Rengjøring

Rengjøring gjør at tingene dine får lengre levetid og kan faktisk forebygge sykdom. Enten det er rengjøring av sluk, vannlåser, ildsted, kjøleskap eller fryser, så bør det gjøres med jevne mellomrom.

 

Barn-jente-vaske-spink-1-ost


Rense sluk

 

 

Hvorfor?

Bedre vanngjennomstrømming i dusjen.

Hår, fett og såperester samler seg i sluket etter at du har dusjet. Over tid kan dette tette avløpet og i verste fall forsteine. Da er det vanskelig for vannet å renne ned i avløpet, og det kan bli liggende mye vann i dusjen. Dette kan føre til vannskader. I tillegg til vannskader kan det også dannes en ubehagelig lukt i et sluk som er i ferd med å tette seg. Heldigvis kan du rense sluk raskt og enkelt og forhindre at det tetter seg.

Hva trenger man? Oppvaskbørste, rengjøringsmiddel, oppvaskbørste, tykk ståltråd eller lignende

Sjekk at det er fall mot sluket på badet, for eksempel ved å helle litt vann på gulvet for å se hvor det renner.


Hvordan?

 1. Ta bort risten.
 2. Dersom du har et moderne bad med moderne sluk: dra opp «koppen» fra sluket.
  - Har du et eldre bad har du ikke dette og kan gå rett til steg 3.
 3. Fjern hårrestene og alt synlig grums du ser og når i sluket og på «koppen» dersom du har det. Bruk gjerne en gammel oppvaskkost til å skrubbe på det som har begynt å forsteine.
  - Bruk gjerne gummihansker hvis du synes det er ekkelt å ta på smusset i sluket.
 4. Skyll godt, la gjerne vannet renne litt så du ser at alt er greit.
 5. Sett på plass «koppen» og risten.

Det viktigste med å rense sluket er å fjerne avfallet fra sluket. Du kan også bruke avløpsrens til å rense ekstra opp om du ønsker det. Skal du bruke avløpsrens anbefaler vi å bruke flytende varianter da disse som regel er mer skånsomme mot rørene og omkringliggende materialer. Merk at avløpsrens kan være veldig sterkt, selv om den er luktfri, så vær forsiktig med å bruke produktet. Bruk gjerne gummihansker.

 1. Hell Mudin i avløpet.
  - Delvis tett sluk: Tilsett 2,5 dl og la det virke i minst 15 minutter.
  - Helt tett sluk: Tilsett 5 dl og la det virke i minst 30 minutter, gjerne over natten.
 2. Skyll med varmt/kokende vann ned i avløpet.
Video placeholder image

Har du vannskade?

Dersom du oppdager vannskader på badet, anbefaler vi å kontakte fagfolk og følge rådene til Direktoratet for Byggkvalitet for å sikre en miljøvennlig og effektiv oppussing.Rense vannlåser

Hvorfor?

Bedre vanngjennomstrømming i vasken.

Matrester, fett og såperester kan samle seg i avløpssystemet over tid. Da er det vanskelig for vannet å renne ned gjennom avløpet, noe som kan føre til vannskader. I tillegg til vannskader kan det også dannes en ubehagelig lukt som kommer opp gjennom vasken. Heldigvis kan du enkelt fjerne propper, rense vannlåsen og forhindre at det tetter seg.

Hva trenger man? Gummihansker, oppvaskbørste, avløpsrens

Ikke kast matrester i vasken! Kast matrester i søpla ved å bruke papir/matpose.

Hvordan?

 1. Demonter vannlåsen ved å løsne de store mutterne eller boltene som holder delene sammen. Bruk begge hender.
 2. Demonter alle «rørene» i systemet slik at alle delene er separert.
 3. Rens hver del for fett og smuss med varmt vann, rengjøringsmiddel og en gammel oppvaskbørste, og sørg for at innsiden av rørene blir glatte og fri for alt belegg som kan skape propper.
  - Dersom det er en propp i selve vannlåsen kan du bruke en tykk ståltråd eller lignende, og tilpasse den slik at den kan løsne proppen.
 4. Sjekk alle delene som sitter i avløpet og skift eventuelt ut ødelagte deler.
 5. Skru alle delene av vannlåsen på plass og sørg for at de sitter tett.

