Skolestart

Skolestart er en viktig begivenhet for mange, men kan også slite litt på lommeboka. Med disse tipsene får du en god økonomisk start på skolehverdagen.

Far og datter leser bok

5 tips for en billigere skolestart

Planlegg gjennom hele året, og ha skoleting og utstyr på ønskelista til bursdager og jul. Da har du til den dagen barnet trenger det.

Trenger barnet helt nye klær til skolestart? Oftest er det vi foreldre som er opptatt av nye klær, mens barna helst vil gå i det de trives i. De bryr seg ikke alltid om hvor klærne kommer fra. Prøv å handle så billig som mulig, eller kjøp brukt.

Det går mer penger til bursdagsgaver når barna begynner på skolen. De fleste klasser blir enige om en felles pris på gavene. Se etter tilbud i løpet av året. Finner du barnebøker eller andre gaver på salg, kan du kjøpe flere i samme slengen. Det samme gjelder bursdagskort – det er alltid greit å ha noen ekstra i skuffen.

Mat er noe av det man bruker mest penger på i måneden, men også noe du kan spare mye på. Lag en plan for ukas middager og handle en gang i uka. Fyll opp fryseren med brød, så har du når matpakkene skal smøres på søndag kveld. Middagsrester er også alltid godt i matpakka.

De store utgiftene kommer først når barnet har blitt større. Tannregulering og briller kan være noe barnet ditt trenger, og da er det smart å ha en liten buffer.

Start tidlig med sparing

Vil du gi barna dine en god økonomisk start og trygghet senere i livet, er det lurt å starte sparing så tidlig som mulig. 

Starter du å spare tidlig vil små beløp vokse seg store når du sparer jevnt over mange år.

Hold oversikt med Spink

I Spink-appen ser dere hvor mye penger som er på kortet, og hva de er brukt til. Da er det lettere for barnet å få et bevisst forhold til eget forbruk. Barnet får en egen sparekonto, kan motta og betale penger med vennebetaling, og be om penger fra foreldrene.

Fra 6 år kan barnet ha eget bankkort.

Barneforsikring

En barneforsikring gir økonomisk trygghet hvis barnet ditt skulle bli alvorlig syk eller utsatt for en ulykke.

Tar du med uførepensjon, sikrer du også at barnet får inntekt som voksen.

Spare i fond til barn?

Når du sparer til barnet, er det som regel langsiktig. Da kan det ofte lønne seg å spare i fond. Sparing i fond vil normalt gi langt bedre avkastning enn tradisjonell banksparing.

Familie som sitter sammen i sofaen

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }