4 ting du ikke kan bruke BSU til

Boligsparing for unge er Norges, ja kanskje verdens, beste spareordning. Men vi får ofte spørsmål fra unge om hva BSU-pengene (ikke) kan brukes til. Her er en enkel oversikt. 

BSU-pengene skal gå til boligformål. Det betyr at når du tar ut penger fra BSU-kontoen, skal de brukes til kjøp av fast bolig eller til renter eller avdrag på boliglån. Men det er en del vilkår knyttet til BSU-pengene som det er lurt å være klar over.

Les også: Slik får du dobbel rente på BSU ut 2021

Hva kan du IKKE bruke BSU-pengene til?

1. Bolig du ikke bor fast i

Du kan ikke bruke BSU-pengene til å kjøpe en pendlerbolig til deg selv eller en bolig for utleie. Kravet er at boligen du kjøper for sparepengene fra BSU skal gå til en bolig du faktisk bor i – der du er skattemessig bosatt.

2. Hytte/fritidsbolig

Det hjelper ikke om du kan bo og sove der hele året – du kan ikke bruke BSU på kjøp eller betjening av lån til hytte.

3. Husbåt 

Det gjelder ikke mange, men noen bruker og bor i båten sin hele året. Likevel skjærer myndighetene gjennom og sier at husbåt ikke regnes som fast bolig og derfor ikke omfattes av hva man kan bruke BSU-midlene til.

4. Kjøp av bolig FØR du startet BSU-sparing 

Rekkefølgen er viktig her: Du må først starte sparing i BSU. Om du så bare har satt inn et par kroner, så må sparingen komme før kjøpet av boligen.

Hva skjer om BSU-pengene brukes "feil"?

Bruk av BSU-pengene på alt annet enn godkjente boligformål anses som brudd på vilkårene.

– Da må du betale tilbake det du har fått i skattefradrag, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen. – Vær også klar over at du bare kan opprette én BSU-avtale i løpet av livet. Om du bryter vilkårene, kan du altså ikke fortsette sparingen med skattefradrag senere, verken på din eksisterende eller på en ny BSU-konto.

BSU er Norges beste spareordning

– For hver tusenlapp du sparer, sponser staten deg med to hundre kroner igjen på skatten, i tillegg til at du får knallgod rente i banken med BSU, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Roy Håkon (29) kjøpte leilighet uten hjelp fra foreldrene

Han nisparte i 3 år, og solgte til slutt bilen for å lande det han trengte for å komme seg inn på boligmarkedet. 

Johanne (28) kom seg kjapt inn på boligmarkedet med foreldrehjelp

Med hjelp fra foreldrene kunne hun kjøpe leilighet kjapt. Men lånet - det betaler hun ned selv. 

Visste du at det du har stående på BSU-kontoen når du tar opp lånet kan tas med som egenkapital når vi finner ut hvor mye du kan ta opp i lån? Du trenger ikke å innløse kontoen, slik man måtte før, og du kan fortsette å spare.