Pensjon fra arbeidsgiver
Når du blir pensjonist får du utbetalt pensjon fra jobbene du har hatt. Hva du får i pensjon avhenger av pensjonsordningen arbeidsgiverne dine har valgt.
Hvor mye pensjon får du fra jobben?
Alle arbeidsgivere i Norge må spare til pensjon for sine ansatte. Arbeidsgiveren bestemmer hvor stor del av din lønn som skal settes av til pensjonssparing.
Det er store forskjeller på hvor mye arbeidsgivere sparer for deg, noe som vil ha stor betydning for deg og din fremtidige pensjon. Du må derfor sjekke hva slags pensjonsordning du har, hva arbeidsgiver faktisk sparer for deg og hvordan sparepengene er plassert.
Ikke kunde i banken? Sjekk din pensjon her
Jobber du i privat næringsliv eller i offentlig sektor?
Det har betydning for hvilken pensjonsordning du har.
Privat næringsliv
Pensjonssparing fra arbeidsgiver
Det finnes tre ulike former for pensjonsordninger i privat næringsliv. Velg den ordningen du har
Innskuddspensjon er den vanligste måten for bedrifter å spare til pensjon for sine ansatte.
Hvordan fungerer innskuddspensjon?
Er du ansatt i en bedrift som har innskuddspensjon betyr det at bedriften setter av en prosentsats av lønnen din til pensjon. Størrelsen på din fremtidige pensjon avhenger av hvor mye som spares, hvor lenge det spares, avkastningen og lengden på utbetalingsperioden.
Les mer om innskuddspensjon som pensjonsordning i bedriften.
Du får din egen pensjonskonto
På egen pensjonskonto får du samlet all innskuddspensjon du har opparbeidet deg fra du startet å jobbe. Du får automatisk egen pensjonskonto der din arbeidsgiver har innskuddspensjon. Hvis jobben din ikke har innskuddspensjon hos oss, kan du flytte den hit. Les mer om egen pensjonskonto.
Hybridpensjon er en mellomting mellom innskuddspensjon og ytelsespensjon.
Hvordan fungerer hybridpensjon?
Er du ansatt i en bedrift som har hybridpensjon betyr det at bedriften setter av en fast prosentsats av lønnen din til pensjon. Prosentsatsen er lik for alle ansatte, men kvinner får et tillegg til sparingen som kompenserer for at de i gjennomsnitt lever lenger enn menn.
Størrelsen på din fremtidige pensjon avhenger av hvor mye som spares, avkastningen, lengden på utbetalingsperioden og eventuelle reguleringer.
Bedriften velger om du kan påvirke avkastningen gjennom investeringsvalg, eller om det gis en garanti mot negativ avkastning. Bedriften kan også velge om pensjonen skal reguleres hvert år i
forhold til lønnsveksten.
Hybridpensjon kan gi utbetaling hele livet og kvinner vil generelt få mer igjen for en slik pensjonsordning enn en innskuddspensjonsordning.
Les mer om hybridpensjon.
Ytelsespensjon blir i dag lite brukt i private bedrifter.
Hvordan fungerer ytelsespensjon?
Er du ansatt i en bedrift med ytelsespensjon får du en fast prosentsats av sluttlønnen utbetalt som pensjon.
Prosentsatsen inkluderer en forventet folketrygd som bygger på gamle regler. Fordi nye regler sier at folketrygden skal levealderjusteres, og dermed blir mindre enn forventet, vil de fleste få en samlet pensjon som er lavere enn prosentsatsen som ytelsespensjonsordningen legger opp til.
Det er bedriften som bestemmer utbetalingstiden, men vanligvis er den livsvarig.
Har du avtalefestet pensjon (AFP)?
Sjekk med arbeidsgiveren din om du har avtalefestet pensjon (AFP). AFP- pensjonen utbetales i tillegg til alderspensjon fra folketrygden og er livsvarig.
Offentlig sektor
Er du født etter 1962 blir pensjonen din beregnet etter hvor mange år du har jobbet i offentlig virksomhet før 2020, og hvor mange år du jobber i det offentlige etter 2020.
Pensjonen som tjenes opp etter 2020 er bestemt av lønnen år for år ved at det bygges opp en pensjonsbeholdning på tilsvarende måte som folketrygdens alderspensjon. Pensjonsbeholdningen utgjør 5,7 % av samlet lønn inntil 12 G per år og benytter samme regler som folketrygden for å beregne hvor stor pensjonen blir på uttakstidspunktet.
I tillegg til ordinær offentlig tjenestepensjon kan du ha rett til offentlig AFP eller Særalderspensjon. Reglene for disse ytelsene er i endring og for ytterligere detaljer bør du kontakte ditt tjenestepensjonsselskap eller egen HR–avdeling.
Hva er en god pensjon fra arbeidsgiver?
Alle arbeidsgivere må spare pensjon til sine ansatte. Det kalles obligatorisk tjenestepensjon (OTP). Det er store forskjeller på hvor mye arbeidsgivere i privat sektor sparer for deg. De er pliktige til å spare minst 2 % av din årlige lønn inntil 12 G.
Sparer arbeidsgiveren din 2 % har du en minimumsordning. I de beste ordningene kan arbeidsgiver spare 7 % av lønnen inntil 12 G, pluss inntil 18,1 % ekstra for lønn over 7,1 G. Beløpet utbetales først når du pensjonerer deg. I dag tilsvarer 1G = 111.477 kroner.
Egen sparing til pensjon
Selv om det kan være en stund til, er det en fordel å tenke over hva slags liv du ønsker å leve når du en gang blir pensjonist. De fleste ønsker å fortsette og leve slik de gjør i dag, men mange vil oppleve at samlet pensjon blir lavere enn de hadde sett for seg
Hvis du ønsker deg god økonomi og frihet som pensjonist er det mye å hente på å spare selv. Jo tidligere du starter å spare til pensjon, jo mindre er det som skal til.
Hva lurer andre på?
Pensjon til din livsfase
Din pensjon er pengene du skal leve av i fremtiden. Å spare smart kan gi deg en bedre hverdag som pensjonist. Velg den livsfasen du er i, så hjelper vi deg i gang.