Forbrukslån – lån uten sikkerhet

Et forbrukslån eller lån uten sikkerhet kan hjelpe deg med uforutsette utgifter eller et kortsiktig behov for penger. Det beste forbrukslånet får du ofte i egen bank, der du har oversikt og god kontroll, til fast lav rente.

Priseksempel: Effektiv rente 14,6 %. Låner du 70.000 over 5 år, koster lånet 27.112, og du betaler totalt 97.112 kroner.

Hva er forbrukslån?

Forbrukslån er et kortsiktig lån uten sikkerhet, noe som betyr at vi ikke tar pant i boligen din eller andre ting du eier. Derfor har forbrukslån høyere rente enn andre lån, og du bør prioritere å betale ned lånet raskt.


Rente og betingelser på forbrukslån

Effektiv rente fra 14,6 %
 • For deg over 20 år
 • Inntil 5 års nedbetalingstid
 • Fast lav nominell rente på 13,4 %
 • Ingen øvre grense på lånebeløpet, dette vurderes individuelt
 • Uforpliktende å søke og få tilbud

Priseksempel: Effektiv rente 14,6 %. Låner du 70.000 over 5 år, koster lånet 27.112, og du betaler totalt 97.112 kroner. 
Forbrukslån leveres av SpareBank 1 Kreditt AS.
Beregn ditt forbrukslån

Lån hos noen som kjenner deg

Vi kjenner deg og din økonomi, og er den som best kan vurdere om du tåler et slikt lån. Får du ikke innvilget forbrukslån hos oss bør du ikke ha det andre steder heller.

Trygg og forutsigbar nedbetalingsplan

Vi hjelper deg å skreddersy en plan for nedbetaling. Du betaler faste avdrag som sikrer at du blir ferdig med lånet til avtalt tid. Ønsker du å bli kvitt lånet fortere, kan du betale ned ekstra når du vil.

Forbrukslån – når kan lån uten sikkerhet være et alternativ?

Her er noen situasjoner hvor det kan være aktuelt å søke om et forbrukslån uten sikkerhet.

Lån til vannskade

I mange tilfeller vil forsikringen din dekke en vannskade. Uansett er det som regel viktig å få utbedret vannskader hurtig for å unngå at boligen din får følgeskader.

Les våre anbefalinger

Lån til tannhelse

Plager i tenner og munnhule kan være smertefullt, og kan påvirke hverdagen til både deg og din familie veldig negativt.

Les våre anbefalinger

Lån til verkstedregningen

De fleste familier trenger bil for å levere barn i barnehagen eller handle mat. Ikke alle biler har en forsikring som dekker alle typer skader. Ved større utlegg som ikke dekkes av forsikringen kan forbrukslån være en løsning.

Les våre anbefalinger

Lån ved skade eller sykdom

En uventet skade eller sykdom kan skape hindringer i hverdagen, og gjøre det vanskelig å komme seg på jobb. Noen behandlinger får du refusjon for, noen må du dekke selv. Et alternativ er behandling hos private helseforetak finansiert med kortsiktig lån.

Les våre anbefalinger

Kortsiktig lånebehov – hvilke muligheter har jeg?

Det kan være flere måter å løse et kortsiktig behov for penger på. Prøv veilederen nedenfor for å finne ut om forbrukslån er det som passer best i din situasjon.

Hvis du har en sparekonto med penger avsatt for uforutsette hendelser så benytt denne. Hvis du ikke har det så anbefaler vi at du oppretter en slik sparekonto. Det vil gi deg bufferen for fremtidige uforutsette hendelser.

Det finnes flere offentlige refusjonsordninger for ulike typer hendelser. Spesielt gode er de innenfor helse, se helsenorge.no for mer informasjon. 

Om du ikke finner en dekning for det du trenger så anbefaler vi at du søker etter din spesifikke refusjonsordning.

Les om forsikringene eller kontakt oss for å høre om hendelsen dekkes av forsikringen.

Har du ledig sikkerhet i boligen kan det være fornuftig å benytte denne i stedet for å ta opp et kortsiktig lån uten sikkerhet. Velger du å gjøre dette bør du følge disse rådene:

 • Lånet kan bli veldig dyrt om du følger nedbetalingsplanen for boligen. Et eksempel er en tannlegeregning på 30.000 kroner som du nedbetaler over 30 år. 
 • Lag deg selv en klar og tydelig nedbetalingsplan for det det nye ekstra lånet. Denne nedbetalingsplanen må du følge. Du bør altså forberede deg på en ekstra belastning en periode, selv om du velger å benytte ledig sikkerhet i boligen. Å betale på et ekstra lån over lang tid kan bli et dyrt lån.
 • Følg prinsippet om at små ekstralån bør betales ned så raskt som mulig.

Hvis du kan vente er det billigere å spare opp pengene før du kjøper det du har behov for. Les mer om hvordan du kan spare.

Hvis beløpet er lavere enn 15.000 kroner, bør du velge kredittkort, selv om kredittkort har høyere rente. Ved lave beløp vil etableringsgebyret på et kortsiktig lån uten sikkerhet utgjøre en høy andel av kostnadene, og dette unngår du hvis du bruker kredittkort i stedet. Men husk: Du bør nedbetale kredittkortet raskt for å unngå at du må betale høye renter over tid.

Før du velger et forbrukslån må du være innforstått med følgende:

 • Et forbrukslån vil være en ekstra økonomisk belastning i den perioden du har lånet. Du bør ikke ha forbrukslån hvis du ikke har helt oversikt over hvor mye gjeld du har i dag. Du bør heller ikke søke forbrukslån fordi lønna ikke strekker til hver måned, eller for å kjøpe noe du vet du egentlig ikke har råd til.
 • Velger du forbrukslån får du en klar plan for nedbetaling av lånet. Denne planen må du følge.
 • Du må prioritere å nedbetale dette lånet hurtig.

Sammenlign priser

Du kan sammenligne våre priser med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no