Snart reiser Hilvi (21) på backpacking – dette må hun tenke på før hun drar

Vinteren er høytid for backpacking blant unge og reiselystne nordmenn. Om noen uker drar Hilvi Johansen (21) på tur til Asia, men det er mye som bør være i orden før hun drar ut på eventyr.

Ung Hilvi med sjøutsikt

Hva er vel mer befriende enn å ta på seg tursekken og reise fra land til land å oppleve nye steder og kulturer? I løpet av vinterhalvåret reiser mange på backpacking rundt om i verden, og blant dem er 21 år gamle Hilvi Johansen. Hun har et friår og vil reise før hun begynner på studier til høsten.

– På backpacking får jeg opplevd så mye som mulig på kortest mulig tid, til en billig penge, forteller Hilvi - som skal reise rundt i Asia i tre måneder.

Spart opp penger

I forkant av den store reisen er det mye hun bør tenke på; både med riktig pakking, vaksiner, økonomi – og ikke minst forsikringer. Men Hilvi føler seg godt forberedt.

– Jeg har tatt vaksinene og har kjøpt det jeg trenger av utstyr, så jeg føler meg ganske forberedt, forteller hun.

Hilvi er opprinnelig fra Sandnessjøen, men bor i Trondheim i egen leilighet sammen med kjæresten. For tiden jobber hun i sportsbutikk, og hun har lenge spart opp penger til turen.

– Jeg har spart nok penger slik at jeg får betalt ned på det månedlige huslånet imens jeg er borte. Men selve turen har jeg regnet ut at vil koste meg cirka 100 000 kroner, sier hun.

I løpet av hundre dager på reise skal Hilvi få oppleve både Thailand, Kambodsja, Vietnam, Malysia, Singapore, Bali, Sri Lanka og Japan. Og det eneste hun skal bære med seg er en fjellsekk og en dagstursekk.

Mellom 18 og 34 år? Da får du innbo- og reiseforsikring i én pakke! 


Store konsekvenser uten forsikring

Hilvi er klar for backpacker-tur, og det eneste hun mangler er reiseforsikring. Ifølge produktsjef i SpareBank 1 SMN, Siri Krogstad Johnsen, er reiseforsikring noe av det viktigste å ha med seg når du skal ut på reise.

– Jeg anbefaler alle å tegne reiseforsikringen før flybillettene bestilles. Det er ofte de som koster mest når du skal på backpacking, og hvis det skulle skje noe som forhindrer deg i å dra, har du ingen avbestillingsdekning uten forsikring, forteller Siri Krogstad Johnsen.

Hun mener det er viktig at de unge setter seg godt inn i hva reiseforsikringen dekker.

– Er du 20 år eller eldre må du tegne din egen reiseforsikring, og du må sørge for at forsikringen dekker hele reiseoppholdet. En vanlig reiseforsikring varer i 70 dager, og de fleste backpackere er ute på reise lenger enn det.

Siri Krogstad Johnsen anbefaler også at du setter deg inn i vilkårene og sikkerhetsforskriftene til den forsikringen du velger. Det er nemlig ikke alt som dekkes av forsikringen. 

– Hvis du skal drive med ekstremsport på turen, som for eksempel hoppe i fallskjerm eller dykke dypere enn 40 meter, dekkes ikke ulykker i forbindelse med slike aktiviteter av reiseforsikringen. 

Har du reiseforsikring i SpareBank 1 SMN kan du få veiledning og melde skade her. 


Unngå økonomisk smell

De fleste backpacker-turer går til land der det er billig å både leve og bo, men likevel kan det være lurt å ha kontroll på økonomien både før og under reisen. Privatøkonom i SpareBank 1 SMN, Eldar Rønning, anbefaler alle å bestille så mye som mulig i forkant av turen. Han har også noen økonomiske råd til de som planlegger en backpackertur.

– Det er smart å lage et budsjett, slik at du har en oversikt over hva du har å rutte med til enhver tid. Det er kjipt å oppdage at du har brukt opp alle sparepengene når det er ti dager igjen av turen, sier Eldar Rønning.

Han kan også sterkt anbefale at du tar med to betalingskort på reisen.

– Et generelt godt reisetips er å ta med et kredittkort og et bankkort. Med et kredittkort har du bedre sikkerhet i forhold til svindel og det gir deg bedre rettigheter.

Han forteller at kredittkort er rimeligere i bruk, og det er blant annet gebyrfritt med kontantuttak på de fleste kredittkort i utlandet.

Skal du ut på reise og vil vite mer om hvordan og hvor mye du bør spare? Les mer her! 

Om kort tid er Hilvi på vei til Asia med venninnen, og hun er spent på hvordan det blir å være så lenge borte fra samboeren.

– Det blir rart å ikke kunne se samboeren min hver dag, så jeg gruer meg litt til det. Jeg kommer til å lage en egen gruppe for familien på Facebook, slik at de kan følge med på hva jeg gjør og at det går bra med meg. Jeg kommer også til å oppdatere Instagram under reisen. Dette blir utrolig spennende, sier den unge backpackeren.

Vil du vite mer om reiseforsikring? Her kan du lese mer om forsikringene til SpareBank 1 SMN.

5 ting som er lurt å gjøre før avreise

  1. Sjekk hvor lenge landet du skal til krever at passet ditt er gyldig. Bestill time hos politiet for å få nytt pass.
  2. For reiser i Europa, bestill europeisk helsetrygdekort. Har et allerede, sjekk utløpsdato, nytt kort blir ikke utstedt automatisk!
  3. Last ned mobilbanken. Da har du banken i lomma!
  4. Registrer deg på reisereistrering.no. Ved alvorlige hendelser har UD mulighet til å kontakte deg med informasjon.
  5. Sjekk valutakursen og sett et budsjett for reisen.

Ta med kredittkort på reisen

Du får full kontroll og oversikt i mobilbanken din og reise- og avbestillingsforsikring som også dekker tap av bagasje.

Ferietips

Det er mye å tenke på når man skal ut å reise, og spesielt når man skal på langtur. Med mobil, to kort og reiseforsikring i tillegg til passet kommer du langt, men er det noe du har glemt?

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }