Rørleggeren byttet fra enkeltpersonforetak til AS

Rørleggeren Lars Morten Myran (38) opplevde at valg av selskapsform hadde direkte påvirkning av hvordan han ble oppfattet i bransjen. Det var da han etablerte aksjeselskap (AS) at ting virkelig begynte å løsne for bedriften.

Rørlegger Myran opplevde at selskapsform utgjorde forskjell da han gikk fra ENK til AS

Trønderen angrer ikke et sekund på at han gikk tilbake til rørleggerbransjen, og startet bedriften Myran Rørservice AS. Men det er forskjell på å være ansatt, og å drive selv.

– Da jeg var ansatt som rørlegger kunne jeg gå hjem etter at jobben ute hos kunden var ferdig. Nå må jeg ta alt fra bestilling, leverandørkontakt, tilbud og administrativt selv. Det betydde også at det var mye som måtte gjøres som jeg ikke kunne, forteller Myran.

Les også: Hvorfor bør jeg velge aksjeselskap som selskapsform?

Det gjør seg med litt oppstartshjelp

– Det har vært veldig kjekt å ha kontakt med noen som virkelig kan det med å starte bedrift, og som har kunnet veilede underveis, forteller Myran.

Det ser Marte Mølnvik, vår leder på kundesenteret for bedrifter, at de fleste som starter for seg selv er enige i. Hun mener også startfasen kan være avgjørende for at bedriften skal kunne oppnå suksess.

– Det første du bør gjøre er å kontakte oss for å få råd om stegene du skal ta videre. Sammen finner vi ut hva som må være på plass før du går i gang. Eksempel på ting vi kan hjelpe med kan være lovpålagte krav, yrkesskadeforsikring eller pensjon, sier hun.

Les også: Ansette flere? Dette må dere tenke på

Ting begynte virkelig å skje etter byttet av selskapsform fra enkeltmannsforetak til AS

Selv om det praktiske var på plass fra starten, merket Myran at det var vanskelig å få landet nye kunder uten de helt store referansene å vise til.

– Jeg opplevde at jeg ikke ble tatt seriøst ute i markedet med et enkeltpersonforetak. Rådet fra banken ble å starte et aksjeselskap isteden. Jeg begynte med å lande anbud, og etter hvert fikk jeg gode referanser. Det var da ballen virkelig begynte å rulle, forteller rørleggeren som i dag spesialiserer seg innenfor totalrenovering av bad.

Det er likevel den økonomiske situasjonen som ofte avgjør hvilken selskapsform man ender opp med å velge. Og det kan være greit å vite at du har folk i banken som kan gi gode råd og som kan hjelpe deg om du lurer på noe.

Video placeholder image

Rørleggeren ser mot fremtiden

Det var i starten både lange dager og mye nytt Myran måtte lære underveis, men allerede første året så han avkastningen i form av overskudd i bedriften.

– Det er utrolig godt å ha skapt sin egen arbeidsplass og kunne se at all den innsatsen man legger inn faktisk vises på regnskapet. Men det har til tider vært dager jeg knapt har vært hjemme, og jeg har måtte gå en del runder på prioriteringer i bedriften.

I framtiden ønsker han å vokse, og om noen år ser han for seg å ha noen ansatte i Myran Rørservice AS.

– For meg har det hele tiden vært viktig å ha mål å jobbe mot, men ingenting er gjort på en dag. Legger man ned mye innsats og virkelig brenner for å få bedriften til å vokse, er alt mulig. Men det hjelper med noen ekspertråd på veien dit, mener rørleggeren.

Og ekspertråd? Det skal alle våre kunder fortsette å få. Vi blir med deg på reisen, hele veien.

Tips til deg som skal velge selskapsform

– Det er ting du bør tenke over når du skal velge selskapsform for bedriften din. For eksempel at du i et enkeltpersonforetak er personlig ansvarlig for økonomien i bedriften, mens du som eier i et aksjeselskap, i utgangspunktet ikke er det, sier bedriftsrådgiver Marte Mølnvik i SpareBank 1.

Oppstartfasen er kritisk uansett hvilken selskapsform du velger. Det er da du må ta smarte vurderinger med tanke på investeringer, og det er viktig å ha full kontroll på pengene.

– Uansett selskapsform, er det viktigste du kan gjøre å skille dine egen penger og avtaler fra bedriftens penger og avtaler. Det kan gjøres enkelt og ryddig ved at du har to ulike nettbanker. Én privat og én for bedriften. I tillegg må du hele tiden ha kontroll på faste utgifter, skatter og avgifter.

Enkel sammenligning av AS og ENK

Dette er de viktigste forskjellene på aksjeselskap og enkeltpersonforetak.

Aksjeselskap (AS)

 • En eller flere eiere.
 • Eierne er bare økonomisk ansvarlig hvis de kausjonerer for lån som selskapet tar opp. Det er strenge regler for å ta ut penger av selskapet.
 • Aksjekapital på 30.000 kr.
 • Må registrere seg i Foretaksregisteret.
 • Ingen utbytteskatt før man tar ut penger fra selskapet, og bare selskapsskatt av overskuddet.
 • Samme person kan være eier, styremedlem, daglig leder og ansatt. Du kan altså ansette deg selv i selskapet for å få bedre pensjon og sykepenger.

Les mer om AS, eller se mer på Innovasjon Norge og Altinn.

Enkeltpersonforetak (ENK)

 • En eier. 
 • Eier er økonomisk ansvarlig.
 • Ingen aksjekapital.
 • Må ikke registrere seg i Foretaksregisteret hvis man er under fem ansatte, og ikke driver med videresalg av varer.
 • Overskuddet skattes som lønnsinntekt for eier av selskapet.
 • Som eier får du mindre pensjon og sykepenger enn hvis du hadde vært ansatt.

Les mer om Enkeltpersonforetak, eller se mer på Innovasjon Norge og Altinn.

Det kan også være at du bør vurdere andre selskapsformer, slik som ansvarlig selskap (ANS), forening, stiftelse, samvirkeforetak (SA), almennaksjeselskap (ASA) eller Norskregistrert utenlandsk foretak (NUF).

Video placeholder image

7 tips for å lykkes på lang sikt

 • Ha klokketro på ideen din.
 • Få tips og råd fra folk rundt deg - og benytt deg av gode råd fra banken, Innovasjon Norge og Altinn. Det finnes mye info på nett også.
 • Gjør deg kjent med markedet og konkurrentene dine.
 • Ikke bland bedriftens og egen økonomi.
 • Ta alltid betalt for det du gjør.
 • Husk å sove, spise og le underveis.
 • Vær sulten på utvikling og på å lære nye ting. Og vær endringsvillig!

Enkel og trygg hverdag

Sjekk hvordan du kan bli kvitt tidstyvene ved å bruke produkter og tjenester som gjør hverdagen mer effektiv for deg, og dine ansatte. 

Penger til å vokse

Når bedriften vil vokse, så trengs det ofte penger. Av lån og finansiering - hva passer best for bedriften din? Her er en kjapp oversikt.

Forsikringer bedriften bør ha

Noen forsikringer, slik som yrkesskadeforsikring for ansatte er lovpålagt. Men det er andre som også er viktige å ha. Sjekk oversikten her

Bli bedriftskunde hos oss

Få råd og hjelp i viktige avgjørelser uansett hvor liten eller stor bedriften din er. Her finner du alt på et sted og de beste digitale løsningene. 

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }