Høstferie = perfekt til å tjene litt (uke)penger

Jente på kjøkken med pærer

Høstferien er rett rundt hjørnet. Her er noen tips til deg som har barn i skolealder og som ikke har planlagt tur til utlandet med hele familien.
Så hva er egentlig vanlig å gjøre i høstferien? Og MÅ man gjøre så mye? Vi har snakket med en del foreldre og hørt hva de gjør.

Send barna til besteforeldrene

Det å være til besteforeldrene trenger ikke være synonymt med å bli skjemt bort. Det kan være fint å bruke litt av tiden på arbeid, og så få betalt for jobben de gjør. Høstferien kan for eksempel brukes til raking av løv, plukking og skrelling av epler, og koking av syltetøy. Slik kan de lære seg praktiske ting og tjene litt pengene, alt samtidig som de har kvalitetstid med bestemor og bestefar. Det er en fin måte å videreføre tradisjoner og kunnskap på også.

Tips du kan gi til besteforeldrene: Be de snakke litt med barna når de kommer om hva de skal bruke pengene de tjener i høstferien på. De kan gjerne sette seg ned med dem og sette opp sparemål i appen Spink. For at de skal kunne følge med, så må de gjerne betale ut lønna på konto i stedet for i kontanter. Så kan de sammen gå inn og se hvor mye som skal flyttes på sparekonto og hvor mye som skal stå igjen på kortet.

Være hjemme hos seg selv – turforslag i nærmiljøet

Noen ganger er det godt å bare være hjemme. Og det er mer enn bra nok, også i høstferien. Om du vil gi ungene noen turminner uten prakk og pes, så er det mange ting du kan gjøre i eget nabolag og nærmiljø. Turen trenger ikke være så lang, så lenge man kommer seg ut! Her er noen turtips våre følgere på Facebook har kommet med: 

  • Gå rundt huset, tenn opp i bålpanna og grill pølser eller marshmellows.
  • Ta en tur i fjæra i nabolaget, tenn bål – og nyt kaffen. 
  • Sett opp lavvo eller telt i egen hage eller hos venner.
  • Utforsk nærområdet – bruk soppbok, florabok eller naturbingo.
  • Plukk bær eller sopp, så får du både trim og gratis mat.
  • Ta en solnedgangstur til nærmeste topp med utsikt

Se alle tipsene om ute-opplevelser i nærmiljøet her: Høstferie? Her er lesernes beste turtips

Gjøre litt nytte for seg?

La ungene sitte foran en skjerm hele uka eller bruke ferien til noe som kan gagne alle? Høstferien er helt perfekt til å lære barna noe praktisk og til å få gjort unna ting som må gjøres. Barna har helt sikkert noe de ønsker seg penger til, og de har tid til å jobbe for det. Kanskje kan de samtidig lære seg noe nytt som kan komme godt med senere i livet.

De største kan hjelpe til med litt tyngre ting, og de minste kan gjøre enkle ting. Noe hjelper man til frivillig med, og andre oppgaver kan man ta på seg for å tjene litt penger.

Tips til deg som er forelder: Snakk med barna om hva de kunne tenke seg å jobbe med og hjelpe til med i høstferien. Hør litt hva de mener er en ok betaling, og hva de vil spare til. Bli enige om en plan for uka og ta en prat etter uka er over. Gi tilbakemeldig på hva som var bra og hva som kunne vært gjort bedre. Følg opp hvordan de faktisk bruker pengene, holder de seg til planen, eller brukes de annerledes?
 

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }