7 tips til julegavehandel på nett

Klart for juleshopping? Flere og flere nordmenn handler gavene på nett. Og du kan godt utnytte nett-tilbud for å skaffe det du uansett skal kjøpe. Bare les disse tipsene først.

Gode tips til enkel og økonomisk julegavehandel

Jula skal ikke handle om gavene en gir og får, selv om det noen ganger kan virke litt sånn. Slik kan du gjøre unna julegavehandelen enkelt, slik at du heller kan bruke tiden din på de du er glad i. 

1. Ikke bruk penger du ikke har – og hold deg til planen

Det er lett å la seg rive med, eller gjøre impulskjøp om man er i siste liten. Det kan også være at man glemmer fornuften hvis man kommer over et tilsynelatende godt tilbud på noe som frister. Men hold hodet kaldt, og hold deg til planen.

2. Bruk kredittkortet når du handler på nett 

Det kan være både billig og praktisk med netthandel, men for å unngå ubehagelige overraskelser på lønnskontoen er det trygt å bruke kredittkortet. Da får du ekstra sikkerhet ved svindel eller klage.

3. Velg Vipps når du skal betale - det går fortere

Velger du Vipps når du handler på nett går det fortere å betale. Velger du kredittkortet ditt når du betaler med Vipps så har du også ekstra sikkerhet. Det går helt fint å ha flere kort registrert.

4. Slipp moms og toll når varen du kjøper på nett koster mindre enn 350 kroner

Men husk at det inkluderer kostnaden for frakt og forsikring, så dobbeltsjekk at sluttsummen ikke overstiger dette.

5. Sjekk rabatter og tilbud som er tilgjengelig for deg

Unge kan sjekke kundeklubb-appen vår, studenttorget.no eller lignende tilbud. For andre er prisjakt.no, kundeklubber for diverse kjeder og letsdeal.no gode alternativer.

6. Lag en handleliste - og følg den

Hva har du virkelig behov for, og hva ville du kjøpt dersom det ikke var tilbud? Da blir det lettere å sile ut de tilbudene som virkelig er for deg. 

7. Ha en plan for hvordan du skal betale det du skylder på kredittkortet

Du kan selv velge om du vil vente til forfall og så betale minimumsbeløpet eller alt du skylder, eller så kan du betale inn med en gang. Du har full oversikt i mobil- og nettbank. 

Hvorfor bør man bruke kredittkort på netthandel, streaming og i apper?

Bruker du bankkortet når du handler på nett kan du oppleve at hele lønna du skal leve for blir borte, inntil du får hjelp.

- Men om du blir trukket dobbelt eller svindlet på kredittkortet går det nødvendigvis ikke ut over livet ditt. Fordu da kan du fortsatt få handlet mat og betalt regninger, forklarer produktsjef Kristin Waaktaar Opland.

Betaler du regningen ved forfall, påløper ingen ekstra kostnader. Hvis du utsetter betalingen betaler du bare renter, eksempel: Effektiv rente 23,9 %, 15.000 kr, o/12 mnd, kredittkostnad 1.518 kr. Totalt beløp 16.518 kr. 

Ikke gå i disse Black Friday-fellene

Privatøkonom Eldar Rønning har tre gode tips til hvilke feller du bør unngå: 

1. Unngå jojo-varer

Enkelte varer flyr opp og ned i pris, og noen av produktene med mest rabatt er slike jojo-produkter. Bruk tjenester som prisjakt.no for å holde oversikt.

2. Ikke kjøp tulleforsikringer og tilleggsprodukter

Plutselige ekstrakostnader med frakt, leveringsgaranti, eller forsikringer til "bare" 199 kroner. I sum kan du ende opp med å legge igjen mye av det du sparte på slikt. 

3. Ikke utsett regningen - hold oversikt

Det er kanskje enkelt å slå til når butikken tilbyr deg å utsette betalingen, men samtidig er det like enkelt å miste oversikten. Husk at januar allerede er en tung regningsmåned.

Julegavelisten før og nå (for de som nettopp har flyttet hjemmefra)

- Det er utrolig hvor mye man plutselig setter pris på hjemmestrikk, sier Nora Mølmann (19). 

Enten du er student og skal handle til venner eller en forelder som skal handle til de voksne barna dine. Hør litt med dem hva de faktisk trenger. Det kan fort være at det er kopphåndduker eller en bokhylle de blir mest glad for i år. 

Video placeholder image

To give julegave or not to give julegave?

Pynte i eget hus? Dra på julebord? Kjøpe julegaver? Spise litt ekstra deilig mat? Eller sultefores på nudelpakker gjennom hele eksamenstiden, og heller glede seg til å komme hjem til mamma? Her er noen tips til hvordan du kan ha det litt trivelig i førjulstiden – på studentbudsjett.

Mange dropper å shoppe under Black Friday, eller Black Week som det har blitt. Flere butikkkjeder og organisajoner velger å heller fokusere på bærekraftighet denne uka. Så kanskje skal du heller spare penger og bruke shoppe-tiden på å reparere det du har, eller lage julegaver selv? Det er fint for både miljøet og lommeboka.