Intro til hengekøyelivet

Video placeholder image

Turjenta Ida Kathrine Knudtzon Eriksen elsker frihetsfølelsen hun får av å sove i hengekøye. I tillegg er den billig, lett, og enkel å ha med.

Her får du hennes beste sove ute-tips.

Hva må du ha med når du skal sove ute i hengekøye?

Det handler ikke om utstyret, men om å komme seg på tur. Det du ikke har kan du låne, eller kjøpe brukt på Finn.no og Tise. Så kan du heller vurdere å investere litt i eget utstyr om interessen vokser, over tid.

- Det finnes utallige typer å velge mellom. Favoritthengekøyen min er av et relativt billig merke, en som er enkel i bruk og tar liten plass. En orginal/dobbel hengekøye er å foretrekke da du får god plass til å boltre deg i hengekøyen, sier Ida. 

Turjenta Ida anbefaler alle å teste hengekøye nå i sommer.

Selv om hun har en favoritt, er det ikke merket som er viktig. Så lenge det er en hengekøye, så funker det for å komme seg på tur. Turjenta har også et lite tips til de av dere som tenker på å dele hengekøye;

- En dobbel har plass til to stykker, men min erfaring er at det funker best for avslapning. Skal dere derimot sove sammen hele natta er det litt mindre praktisk. Dere bør være ekstremt glad i hverandre for å kunne få det til i samme hengekøye. 

- Mange hengekøyer kommer uten tau. Det er det viktig å huske på å sjekke om din hengekøye har tau før du drar på tur. Hvis ikke blir det vanskelig å henge opp vidunderet, smiler Ida. 

Du kan kjøpe tau av samme merke som hengekøyen din, eller finne et tau på rundt 10-15 mm tykkelse som er 6 meter langt og bruke dette til å henge opp hengekøyen. Vær oppmerksom på å ikke ha et for tynt tau, både med tanke på at det skal holde vekten din og ikke skade treet du bruker til å henge opp hengekøya di i.

- Lager du oppheng til hengekøyen din selv; brett tauet sammen og knyt et par blåknuter ved enden av tauet (det er i disse du skal feste hengekøyen din i). Dra tauet rundt treet, lag en kuhale og stram til. Fest hengekøyen din og du er klar for å dingle i den, forklarer turjenta.

- Hengekøyen isolerer ikke i det hele tatt. Derfor er det viktig å bruke et liggeunderlag, så du ikke fryser. Jeg bruker et skumunderlag, gjerne et som former seg litt etter kroppen. For ekstra luksus bruker jeg et oppblåsbart liggeunderlag over skumunderlaget som jeg ikke blåser helt opp. Dette for at liggeunderlaget skal forme seg best mulig, forklarer Ida.

Når det gjelder liggeunderlag så er det egentlig bare fantasien som setter grenser. Det handler mest om å ligge godt, og ikke fryse.

- Ønsker du enda mer isolering er det deilig å legge et ullteppe, eller et reinskinn/saueskinn under kroppen som du kan bre opp langs kanten av hengekøyen, sier hun.  

- Du trenger en sovepose som er tilpasset temperaturen. Har du ikke sovepose tilpasset temperaturen kan du kanskje få låne deg en ekstra sovepose for å ha to poser i en, sier Ida.

Du kommer langt med å låne utstyr du mangler. Og om du er helt grønn på friluftsliv er det kanskje greiest uansett å begynne med å sove ute når det er varmt og fint vær. Da trenger du heller ikke de tykkeste posene.

- Bruker du lakenpose beskytter du soveposen din og du øker comforttemperaturen på soveposen med en til to grader. Det finnes også ulike vindtrekk du kan bruke til soveposen for å beskytte mot vind, forteller turjenta.

- En tarp gir god le mot vær og vind. Du kan bruke både en tarp, presenning eller fjellduk som ly. Bruk det du har, sier Ida.

Igjen minner hun om at det kanskje er greit å starte med å sove ute når været er fint, og at det er flere fordeler med å droppe tarpen også; 

- Noe av det jeg synes er finest med hengekøye er å ligge under åpen himmel og se på utsikten og stjernene. Dette mister du når du bruker en tarp. Men er det dårlig vær er selvfølgelig tarp fantastisk å ha.

- Er du i nærheten av myr eller tett skog eller om det er mange insekter der du camper, kan det være kjekt med myggnetting. Du kan kjøpe et myggnett tilpasset hengekøyen din, eller du kan bruke et vogntrekk, mygghatt
eller myggnett til sovepose, forklarer Ida.

