Tips og råd
Få oversikt over hva du bruker pengene på i dag, og hvilke inntekter du har.
Forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen gir deg enkle tips til hvordan du får oversikt over økonomien din.
Flere av oss kjenner på strammere økonomi med høye strømpriser, økte renter og priser generelt.
Bruk litt tid på å få oversikt over utgiftene dine, og se hvilke grep du kan ta. Er du fortsatt bekymret, ta gjerne kontakt med oss.
Få oversikt over hva du bruker pengene på i dag, og hvilke inntekter du har.
Forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen gir deg enkle tips til hvordan du får oversikt over økonomien din.
Sett opp kontoene dine slik at du skiller daglig forbruk, regninger og sparing.
Når utgiftene øker er det viktigere enn noen gang å planlegge, slik at du ikke tømmer bufferkontoen. Om du får stram økonomi er det viktig å fortsette småsparingen til bufferkontoen. Selv hvor vanskelig det føles kan det dukke opp nye utgiftsposter.
Har du en regningskonto kan det også hjelpe deg med bedre kontroll på de faste utgiftene.
Gjør du daglige innkjøp, blir det fort mye dyrere enn om du handler én gang i uka. Unngå å handle når du er sulten! Planlegg innkjøpene, bruk billigkjedene, velg de rimelige produktene, ikke kast mat, men bruk opp restene. Smør niste og lag maten selv. Spis mindre ute og bestill mindre takeaway.
Eksempel: Kjøper du ti pakker kjøttdeig på tilbud til 50 kroner og ikke fullpris 80 kroner, har du spart 300 kroner, som du kan kjøpe to andre middager for.
Lavere innetemperatur og mindre bruk av varmt vann er det som monner mest. Tetningslister rundt trekkfulle vinduer og dører er også en rimelig måte å få ned strømforbruket.
Vent med å sette på oppvaskmaskinen og klesvasken til maskinen er helt full. For mange maskiner blir det også rent med kortprogram, kanskje det er mulig for deg også?
Sjekk om du kan få ned prisen på abonnementene for mobil, alarm, forsikringer, tv-kanaler, nyheter, strømmetjenester, trening, bredbånd, gaming, bøker og andre produkter og tjenester. Kanskje du også kan kutte ut noen av abonnementene?
Det er mye å spare på å kjøpe brukt. Og selg unna det du ikke lenger har bruk for. Bedre å få penger inn på konto enn å la klær, møbler og utstyr samle støv hjemme.
Du kan også arranger byttekveld med venner, eller kanskje dere kan utfordre hverandre på en shoppefri måned?
Færre kjørte kilometer er bra for både lommeboka og miljøet. Ofte kan det være mye å spare på å droppe bil og heller velge kollektivt, der det er mulig.
Kreditt og forbrukslån kan oppfattes som raske og enkle løsninger på betalingsproblemer, men det kan fort bli svært kostbart.
Det er greit å bruke kredittkort, men pass på at du betaler tilbake det du har lånt. Da slipper du å betale for renter og gebyrer.
Opplever du at regningsbunken vokser, og at kontoen er tom før lønningsdagen?
Det finnes muligheter og ulike grep du selv kan gjøre, slik at du enklere kan ta gode valg for deg selv og din økonomiske hverdag.
Om du opplever tøffere tider er det viktig å se lenger fram – også i privatøkonomien. Hos oss får du hjelp og noen å snakke med, for å avklare hva som kan være aktuelt for deg i din situasjon. Kanskje kan vi rydde i doble forsikringer, eller hjelpe deg med lengre nedbetalingstid på lånet?
Ikke utsett et økonomisk problem, våre rådgivere er her for å hjelpe deg!
Føler du at lønningen tar slutt overraskende fort? Et budsjett kan hjelpe deg med å planlegge økonomien og få et mer bevisst forhold til hva du bruker penger på.
Klarer du å betale avdrag på lånet som du pleier, er dette helt klart det beste. Får du imidlertid store utfordringer med økonomien kan avdragsutsettelse være et alternativ i en begrenset periode.
Nå kan du rydde opp i økonomien på en enkel måte. Samler du alle smålån på ett sted, får du bedre oversikt og sparer penger.
Har du noen gang lurt på hvor pengene tar veien? Det er du i så fall ikke alene om. De fleste av oss har grei oversikt over de største månedlige beløpene – men hva med alt det andre? Bruk nettbanken eller mobilbanken til å få god oversikt over økonomien.
Det kan virke fristende å spare noen kroner på å si opp forsikringene dine når du skal gjøre kutt i hverdagsøkonomien. Men er det egentlig noe du har råd til å gjøre?
For å svare på spørsmålet: Du kan spare noen hundrelapper, men til gjengjeld risikerer du å tape veldig mye mer om helsen skulle svikte.
Forsikringene sikrer deg mot det uforutsette. Plutselig skjer det noe som påvirker helsen din. Uten forsikring vil du ikke få dekket opp det økonomiske tapet du får ved å ikke kunne jobbe – og det kan koste deg veldig mye mer enn du sparer. Det offentlige hjelper deg med å overleve, men ikke med å leve. Det er fryktelig surt om en ny tilværelse som ufør også skulle ta fra deg muligheten til å beholde hus, bil eller fritidsaktivitetene til barna.
Det er ingen tvil om at tider med rentehevinger og prisstigninger merkes på lommeboken. Mange opplever å få en strammere økonomi, med høyere strømregninger og dyrere dagligvarer. Da er det absolutt verdt å ta en gjennomgang av økonomien. Still deg selv spørsmålet om hvor du kan spare penger, uten at det går på bekostning av personforsikringene dine.
Er du bekymret for økonomien er vår anbefaling å kontakte oss – slik at vi sammen kan se på hvor du kan spare.
Skal du spare i mange år, betyr det ikke så mye med et midlertidig fall i aksjemarkedet. Faktisk kan det være en fordel – nå kan du kjøpe billige aksjer, som kan stige i verdi når markedet går oppover igjen. En gyllen regel for aksjeinvesteringer er å kjøpe når det er billig og selge når det er dyrt. Penger tjent!
Har du derimot dårlig tid, eller er avhengig av å kunne ta ut pengene din på kort varsel vil det samme fallet i aksjemarkedet kunne slå uheldig ut. Du selger deg ut på et dårlig tidspunkt, fordi du ikke har tid til å vente på den neste positive utviklingen i markedet. I verste fall kan du tape penger.
Is i magen lønner seg, og på sikt har markedet historisk alltid gått oppover.
Se også:
Sparing i fond
Kjøp og salg av aksjer
Hva er forventet avkasning på fond?
Ja, det kan du. Det er ingen bindingstid på sparing i fond. Du kan selge fondsandeler når du selv ønsker det.
Husk på at overføring eller salg av fond kan gi skattemessige konsekvenser.