Jul på studentbudsjett

Pynte hybelen? Kjøpe julegaver? Spise deilig mat og drikke? Eller blir det sulteforing på nudler hele eksamenstiden, til du kommer hjem til mamma? Her er noen gode tips som kan gi kos også i denne tiden.

God jul på studentbudsjett

5 tips til en god jul på studentbudsjett

For de som ikke vil ut å gå i marka (selv om det er utrolig fint å være ute) så er det mange aktiviteter du kan være med på – og ofte er de gratis.

Sjekk ut «Arrangementer i nærheten» på Facebook for å få opp ting som skjer i nærområdet ditt. Ekstra pluss er at du fort ser om noen du kjenner er interessert i arrangementet, så vet du hvem du kan dra dit med.

Om du ikke finner det der så er juleverksted eller brettspillkveld med en god venn kjempehyggelig! Eller hva med å invitere til "Stygg julegenser"-kveld hvor dere pynter gamle gensre med julepynt og kjører catwalk?

Nei, du trenger ikke være rå på å klippe,lime, sy, kokkelere eller male for å lage noe selv. Det er faktisk bare sjarmerende om det ikke blir perfekt. Og om du ikke vil lage noe, så kan du invitere på noe (som er gratis) eller tilby dine tjenester på noe vis. Den fineste pynten og den beste gaven er jo den det ligger litt hjerte og tanke i.

Følg oss på @sparebank1smn_ung på Instagram for å få gode DIY og redesign-tips fremover.

Det er kanskje enklere om man bor i kollektiv, men det kan funke fint uansett med litt innsatsvilje. For at alle skal spise godt i eksamenstiden kan dere rullere hvem som lager middag. Dvs at du bare trenger å handle og lage middag én dag i uken, men samtidig kan du spise godt og sunt hver dag. Billigere, mindre tidkrevende, og veldig koselig. Fordi en pause og litt mat må man ha uansett.

Finn mange gode tips til hvordan du kan skaffe billig, gratis og deilig mat på @sparebank1smn_ung på Instagram.

Det koster ikke mye å dimme lysene, tenne et lys, skru på noe chill musikk og drikke en kopp kakao. Og det er helt gratis å gå seg en tur ute i naturen under fullmåne i snødekt landskap. Men følelsen? Priceless. God jul på studentbudsjett? Check. 

Psst! Mangler du turtips? Last ned "Sjekk ut"-appen til turistforeningen, der er det mange fine tips til turer i nabolaget.

Å høre stemmen til noen man bryr seg om er både godt for hjertet og hjernen, særlig i stressperioder. Også lenge du er på Wi-Fi koster det ingenting! Er det ikke det egentlig jula handler om? Å ta seg tid med de man er glad i? Vi tror tid er verdt mye mer enn penger.

To give julegave or not to give julegave?

De fleste familier har nok forståelse for at du som er student ikke slår på stortromma med gaver under treet i år, og i noen familier så velger de å gi deg «friår» på gavene. Andre familier blir enige om at alle bare får én gave hver, eller at man setter maksgrense på hva gavene skal koste.

I disse miljø-tider hører vi også om familier som bare dropper gavene helt, fordi de ikke vil støtte opp om kjøpepresset. Prat med familien din om hva de tenker om gaver i år.

Ta deg tid til å lage studentbudsjett

Det er ikke til å komme unna at du har lite å rutte med som student. I eksamenstiden begynner det å bli tomt i kassen, samtidig som det blir vanskelig å jobbe for å tjene penger samtidig som du leser. Men har du et budsjett vet du hvertfall hva du har å kose deg med. Og det er viktig å kose seg også.

3 tips til billig shopping og julegavehandel

1. Bruk studentrabatten din!
Det kan være du må lete litt for å finne rabatter, men gjør du det, er det penger å spare. 

2. Sammenlign priser på nett - og benytt deg av tilbud
Det er ofte stor forskjell fra butikk til butikk og på fullpris og tilbudspris.

3. Vær trygg når du handler på nett – bruk MasterCard Ung
Handler du med kredittkort på nett har du bedre beskyttelse om du skulle bli utsatt for svindel. Men husk å betale ned hele beløpet kjapt, slik at du slipper renter. Utsetter du betalingen betaler du bare renter, eksempel: Effektiv rente 23,9 %, 15.000 kr, o/12 mnd, kredittkostnad 1.518 kr. Totalt beløp 16.518 kr.

Video placeholder image
{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }