La barna oppdage sparing uten sparegris

La barna oppdage sparing uten sparegris

Husker du følelsen du fikk som liten da du endelig fikk den tingen du hadde jobbet for, spart til og lengtet etter? – Det er klart at å kunne spare selv gir motivasjon, sier pappa og finansrådgiver Jon Henrik Tronsgård i Åndalsnes.

Vi voksne tar oss kanskje ofte i å tenke på og sammenligne med, hvordan det var når vi var barn, og alt som var den gangen. Da må vi huske at barna som skal vokse opp nå gjør det i en verden nesten helt uten kontanter. Læringen og gleden de får av penger og sparing vil stor sett være digital.

Blir flinkere til å spare når de får prøve

Vi får høre utrolig mange fine historier fra kunder som har latt barna få eget kort og mobilbank-appen Spink. Mange beskriver det som at barna får en slags oppvåkning på det med sparing når de kan flytte penger mellom egen «lønnskonto» og egen sparekonto i appen. De setter seg opp sparemål, og setter av penger fra ukelønnen mens de følger med på at de stadig nærmer seg målet om å få det de ønsker seg.

– En av de tingene barna setter pris på er at de kan spare litt ekstra når det er bursdag og jul. Og der de tidligere kanskje ikke skjenket pengene mange tanker når de hadde lyst på noe, er de nå både mer sparsommelige på hva de vil ha og hva de bruker penger på. De blir litt mer påpasselige, fordi de nå har et litt tettere forhold til pengene, sier Jon Henrik.

Hvordan kan barna bli flinkere å spare med egen mobilbank?

 1. De kan sette opp egne sparemål.
  Og her kan de følge med på hvor mye de mangler og at de stadig kommer nærmere.
 2. De kan ha en egen sparekonto som de styrer selv.
  Denne kan man ta ut og sette inn penger på så mye man vil uten gebyr – og den er seperat fra sparekontoen du har på barnet. Du finner mer info om den her.
 3. De kan overføre penger til sparing fra «lønnskontoen» sin.
  Og dermed kan de øve seg på å beregne hvor mye av pengene på kortet de skal bruke og hvor mye de skal bruke på å spare til det de ønsker seg.
 4. Du som forelder har full oversikt over kontoene i nett- og mobilbanken din.
  Slik at du kan følge med og prate med de om sparingen og pengebruken deres, og samtidig være trygg.
 5. De ser hva de har brukt pengene på.
  Noe som kan føre til litt refleksjon over egne valg og kanskje litt justering? Det tar jo lang tid å spare om man bruker pengene på godteri…


Når bør barnet ditt begynne med kort, sparing og mobilbank?

Det er ikke opp til oss å si når du skal gi bankkort til barna dine. Ei heller hvor mye penger de skal få eller hvordan du skal lære dem om sparing. Vi vet at barn er veldig forskjellige. Og det finnes ikke noe annet enkelt svar enn at det er du som kjenner barnet ditt best.

– Det fine med å bruke mobilbanken Spink er at barna får bestemme selv, og de får øvd seg. Vi som foreldre har full oversikt og kan være delaktige i læringen. Dermed har både du og barnet ditt et verktøy som gjør det enkelt, oversiktlig og trygt å lære om penger, avslutter finansrådgiveren i Åndalsnes.

 

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }