Lillebakks eventyrlige vekst

Stor satsing på utvikling har gitt Lillebakk AS den veksten alle gründere drømmer om. Men det er fortsatt bare starten for den ambisiøse bedriften.

Video placeholder image

– Vi hadde ikke sett for oss dette, sier CEO Frode Lillebakk om bedriften som har økt omsetningen fra 600.000 kroner til 17 millioner kroner på bare fem år. Her kommer han med suksessoppskriften.

Omsetningen har skutt i taket, antall ansatte har gått fra 1 til 12, og merkevaren deres – LINSiGHT – får stadig flere brukere. 

Bedriften har vokst fort

Det er ikke lenge siden Lillebakk var en liten automasjonsbedrift med tilhold i Molde, og for fem år siden var Frode Lillebakk eneste ansatte. I dag er det etterspørsel etter deres industrielle IoT-plattform i alle landets hjørner.

– I dag er vi 12 ansatte, og vi har vokst til å bli en anerkjent aktør i bransjen, forteller Frode Lillebakk.

Broren Andre Lillebakk kom tidlig med på laget. Sammen har de utviklet det de kaller fremtidens løsninger for digitaliserte prosesser.

Les også: Klar for å vokse? Slik kan du finansiere det

Det viktigste er å forstå kundens problem

Produktet deres, LINSiGHT, kan tilpasses kundenes behov ned til minste detalj. Dette gir et konkurransefortrinn i et krevende marked som stadig ønsker mer automasjon for å effektivisere driften.

– Vi er ikke bare et selskap som lager et digitalt produkt. At vi har erfaring fra flere av kundenes bransjer, har stor betydning. Det gjør at vi lettere kan forstå problemene fra brukernes ståsted, sier Lillebakk.

Lillebakk er ikke i tvil om at bransjekunnskapen har vært avgjørende for rask suksess og en god start med fin vekst for firmaet. Etter det første driftsåret økte omsetningen fra 600 000 til 3 millioner kroner. 3 ble til 6, 8 og 14.

– Kunden må forstå hva produktet vårt kan gi av merverdi. For vår del er det derfor viktig å raskt kunne beskrive verdien de får av digitalisering. Det klarer vi fordi vi kjenner bransjene så godt.

Brødrene Frode og André Lillebakk har opplevd et veksteventyr med Lillebakk AS. 

Har store ambisjoner for Lillebakk AS

I takt med økt omsetning og flere nye ansettelser vokste også ambisjonsnivået for selskapet. Lillebakk ville være et navn folk forbinder med digitalisering. De ville være navnet.

– For å nå målene våre var vi nødt til å ta markedsandeler tidlig. Vi så at dersom vi virkelig skal bli en stor aktør i denne bransjen, måtte vi fortsette å vokse de neste 3–5 årene, forteller Frode Lillebakk.

Rask vekst fører også med seg voksesmerter. For Lillebakks del betydde det et behov for ekstern finansiering.

– I starten ønsket vi å klare alt helt selv, men vi merket at det var kapitalkrevende å vokse så fort. Arbeidskapitalen ble vanskelig å betjene selv om omsetningen økte. Da måtte vi ha inn investorer, forklarer Lillebakk.

Les også: Fra idé til marked - slik får du fart på vekstfasen (interlinkes ny artikkel)

Søkte etter den riktige investoren

For å få tilstrekkelig og nødvendig kapital, søkte Lillebakk etter investorer i 2017 gjennom et samarbeid med Sensacon, som ga god veiledning og bistand i jakten på den rette investoren.

– At valget falt på Maritech Systems, er vi veldig tilfreds med. Sammen ser vi potensial for veldig store synergieffekter. I kombinasjon med et solid styre mener vi nå at vi er rustet for videre vekst, sier Lillebakk.

Han tror gode referanser var en viktig årsak til at selskapet lyktes i den prosessen.

– Vi hadde store og kjente navn på kundelisten allerede. Og vi tjente faktisk penger, noe som gjorde at investorene så at dette ikke var et langt utviklingsløp, sier han.

Les også: Ansette flere folk? Dette må du vite

Ser lyst på fremtiden

Nå rigger Lillebakk seg for videre vekst. Og de har planen klar:

– Vi skal bygge opp et salgsapparat og bli mer synlige i markedet. I denne fasen handler det om historiefortelling. Vi har vist kundene våre at vi er i stand til å levere. Nå skal vi vise det til resten av verden!

Hørt om vekstgaranti? 

I samarbeid med Innovasjon Norge kan SpareBank 1 SMN tilby bedrifter som vil vokse lån gjennom vekstgarantiordningen. 

Lillebakk AS er en av flere bedrifter som har benyttet seg av vekstgarantiordningen, og trekker frem Innovasjon Norge som en god og viktig samarbeidspartner i vekstfasen.

- De har virkelig lyst til å bidra. I tillegg er de flinke til å se løsninger og finne modeller vi kan håndtere, sier Frode Lillebakk.

Video placeholder image

Lete etter investor?

Noen ganger er det smart å lete etter en investor for å kunne vokse som bedrift. Andre ganger kan det være støtteordninger du kan hente pengene fra, for eksempel hos Innovasjon Norge eller Forskningsrådet. Bedriftsrådgiver i SpareBank 1, Ragnar Stene, forteller litt hva du må tenke på i disse tilfellene. 

Trenger bedriften vekstkapital?

Har du lagt en plan for å vokse, og lurer på hvilke muligheter du har? Se hva våre bedriftsrådgivere sier om løsninger som gir deg mer arbeidskapital og færre voksesmerter.