Har du vannlås med forventil – se her

 1. Sjekk om du har en bunnpropp i vannlåsen og løsne denne.
 2. Rens vannlåsen gjennom forventilhullet ved å dra ut smuss og vaske med papir eller klut der du kommer til.
 3. Hvis du ikke har bunnpropp renser du gjennom avløpet til vasken ved å skru av pungvannlåsen, en slags kopp, som sitter i sluket.
  - Pungvannlåsen er montert med gjenger som kan skrus av og på med hendene.
 4. Rens pungvannlåsen og der du kommer til i sluket ved å ta vekk smuss og kalk og vaske over med en klut.


Ha en stor vårrengjøring

Hvorfor?

Et rent og godt vedlikeholdt hjem har redusert risiko for skader og holder verdien lenger.

I løpet av året samler det seg søl, støv og skitt på steder man ikke alltid ser når man tar den vanlige husvasken. Ligger det der lenge kan det potensielt kreve mye for å få det rent og det kan oppstå skader. Derfor er det lurt å ta en skikkelig vårrengjøring for å sjekke og vaske de litt mer gjemte stedene i hjemmet.

Hva trenger man? Støvsuger med ulike funksjoner, mikrofiberklut, ulike rengjøringsmiddel, svamp, nal, mopp

Dette er en perfekt mulighet til å ta en ekstra sjekk i hjemmet for å se etter feil, mangler og slitasje.

Hvordan?

 1. Støvsug gulv, tepper, lister, sofa og lenestol.
 2. Vask lister, karmer og brytere og ta flekkfjerning på dører.
 3. Grundig støvtørking.
 4. Vask baderomsmøbler (toalett, dusj, badekar etc.) og utvendig skap.
 5. Vask bak baderomsmøbler
 6. Vask panelovner og radiatorer.
 7. Vask gulv.
 8. Vask ovn og mikrobølgeovn.
 9. Vask kjøkkenskap og skuffer utvendig og innvendig.
 10. Enkel flekkfjerning på vegger bad og kjøkken.
 11. Vask vinduer.


Rengjør ildsted 

Hvorfor?

Effektiv og ren peis med lavere risiko for pipebrann.

En ren vedovn brenner mer effektivt og miljøvennlig, og er i tillegg tryggere. Rene peiser produserer mindre sot enn skitne. Blir det liggende mye sot på innsiden av pipen, kan det oppstå sotbrann som kan skade skorsteinen og øke risikoen for pipebrann. Det er heldigvis ikke så vanskelig å rengjøre peisen. Dette bør gjøres før og under peissesongen, men det er også fint å rengjøre peisen etter peissesongen. 

Hva trenger man? Avispapir, ildfast bøtte, eventuelt askestøvsuger 

Skorsteinen skal feies minst hvert fjerde år. Oftere hvis det dannes mer sot enn normalt i skorsteinen.

Hvordan?

 1. Sørg for at alle glør er slukket og at asken i peisen er blitt kald.
 2. Fjern sot på peisglasset ved å fukte et krøllete avispapir, dyppe det forsiktig i asken i ovnen og så gni papiret mot glasset med askesiden vendt inn mot glasset. Gjenta til det er rent. Denne metoden er miljøvennlig, effektiv og rimelig. 
 3. Fjern aske fra peisen ved å ta ut det groveste laget av asken fra bunnen av peisen, og tøm askeskuffen. Du trenger ikke fjerne all asken fra bunnen av peisen, spre det heller utover til du får et askebelegg på ca. én cm. Askebelegget beskytter peisbunnen og isolerer, slik at du lettere får fyr og unngår slukking. 
  - Bruk alltid en ildfast bøtte når du fjerner aske fra ovnen, og la det ligge i bøtta til du er sikker på at det ikke er noen glør igjen. Du kan også bruke en askestøvsuger for å fjerne aske. Her er det veldig viktig at du bruker en askestøvsuger og ikke vanlig støvsuger, da glørne i ovnen kan gjøre at en vanlig støvsuger blir ødelagt. 
 4. Gå over brennplatene og hvelvet i peisen, og sjekk at de er hele. 
  - Brennplatene er de beige platene i peiskammeret, og hvelvet er platen i taket i kammeret. Har de mindre sprekker går det fint, men hvis det mangler biter og det er større skader bør disse delene skiftes ut.
 5. Sjekk pakningene i peisdøren, og se at de er hele. 
  - Dette er de svarte eller grå snorene du finner rundt innsiden av peisdøren og glasset. Pass på at pakningene rundt døren og rundt innsiden av glasset er hele, slik at det ikke blir noen lekkasjer. Sjekk også at det ikke er noen sprekker i kittet. Har du pakninger eller kitt på ovnen din som er slitte, må du skaffe nye fra en ildstedsforhandler. Du kan fint bytte pakninger og påføre ovnskitt selv. 

