Tenk deg om før du låner bort bankkortet til barna

Har du noen gang lånt bort bankkortet ditt til barna? Det kan gi økt risiko for kortsvindel og identitetstyveri.

unggutt_medbankkort.jpg

Et av de viktigste prinsippene for trygg kortbruk er å aldri låne kortet bort til andre. Likevel viser en undersøkelse gjennomført av Kantar TNS for SpareBank 1, at flere enn én av fem foreldre i Norge låner ut sitt eget bankkort til barna. For de med barn i ungdomsskolealder er tallet nesten to av fem.

- Det virker kanskje lettvint å låne bort sitt eget bankkort til barna når de skal kjøpe seg noe eller være borte fra hjemmet, men dette er noe vi fraråder på det sterkeste. Ved å låne ut kortet gir du barnet tilgang til mer penger enn det som ofte er nødvendig, samtidig som du har lånt bort et ID-papir. Du skaper også et inntrykk av at det å låne bort kort og kode er ok. Det er det ikke, sier Ole Jørgen Eiterå, sikkerhetssjef i SpareBank 1.

ID-papir

En undersøkelse på vegne av Skatteetaten og Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSIS) viste at over 100.000 nordmenn har opplevd å få identiteten sin stjålet de siste to årene. De fleste opplever at noen har kjøpt en vare eller tilsvarende i deres navn på internett.

- Bankkortet ditt er et ID-papir, og får uvedkommende tak i informasjonen som ligger der kan de handle, tømme kontoen, ta opp nye lån eller anskaffe et kredittkort i ditt navn. Selv om norske forbrukere i stor grad er beskyttet mot økonomisk tap i svindeltilfeller, er det svært ubehagelig bli utsatt for identitetstyveri. Det kan også være krevende og ta mye tid og ressurser å få ryddet opp, sier Eiterå.

Ta forholdsregler

Med alle turer, idrettsturneringer og arrangementer, melder behovet seg for å sende med barna penger på en trygg måte. Alternativene er å bruke kontanter eller et eget bankkort tilpasset barn.

- Fordelen med kort er at du får dekket tapet dersom barnet skulle miste det. Et bankkort for barn er heller ikke et gyldig ID-papir, ettersom det kun har kortholders navn og kontonummer på seg. Likevel anbefaler vi alle foreldre å snakke med barna sine om hva som er trygg kortbruk, og trene på dette sammen, sier Eiterå.

Les også: 3 tips til hvordan snakke med barn om økonomi

Ta kortpraten med barnet ditt:

  • Hvordan betaler jeg med kortet i butikken?
  • Hvordan tar jeg ut penger i minibanken?
  • Er det greit å låne bort kortet til andre?
  • Kan jeg skrive ned PIN-koden til kortet på en huskelapp?
  • Er det greit å dele PIN-koden med andre?
  • Hva gjør jeg om noen presser meg for å få koden?
  • Hva gjør jeg hvis jeg mister kortet?
  • Hvordan kan jeg finne ut hvor mye penger jeg har på kortet?
  • Skal jeg få lommepenger og hva kan jeg gjøre for å få lommepenger?
  • Hva kan jeg bruke pengene mine til?

Andre sider for deg

Slik sikrer du kortet ditt
Kort fortalt - slik kan du unngå kortsvindel
Når bør barnet få eget kort?
Ingen barn er like. Derfor finnes det heller ikke noe fasitsvar.
Snakk med barna om penger
3 tips til hvordan lære barn om økonomi.
Hvor kommer pengene fra?
Mange barn tror at bankkort er en utømmelig kilde til penger.