Her er gode tips til hva du kan bruke sommeren på hvis du er på studentbudsjett. Finn ut litt mer om sommerjobber, billige reiser, og ting du kan gjøre når du har fri.
Sommer på studentbudsjett
Nora skal først på ferie - og så jobbe
Det er ett år siden Nora Mølmann (20) flyttet hjemmefra, fra Tromsø til Trondheim, for å studere. Det betyr to fortjente måneder med sommerferie. Først skal hun og kjæresten på togferie, og så skal hun hjem til Tromsø for å jobbe. Følg henne, i hele sommer, i stories på vår Instagram-konto.
Tre ting som gjør sommeren din helt perfekt
- Det koster å leve! Men heldigvis har du sommeren til å legge deg opp litt penger. Og for noen muligheter du har, sier privatøkonomen vår, Eldar Rønning.
Privatøkonomens fem beste tips:
- Jobb for familien eller andre privatpersoner! Kanskje noen trenger å få malt et hus, eller gravd opp ei rot i hagen? Jobber du hjemme, eller hos en privatperson, kan du tjene inntil 6.000 kroner uten å skatte av det.
- Ta små enkeltjobber. Tjener du under 1.000 kroner hos en arbeidsgiver så er disse skattefrie.
- Jobb for idrettslag og veldedigheter. Du kan nemlig tjene inntil 10.000 kroner gjennom idrettslag og frivillige organisasjoner skattefritt.
- Husk frikort eller skattekort! Om du tjener under totalt 55.000 kroner i året, så skal du ikke skatte. Men pass på, for om du bikker over så må du fikse skattekort for ikke å få ordenltig baksmell neste sommer.
- Hold på kontaktene og jobbene til neste ferie. Sørg for at de er fornøyde med deg, slik at du kan komme tilbake neste år, eller i jula. På den måten slipper du å bruke tid på å lete etter ny jobb.
Er du usikker på om du må skatte av det du tjener, eller hvor mye?
- Ikke glem ferie. Det er viktig for både kropp og hode å ha litt fri. Hvile og påfyll kommer godt med når konsentrasjonen og studiene krever sitt gjennom høsten, sier privatøkonom Eldar Rønning.
Privatøkonomens beste tips til billig ferie:
- Let etter billige billetter! Sjekk ut nettsider som restplass.no og finn.no, og utnytt deg av studentpriser hos fly- og togselskaper.
- Hør rundt med venner og kjente. Det er flere enn man tror som har hytter og ferieleiligheter, også i utlandet. Og så skal man ikke glemme at Norge er fantastisk om sommeren.
- Bruk naturen. Ta med venner, kjæresten, eller bikkja, på telttur i sommer. Det er godt for sjelen å være utendørs, dessuten er det trivelig som bare det, og billig.
- Fiks deg medlemsskap i DNT Ung. Det koster ikke mye for studenter, og på den måten får du tilgang til ubetjente, selvbetjente og betjente hytter over hele landet. Du kan også finne hytter og leiligheter til en ok pris på airbnb.no.
- Sjekk inn på familiehotellet. Kom deg hjem til oppredd seng og middagsservering. Det du tidligere kanskje tok litt for gitt kan føles som ren luksus nå. Og så får du omtanke og familietid med på kjøpet.
Betaler du regningen ved forfall, påløper ingen ekstra kostnader. Hvis du utsetter betalingen betaler du bare renter, eksempel: Effektiv rente 23,9 %, 15.000 kr, o/12 mnd, kredittkostnad 1.518 kr. Totalt beløp 16.518 kr.
- Det er smart å tjene penger på sommeren, men ingen kan (eller bør) jobbe sju dager i uka. Ikke på sommeren heller. Og det er mange måter å tilbringe fridagene på, uten at det koster skjorta, sier privatøkonom Eldar Rønning.
Privatøkonomens beste tips til fridager på budsjett:
- Vær frivillig i sommer! Som frivillig får du møtt nye folk, og opplevd konserter og arrangementer fra innsia. Og du betaler for det med noen sosiale og lærerike timer. Faktisk kan erfaring fra frivillighet også hjelpe deg å få en betalt jobb etterpå.
- Følg med på hva som skjer der du er. Det er mange gratisarrangement i løpet av sommeren, over hele landet. Du finner dem ofte på facebook, eller på oppslagsposter og plakater rundt om kring.
- Bruk nærområdet på solværsdagene. Investerer du i en billig grill som kan gjenbrukes, et parkpledd og en ball/basse/frisbee, så har du så det holder til fine fridager gjennom hele sommeren. Og husk at billige solbriller funker like bra som dyre.
- Besøk gamle venner og familie. Særlig om du har reist hjem for første gang på en stund, så er dette viktig. Å ha gode relasjoner er kanskje det viktigste for å ha et godt liv, og derfor er det viktig å prioritere å bruke litt tid på.
- Lær deg noe nytt. Kanskje er dette året du skal komme i gang med løping, lære deg å strikke, lære deg å lage indisk mat, eller brygge noe? Bare pass på at den nye hobbyen ikke spiser opp lommeboka.
Tryggere reise med Mastercard Ung
- 20 % rabatt på alle strømmetjenester, som for eksempel Spotify og Netflix.
- Null årsavgift og null gebyr når du tar ut kontanter i utlandet.
- Smart å bruke på reise og ved netthandel - du slipper å få kontoen din tappet hvis du blir svindlet.
Betaler du regningen ved forfall, påløper ingen ekstra kostnader. Hvis du utsetter betalingen betaler du bare renter, eksempel: Effektiv rente 23,9 %, 15.000 kr, o/12 mnd, kredittkostnad 1.518 kr. Totalt beløp 16.518 kr.
Forsikre deg selv og tingene dine - du dekkes ikke av foreldre lenger!
Det er smart å ha forsikring både hjemme og på reise. Er du mellom 18 og 28 år får du innbo- og reiseforsikring i én pakke. Og som Nora sier, så er det kjempeenkelt å fikse, og ikke noe dyrt.
Flytte hjemmefra for å studere?
Å flytte hjemmefra for første gang kan være både spennende og skummelt. Her finner du det du trenger å vite om husleiekontrakt, depositum, forsikring og studentbudsjett. Prøv også kuttekalkulatoren for å finne ut hva du bruker penger på.
Hva med pengene du tjener i sommer?
Det er best å tjene mer enn du bruker i sommer. Det som blir til overs bør gå til to ting; å spe på stipendet til høsten, og boligsparing. Det er fordi det er vanskelig å få kjøpt bolig i fremtiden uten BSU, og fordi du får skattefradrag og super rente.