Hvis du opplever mye sot, kan det være på grunn av fyring med fuktig ved, for lite trekk eller for lite tilgang til frisk luft. Prøv derfor å holde veden tørr, og sørg for at tilgangen på trekk og luft er tilstrekkelig. Smør hengsler og låser 

Hvorfor?

Knirkefrie dører og vinduer som er lette å åpne.

Noen ganger kan hengslene på dører og vinduer bli veldig knirkete, og låser kan bli tørre, skitne og vanskelige å få nøkler inn i. Dette er både irriterende og kan gjøre at det blir vanskelig å åpne dører og vinduer, spesielt når det blir kaldere. Heldigvis er det lett å fikse dette selv.

Hva trenger man? Smøreolje, klut, skrutrekker 

Velg riktig type smøremiddel. Ikke bruk kombiolje på sprayboks som både smører og virker rustløsende da de kan binde salt og ødelegge låsen over tid.

Hvordan?

 1. Påfør smøreolje fra boks på låsen eller hengslene.
 2. Ha en klut klar til å tørke hvis du søler med oljen.
 3. Prøv med nøkkelen i låsen et par ganger, eller sving dørene frem og tilbake, for å sjekke at nok olje har blitt påført og at den sprer seg.
 4. Etterstram skruene på hengslene ved behov. Pass på å ikke skru alt for hardt.


Rengjør kjøleskap 

Hvorfor?

God lukt og mathygiene.

Over tid kan kjøleskapet begynne å lukte vondt av matsøl som har festet seg i lister, på hyller eller langs veggene. Dersom matvarer kommer i kontakt med gammelt matsøl kan det i verste fall oppstå matsmitte. Et skittent kjøleskap kan også føre til at vannavløpet tettes. Det betyr at vannet som renner på baksiden av kjøleskapet ikke renner igjennom hullet og fordamper, men heller blir liggende i bunnen av kjøleskapet. Blir det mye vann kan det lekke ut av kjøleskapet. Heldigvis er det raskt og enkelt å rengjøre kjøleskapet. Etter rengjøring er det lettere å få oversikt over hvilke matvarer man har slik at man kan redusere matsvinn.

Hva trenger man? Vaskemiddel, rengjøringsspray, mikrofiberklut, oppvaskbørste 

En lett vask av kjøleskapet bør gjøres månedlig.

Hvordan?

 1. Dra ut kontakten til kjøleskapet.
 2. Ta ut all maten.
 3. Ta ut alle hyller og skuffer.
 4. Vask hyller og skuffer med varmt vann og vaskemiddel etter behov.
 5. Vask innsiden av kjøleskapet ved å spray rengjøringsspray på flekker og smuss og så vaske med vann og klut. Begynn på toppen og beveg deg nedover veggene og rillene som holder hyller.
  - Bruk en oppvaskbørste eller tannbørste om det er vanskelig å komme til.
 6. Sjekk at hullet til vannavløpet ikke er tett og tørk vekk eventuelt matsøl.
 7. Sjekk om det er hull, sprekker eller rifter i dørtetningene.
 8. Plasser hyller og skuffer tilbake i kjøleskapet.
 9. Sett i kontakten og påse at temperaturen er satt riktig på 2-4 grader.
 10. Legg matvarene tilbake og organiser det slik at du har god oversikt over varer som bør brukes snart.
 11. Vask utsiden av kjøleskapet med rengjøringsspray og mikrofiberklut.

