5 ting du ikke kan bruke BSU til

Boligsparing for unge er Norges, ja kanskje verdens, beste spareordning. Men vi får ofte spørsmål fra unge om hva BSU-pengene (ikke) kan brukes til. Her er en enkel oversikt. 

Video placeholder image

BSU-pengene skal gå til bolig. Det betyr at når du tar ut penger fra BSU-kontoen, skal de brukes til kjøp av fast bolig eller til renter eller avdrag på boliglån.

Men det er en del vilkår knyttet til BSU-pengene som det er lurt å være klar over.

Les også: Slik får du dobbel rente på BSU ut 2020

Hva kan du IKKE bruke BSU-pengene til?

Det er jo ingen tvil om at det er mange fordeler med å spare i BSU. Men det er kjekt å vite akkurat hva som menes med at pengene må "gå til bolgformål".

1. Bolig du ikke bor fast i

Du kan altså ikke bruke BSU-pengene til å kjøpe en pendlerbolig til deg selv eller en bolig for utleie. Kravet er at boligen du kjøper for sparepengene fra BSU skal gå til en bolig du faktisk bor i – der du er skattemessig bosatt.

2. Hytte/fritidsbolig 

Det hjelper ikke om du kan bo og sove der hele året – du kan ikke bruke BSU på kjøp eller betjening av lån til hytte.

3. Pusse opp eller vedlikeholde boligen

Selv om du pusser opp ditt eget hus og som du selv bor i, så er det brudd på vilkårene å bruke penger fra BSU-kontoen til dette formålet.

4. Husbåt 

Det gjelder ikke mange, men noen bruker og bor i båten sin hele året. Likevel skjærer myndighetene gjennom og sier at husbåt ikke regnes som fast bolig og derfor ikke omfattes av hva man kan bruke BSU-midlene til.

5. Kjøp av bolig FØR du startet BSU-sparing 

Rekkefølgen er viktig her: Du må først starte sparing i BSU. Om du så bare har satt inn et par kroner, så må sparingen komme før kjøpet av boligen.

Les også: Slik får du tre til fire ganger mer rente på sparepengene

Hva skjer om BSU-pengene brukes "feil"?

Bruk av BSU-pengene på alt annet enn godkjente boligformål anses som brudd på vilkårene.

– Da må skattefradraget du har fått betales tilbake, sier Gundersen. – Vær også klar over at når du bare kan opprette én BSU-avtale i løpet av livet. Om du bryter vilkårene, kan du altså ikke fortsette sparingen med skattefradrag senere, verken på din eksisterende eller på en ny BSU-konto.

BSU er Norges beste spareordning

– For hver tusenlapp du sparer, sponser staten deg med to hundre kroner igjen på skatten, i tillegg til at du får knallgod rente i banken med BSU, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Roy Håkon (29) kjøpte leilighet uten hjelp fra foreldrene

Han nisparte i 3 år, og solgte til slutt bilen for å lande det han trengte for å komme seg inn på boligmarkedet. 

Johanne (28) kom seg kjapt inn på boligmarkedet med foreldrehjelp

Med hjelp fra foreldrene kunne hun kjøpe leilighet kjapt. Men lånet - det betaler hun ned selv. 

Visste du at det du har stående på BSU-kontoen når du tar opp lånet kan tas med som egenkapital når vi finner ut hvor mye du kan ta opp i lån? Du trenger ikke å innløse kontoen, slik man måtte før, og du kan fortsette å spare.