7 tips til julegavehandel på nett

Mange nordmenn handler julegaver på nett. Og det kan godt lønne seg å slå til på gode tilbud. Bare les disse tipsene først.

Slik handler du julegavene

Jula skal ikke handle om gavene en gir og får, selv om det noen ganger kan virke litt sånn. Slik kan du gjøre unna julegavehandelen enkelt, slik at du heller kan bruke tiden din på de du er glad i.

Hvorfor bruke kredittkort på netthandel, streaming og i apper?

Bruker du bankkortet når du handler på nett kan du oppleve at hele lønna du skal leve for blir borte, inntil du får hjelp.

- Men om du blir trukket dobbelt eller svindlet på kredittkortet går det nødvendigvis ikke ut over livet ditt. Du kan fortsatt få handlet mat og betalt regninger, forklarer produktsjef Kristin Waaktaar Opland.

Betaler du regningen ved forfall, påløper ingen ekstra kostnader. Hvis du utsetter betalingen betaler du bare renter, eksempel: Effektiv rente 23,9 %, 15.000 kr, o/12 mnd, kredittkostnad 1.518 kr. Totalt beløp 16.518 kr. 

Ikke gå i disse Black Friday-fellene

Privatøkonom Eldar Rønning har tre gode tips til hvilke feller du bør unngå: 

1. Unngå jojo-varer

Enkelte varer flyr opp og ned i pris, og noen av produktene med mest rabatt er slike jojo-produkter. Bruk tjenester som prisjakt.no for å holde oversikt.

2. Ikke kjøp tulleforsikringer og tilleggsprodukter

Plutselige ekstrakostnader med frakt, leveringsgaranti, eller forsikringer til "bare" 199 kroner. I sum kan du ende opp med å legge igjen mye av det du sparte på slikt. 

3. Ikke utsett regningen - hold oversikt

Det er kanskje enkelt å slå til når butikken tilbyr deg å utsette betalingen, men samtidig er det like enkelt å miste oversikten. Husk at januar allerede er en tung regningsmåned.

To give julegave or not to give julegave?

Pynte i eget hus? Dra på julebord? Kjøpe julegaver? Spise litt ekstra deilig mat? Eller sultefores på nudelpakker gjennom hele eksamenstiden, og heller glede seg til å komme hjem til mamma? Her er noen tips til hvordan du kan ha det litt trivelig i førjulstiden – på studentbudsjett.

Video placeholder image

Julegavelisten før og nå (for de som nettopp har flyttet hjemmefra)

- Det er utrolig hvor mye man plutselig setter pris på hjemmestrikk, sier Nora Mølmann (20). 

Enten du er student og skal handle til venner eller en forelder som skal handle til de voksne barna dine. Hør litt med dem hva de faktisk trenger. Det kan fort være at det er kopphåndduker eller en bokhylle de blir mest glad for i år. 

Mange dropper å shoppe under Black Friday, eller Black Week som det har blitt. Flere butikkkjeder og organisajoner velger å heller fokusere på bærekraftighet denne uka. Så kanskje skal du heller spare penger og bruke shoppe-tiden på å reparere det du har, eller lage julegaver selv? Det er fint for både miljøet og lommeboka.