Tips

Unngå å bruke sterke kjemiske vaskemidler i kjøleskapet da de kan både skade matvarer og innsiden av kjøleskapet. Varmt vann og litt Zalo eller sitronsaft holder.
Prøv å ha god oversikt over matvarer i kjøleskapet slik at ting ikke blir liggende for lenge. På denne måten kan man redusere matsvinn. Husk «best før, men ofte god etter».


Rengjør fryser 

Hvorfor?

Unngå høyt strømforbruk, ødelagte matvarer og vannskade.

Hver gang fryserdøren åpnes, vil varm og fuktig luft møte den kalde luften i fryseren. Etter hvert vil vanndampen fra den varme luften kondensere og fryse til is. Is på hyller og vegger virker isolerende, som i praksis betyr at fryseren må jobbe hardere for å holde temperaturen kald. Det betyr høyere strømkostnader. I tillegg kan for høy temperatur i fryseren ødelegge matvarer. Hvis for mye is legger seg i fryseren, kan det etter hvert bli vanskelig å lukke fryserdøren. Dette kan føre til at døren står på gløtt uten man er klar over det, og over tid vil isen smelte og vann renne utover gulvet. Noen frysere har automatisk avriming, Nofrost, men hvis ikke man har det, er man nødt til å avrime fryseren ved jevne mellomrom.

Hva trenger man? Kjøleboks og fryselementer eller noe annet for å oppbevare fryste matvarer, skål, håndkle, rengjøringsmiddel, oppvaskbørste, tresleiv eller slikkepott, mikrofiberklut 

Hvordan?

 1. Slå av fryseren.
 2. Tøm fryseren for mat.
 3. Legg mat du vil beholde i en kjøleboks med fryselementer, i fryser nummer to, en kjølig garasje eller ute hvis det er kaldt nok.
 4. Ta ut alle hyller og skuffer.
 5. Ta ut proppen eller ventilen slik at vann kan renne ut, og plasser en skål eller lignende under for å samle opp vannet. Legg gjerne et håndkle på gulvet for å være sikker på at det ikke kommer vann på gulvet.
 6. Vask skuffer og hyller med såpevann.
 7. La is og frost i fryseren smelte litt.
  - Hvis det er veldig mye is i fryseren kan du legge en skål med varmt (ikke kokende) vann i fryseren i 5-10 minutter for at isen skal løsne raskere.
 8. Fjern is og frost ved å skrape med hendene eller uskarpe redskaper som en tresleiv eller slikkepott. Noen kjøleskap kommer med en isskrape.
 9. Vask innsiden av fryseren med en ren mikrofiberklut og såpevann, og tørk godt med en tørr klut.
 10. Slå på fryseren.
 11. Legg tilbake matvarene.

Tips

Planlegg denne oppgaven litt i forveien, slik at du kan bruke opp mat fra fryseren og ikke handle inn så mye nytt rett før du må tømme fryseren for mat for å defroste.
Ikke bruk elektriske apparater som brødrister eller hårføner til å smelte isen da det kan gjøre skade på fryseren. Vann og elektrisitet er også en farlig kombinasjon.

I vedlikeholdsmodus?

Gå tilbake til vedlikeholdskalenderen for å se oversikten over hva som bør gjøres hver sesong.

Nyttig om forsikring

Du er selv ansvarlig for å vedlikeholde hjemmet ditt og melde inn skader med en gang du ser forhold i hjemmet ditt som ikke er som det skal. Vi anbefaler å jevnlig gjøre vedlikeholdsarbeid slik at du har god kontroll på feil, mangler og slitasje som kan oppstå.

På denne måten reduserer du skadeomfanget og kan unngå større konsekvenser som fukt-, vann- og brannskader kan føre til. Dersom det oppstår plutselige skader, selv om du er flink til å gjøre vedlikeholdsarbeid, kan forsikringen dekke skadene.

Logg inn for å se hvilke forsikringer du har i dag

Les mer og kjøp eller oppgrader innboforsikring

Les mer og kjøp eller oppgrader husforsikring

Hva lurer andre på?

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }