut hvor bryllupsfesten skal holdes. Det å leie lokale er en av de største utgiftspostene for et bryllup. Denne kostnaden varierer veldig ut fra hva man ønsker.

Man kan leie et rimelig lokale, ordne med pynt selv og leie inn bekjente for å servere og lage maten. Ønsker man å leie en restaurant eller annet lokale med servitører vil kostnadene bli vesentlige høyere. Da vil også kostnadene til mat og drikke også bli høyere. Det er lurt å sjekke ut aktuelle lokaler i god tid med tanke på både pris og tilgjengelighet.

Kjenner dere noen som har plass til bryllupet hjemme, eller finnes det et hyggelig grendehus dere kan leie? Det er mye å spare på å kunne kjøpe inn og lage maten selv.

Hvem skal lage maten? Hvis lokalet også skal levere maten, må du antagelig beregne en kuvertpris på minimum 1.000 kroner. Da må dere typisk også betale faste summer for alkohol. Har dere derimot et privat lokale, kan dere kjøpe inn mat og alkohol selv.

Det er også lurt å gjøre seg noen tanker om det skal være fri bar etter middagen. Mange går for en variant hvor gjestene tar med egen drikke eller betaler for drikken selv utover kvelden. Det kan være lurt å ha en oversikt over hvem som ønsker alkoholfri drikke, slik at dere har et alternativ til dem.

Prisene på brudekjoler varierer fra en tusenlapp på amerikanske nettsider til skreddersydde kjoler til over 20.000 kroner.  Et godt tips er å se om du finner drømmekjolen brukt.

Hår og styling varier fra sted til sted, men kan koste nærmere 5.000 kroner. Har du en god venninne som liker å ordne hår og sminke? Bruk YouTube og øv godt på forhånd.

Noen ønsker at alt skal være nytt til den store dagen og at brudgommen skal stå i stil til bruden. Kostnader her kan variere enormt. Men husk også at han trenger sko, belte, skjorte, slips/sløyfe osv. Så her kan dere også fint finne fint brukte alternativer. 

Er det mange gjester, blir kaken ofte stor. En tradisjonell bryllupskake på fem etasjer holder til ca. 70 personer og koster fort mellom 5.000 og 6.000 kroner.

Kjenner du noen hobbybakere som kan bake bryllupskaken, eller er dere flinke til å bake selv? Hva med å gå for favorittsjokoladekaken som faktisk blir spist opp?

Noen ønsker en fotograf som er med hele dagen og følger bruden fra sminke og påkledning til vielse og fest. I tillegg er det mer og mer vanlig at noe av vielsen og festen blir filmet. Priser her kan ligge mellom 25–35.000 kroner. 

Er en av gjestene en god fotograf? Har du en god onkel som liker å ta bilder? Be eventuelt alle gjestene være flittig med kameraet den kvelden, så har dere mange bilder og minner for livet.

Ønsker dere et live-band eller en trubadur som kan underholde på festen? Her må dere nok ut med mellom 7.000–13.000 kroner, alt ettersom hvor mange som spiller. 

Er en god fest det viktigste for dere? Lag en spilleliste som garanterer god stemning! Kanskje dere kjenner en DJ-spire? Spør om vedkommende eller noen av gjestene kan ta seg av å lage spilleliste og ta ansvar for musikken på festen. 

Her varierer prisen ut ifra hvor ekstravagant dere ønsker det. På flere steder kan dere lage invitasjonen på nett, og få den trykket. Regn med en pris på om lag 10 kroner per stk. Et litt rimeligere og mer personlig alternativ er å lage invitasjoner og bordkort selv. Kjøp inn fint papir og dekorer de akkurat som dere selv ønsker. 

Husk frimerker dersom invitasjonene skal sendes i posten. Bordkort og kirkeprogram ligger på omtrent det samme som invitasjonene. 

 

Her er det store variasjoner. Skal det være tradisjonelle gullringer, eller en mer individuell og spesiell ring? Skal det være diamant i den? Her kan dere få alt fra 3–400 kroner til 15-20.000 kroner.

Velg den kirken du sogner til, ellers koster det fra 1.000–3.000 kroner i leie. Å gifte seg i rådhuset er gratis. 

Pris på blomster varierer fra sesong og til størrelse på bukett og mengde i kirke og lokalet. En brudebukett kan koste rundt 1.500–3.000 kroner.

Dersom det er sesong, få hjelp av familie og venner til å plukke blomster i skog eller hage.

Her er det store variasjoner fra 200 til 1.200 kroner. Her kan man også finne brukte skatter. 

Ønsker dere å leie en fin bil med sjåfør til bryllupet kan dette fort koste 5.000 kroner.

Skal dere sove på hotell på bryllupsnatten kan dere beregne minst 2.000 kroner for en natt.

Mange ønsker å gi sin kjære en morgengave den første morgenen som gift. Her kan det være lurt å bli enige dere imellom om hva prisen skal ligge på.

Etter festen kan det være godt å lande litt og fordøye alle inntrykkene med en bryllupsreise. Prisen her avhenger av hvor langt dere ønsker å reise og hvor lenge dere blir borte.

 

Trenger dere å låne penger til bryllupet?

Kanskje sparepengene ikke strekker til, eller dere har lyst til å gifte dere før dere har fått spart opp det drømmebryllupet vil koste?

Forbrukslån 

Dette er et kortsiktig lån som ikke trenger pant i bolig eller annen eiendom. Lånet har derfor en høyere rente enn boliglån. Forbrukslån har maks fem års nedbetalingstid.

Sjekk hva et forbrukslån vil koste deg.

Lån med sikkerhet i bolig

Eier dere bolig og har et boliglån fra før, kan dere søke om å øke det eksisterende lånet. Boliglånet må etter opplåningen fremdeles være innenfor rammen på 85 prosent av husets verdi. Vi anbefaler at du har en nedbetalingstid som gjør at du blir kvitt det ekstra lånet ganske raskt, hvis ikke risikerer du at bryllupet blir ganske mye dyrere enn lånesummen. 

Les mer om refinansiering av ditt boliglån.

Flexilån (Rammelån)

Er boliglånet godt under 60 % av boligens verdi? Da kan et flexilån være løsningen. Har dere betalt ned mye på boliglånet kan dere med sikkerhet i boligen låne en ramme dere kan bruke som dere vil når dere trenger det. Og dere kan selv velge når og hvor mye dere vil betale ned på lånet. Og dere betaler kun på det dere bruker av lånet. 

Les mer om flexilån.

Et rimeligere bryllup kan være like romantisk

Føler du både planleggingen og budsjettet blir overveldende, er det mange måter å gjøre dagen rimeligere på. Et bryllup kan både bli mer personlig og unikt med hjemmelagete bordkort og blomster fra hagen. Det er mange gode tips på nettet til å lage dere en drømmedag med et begrenset budsjett. 

Husk at dette er en dag dere minnes med glede og ikke med stress og bekymring. Ikke lag økonomiske problemer for dere selv ved å arrangere et bryllup som er for stort og for kostbart. Ha et bryllup som dere har råd til og husk at det er dere som husker og legger merke til detaljene. Kos dere med prosessen og nyt tiden frem til den store dagen. Dagen er deres og størst av alt er kjærligheten.