Til de som ikke har en tilpasset myggnetting og ikke vil ha den i fjeset har hun et godt tips; 

- Sov med en caps om du vil slippe å inhalere myggnettingen. 

- Ull er gull og ullundertøyet er alltid med meg på turer. Også på sommeren da ull har den unike evnen til å puste godt, dra fukt og svette ut fra kroppen og gir god varme.  I tillegg har jeg med meg bukser tilpasset temperaturen, mellomlagsgenser i form av ull eller fleece. Ekstra sokker, lue og hals/skjerf. Vindjakke og gjerne en dunjakke når det er kjøligere, sier Ida.

Klærne hun ikke har på seg oppbevarer hun alltid i vantett pose, slik at hun kan være sikker på at de holder seg tørre. På spørsmål om det er verdt den ekstra vekten i sekken sier hu; 

- Det er verdt å ta med seg litt ekstra klær, selv på varme sommerdager, for det å fryse gir sjeldent en god turopplevelse.

Varmeflaske

Kok opp vann (eller ha med varmt vann på termos), og hell vannet over på en tett flaske eller varmeflaske.

- Jeg bruker flaskene fra Nalgene, disse tåler kokende vann og er tett. Tre en strømpe eller lignende rundt flaksen og legg denne ned i soveposen. Voila! Du får en nydelig varmeflaske, sier Ida.       

Ørepropper og øyebind

- Dette veier ingenting, men er helt perfekt å ha med på tur om du er var på lyder, eller om turkompisen snorker. Nå på sommeren er det også digg å ha noe foran øynene slik at det blir mørkt.

Lue, hals og skjerf

- Det er godt å ha en lue på hodet, og hals eller skjerf rundt halsen. Da forhindrer du varmetap på den delen av kroppen som ikke dekkes godt av soveposen.     

Vanntett pose

- Denne holder klær og ting tørt, uansett vær, og den kan henges på hengekøya slik at du lettere få tak i eiendeler.

Ekstra tau

- Det kan være kjekt å ha med seg ekstra tau for å kunne henge opp ting i eller feste tarpen med. Det kan også være lurt å ha med teltplugger til bruk av tarp.

Lyslenke

- Dette er mest for å gjøre det enda mer idyllisk og hjemmekoselig i hengekøye-campen. Men på sensommeren, når det begynner bli mørkt ute, kan det også være en viktig lyskilde

Litt praktiske tips til hengekøyeturen

Video placeholder image

Pakke sekken

Noe er "må ha", andre ting er "hyggelig å ha". På korte turer, slik som i nærmarka, kan du tåle å bære litt ekstra for kosen sin skyld, mens på lengre turer er det lurt å tenke vekt. Se pakklista over, og sjekk ut filmen for å se hva Ida har med i sekken sin.

Video placeholder image

Henge opp hengekøyen

Du trenger to solide trær, med ca 4-5 meters avstand. Utsikt er nydelig, men tenk på å trekk inn i skogen om det blåser og er dårlig vær. Husk tau, for det er ikke alltid automatisk med hengekøyen. Se hvordan Ida gjør det i filmen over. 

Video placeholder image

Lompepizza på gassbrenner

Dette er en av Ida sine favorittmåltid på hengekøyetur. Du trenger lomper, og den sausen, osten, og toppingen du vil ha. Husk å rydd opp etter deg, og bruk stein under brenneren for å ikke svi av skogen og bakken. 

Fine turer i Midt-Norge

Her får du de beste turtipsene fra Ida Kathrine Knudtzon Eriksen og Mats Grimsæth.

Favoritter i Trøndelag

Enten du bor i Trøndelag, eller tenker på å ta turen hit i sommer, så er det mange perler å oppdage. Her er Ida sine beste turtips.

Turer i Trondheim og Malvik

Du trenger ikke dra langt for å nyte naturen. Heller ikke i byen. Her er Ida sine beste tips til bynære turer.

Turmål i Møre og Romsdal

Opplev det beste av Møre og Romsdal i sommer, her er Ida sine beste tips til dags- og overnattingsturer. 

Eventyr på Sunnmøre

Sunnmøre er et sikkerstikk om du ønsker friluftsliv i sommer. Her er Mats Grimsæth sine beste turtips.

Trondhjems Turistforening

Med årsmedlemsskap får du tilgang på turisthyttene, og kan bli med på fellesturer. De har også studentmedlemsskap. 

SpareBank 1 SMN er stolt partner av Trondhjems Turistforening.

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }