7 tips til julegavehandel på nett

Mange nordmenn handler julegaver på nett. Og det kan godt lønne seg å slå til på gode tilbud. Bare les disse tipsene først.

Slik handler du julegavene

Jula skal ikke handle om gavene en gir og får, selv om det noen ganger kan virke litt sånn. Slik kan du gjøre unna julegavehandelen enkelt, slik at du heller kan bruke tiden din på de du er glad i.

Det kan være både billig og praktisk med netthandel, men det er også viktig å bruke riktig kort når du gjør det. Det er alltid tryggest å bruke kredittkortet på nett (og på reise). Det er fordi det gir ekstra sikkerhet ved svindel eller klage, i tillegg til at du slipper at det er pengene på lønnskontoen som forsvinner om du skulle bli lurt eller skimmet.

Les mer om hvorfor du bør bruke Mastercard på netthandel

Betaler du regningen ved forfall, påløper ingen ekstra kostnader. Velger du å utsette betalingen betaler du renter, eksempel: Effektiv rente 23,9 %, 15.000 kr, o/12 mnd, kredittkostnad 1.518 kr. Totalt beløp 16.518 kr. 


Husk også å velge kredittkortet når du betaler nettkjøp med Vipps.

Den beste måten å spare penger på, er å ikke bruke dem. Supertipset er derfor å lage seg en plan, gjerne en handleliste, og å holde seg til den når du handler. Tenk over hva du virkelig har behov for, og hva du ville kjøpt dersom det ikke var tilbud. Det vil nok gjøre det lettere å unngå kostbare impulskjøp, samtidig som det gjør det lettere å sile ut de tilbudene som virkelig er for deg.

De fleste av oss har nok ting. Samtidig må vi alle bli litt flinkere til å tenke miljø og bærekraft. Bli med å vis at brukt og selvlagd er minst like fint og bra som nytt, ved å velge gaver med omhu. I tillegg til god samvittighet så sparer du penger, samtidig som at du gir vekk noe med mening i. 

For det du bestemmer deg for å kjøpe nytt, så er det viktigste tipset her er å huske at ikke alle tilbud er tilbud. En vare med 20 % rabatt kan fremdeles være like dyr eller dyrere enn samme vare uten rabatt et annet sted.

Sammenlign priser på prisjakt.no, og sjekk samtidig historikken på varen der. Det kan nemlig vise seg at prisen nylig gikk opp, for så å få en rabatt, slik at den nå koster ca det samme som før det gikk opp. 

Det kan også lønne seg å legge ut varlsing på varer du vet du har på julegavelista, slik at du får beskjed når prisen dupper. Da gjelder det å slå til.

 

Det er lett å la seg rive med, eller gjøre impulskjøp om man er i siste liten. Det kan også være at man glemmer fornuften hvis man kommer over et tilsynelatende godt tilbud på noe som frister. Men hold hodet kaldt, og hold deg til planen.

Når du er flink og bruker kredittkortet på netthandel så er det også viktig å ha en plan for hvordan og når du skal betale det tilbake. Januar er ofte litt trang for de fleste, og da er det greit å slippe å betale renter på kreditten i tillegg.

1. april 2020 ble avgiftsfritaket på varer med lav verdi fra utlandet fjernet - 350-kronersgrensen. Det betyr at varer kjøpt over nett ilegges samme avgifter som varer kjøpt i norske butikker fra første krone.

Samtidig som de fleste av oss har nok ting, så er det mange som føler de har for lite tid. Den rauseste gaven kan fort være en avtale om å gjøre noe sammen. Opplevelser kan være alt fra gratis (campingtur, fisketur, søndagstur, filmkveld, el.l.) til fancy (festival, reise, konsert, spa, restaurant, rafting, båttur, el.l.). Uansett budsjett, så er det kanskje den kosligste gaven en kan få - og gi.

Hvorfor bruke kredittkort på netthandel, streaming og i apper?

Bruker du bankkortet når du handler på nett kan du oppleve at hele lønna du skal leve for blir borte, inntil du får hjelp.

- Men om du blir trukket dobbelt eller svindlet på kredittkortet går det nødvendigvis ikke ut over livet ditt. Du kan fortsatt få handlet mat og betalt regninger, forklarer produktsjef Kristin Waaktaar Opland.

Betaler du regningen ved forfall, påløper ingen ekstra kostnader. Hvis du utsetter betalingen betaler du bare renter, eksempel: Effektiv rente 23,9 %, 15.000 kr, o/12 mnd, kredittkostnad 1.518 kr. Totalt beløp 16.518 kr. 

Ikke gå i disse Black Friday-fellene

Privatøkonom Eldar Rønning har tre gode tips til hvilke feller du bør unngå: 

1. Unngå jojo-varer

Enkelte varer flyr opp og ned i pris, og noen av produktene med mest rabatt er slike jojo-produkter. Bruk tjenester som prisjakt.no for å holde oversikt.

2. Ikke kjøp tulleforsikringer og tilleggsprodukter

Plutselige ekstrakostnader med frakt, leveringsgaranti, eller forsikringer til "bare" 199 kroner. I sum kan du ende opp med å legge igjen mye av det du sparte på slikt. 

3. Ikke utsett regningen - hold oversikt

Det er kanskje enkelt å slå til når butikken tilbyr deg å utsette betalingen, men samtidig er det like enkelt å miste oversikten. Husk at januar allerede er en tung regningsmåned.

To give julegave or not to give julegave?

Pynte i eget hus? Dra på julebord? Kjøpe julegaver? Spise litt ekstra deilig mat? Eller sultefores på nudelpakker gjennom hele eksamenstiden, og heller glede seg til å komme hjem til mamma? Her er noen tips til hvordan du kan ha det litt trivelig i førjulstiden – på studentbudsjett.

Video placeholder image

Julegavelisten før og nå (for de som nettopp har flyttet hjemmefra)

- Det er utrolig hvor mye man plutselig setter pris på hjemmestrikk, sier Nora Mølmann (20). 

Enten du er student og skal handle til venner eller en forelder som skal handle til de voksne barna dine. Hør litt med dem hva de faktisk trenger. Det kan fort være at det er kopphåndduker eller en bokhylle de blir mest glad for i år. 

Mange dropper å shoppe under Black Friday, eller Black Week som det har blitt. Flere butikkkjeder og organisajoner velger å heller fokusere på bærekraftighet denne uka. Så kanskje skal du heller spare penger og bruke shoppe-tiden på å reparere det du har, eller lage julegaver selv? Det er fint for både miljøet og lommeboka. 

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }