Hånd som holder en plante som spirer. illustrasjon.

TIPS OG RÅD

Slik kan du spare penger og miljøet

Miljø og klima er viktige tema, og vi kan alle gjøre vårt for å bidra til et mer bærekraftig samfunn. En ekstra bonus er at mange miljøvennlige tiltak også er bra for lommeboka.

Enkle grep for en grønnere hverdag

Det at du sparer strøm er godt nytt for miljøet. Selv små endringer i det daglige kan gjøre store utslag på strømregningen. Her er noen tiltak som vil kutte strømforbruket ditt: 

  • Senk innetemperaturen
  • Bruk mindre varmtvann
  • Skru av lyset i rom som ikke er i bruk
  • Unngå å bruke stand by-modus
  • Bruk oppvaskmaskin istedenfor å vaske opp for hånd

Klesproduksjon er en miljøverstig. Slik gjør du garderoben mer bærekraftig: 

  • Handle mindre og kjøp klær som varer: Tenkt deg om to ganger før du kjøper noe nytt. Hvis du skal kjøpe nytt er det bra å velge klær som er av høy kvalitet (slik at du har dem lenge) og som er produsert på en måte som ikke skader natur og miljø. 
  • Lær deg å sy: Reparer klærne istedenfor å kaste dem. I «gamle dager» ble sokker stoppet og hull sydd. Har du plagg som rett og slett er for slitt, eller plagg du ikke bruker lenger, kan du prøve deg på redesign. Hva med å gjøre en hullete dongeribukse til en tøff veske?
  • Prøv å leie klær istedenfor å kjøpe nye: Utleie av klær blir mer populært og er et alternativ om du trenger noe til en spesiell anledning som du ikke kommer til å bruke igjen. Du finner både turklær, ballkjoler og pene hverdagsantrekk med tilbehør for utleie.

Noe av det viktigste du kan gjøre før du handler noe nytt er å spørre deg selv, trenger jeg egentlig dette? Er svaret ja, bør du tenke på om det finnes et mer bærekraftig og økonomisk alternativ. 

Å kjøpe brukt er alltid mer klimavennlig og ofte billigere enn å kjøpe nytt. I bruktbutikker og loppemarkeder kan du virkelig finne skatter.

Finner du et brukt bord eller trestoler for en billig penge kan de bli som nye med litt sandpapir og maling. Å trekke om stolputer høres kanskje ambisiøst ut, men det er enklere enn man skulle tro. Dessuten er det morsomt å se resultatet! 

De fleste av oss kjøper og eier mye mer enn hva vi faktisk trenger og kaster ting som kan repareres.

Bytting er et utmerket alternativ til å kjøpe. Du kan for eksempel arrangere eller delta på en klesbyttekveld. Blir det full klaff får du både kvittet deg med noe gammelt og skaffet deg noe nytt. At det i tillegg er sosialt er jo bare en ekstra bonus.

Trenden med fiksefester, hvor frivillige hjelper til med reparasjoner, har dukket opp i Norge. Det er alltid verdt å sjekke om det finnes et slikt tilbud i nærområdet før noe kastes. Sjekk for eksempel ut Restarters Norway – de tilbyr fiksefester der du kan få hjelp til å reparere småelektronikk, som en sprukken mobilskjerm eller treig PC.

Du kan også hente mange tips og triks på internett. Mye er svært enkelt å reparere selv viser det seg!

Mengden matsvinn går ned i Norge, men fortsatt blir tonnevis av mat kastet hvert år. Planlegg menyen i forkant og skriv handleliste, så er det enklere å holde både matsvinn og kostnader nede.

Får du allikevel rester eller mat til overs, kan du kanskje bruke dem til noe annet. Grønnsaker kan fryses og brukes til å lage suppe, og hvorfor ikke ha middagsrestene til lunsj dagen etter? Lunsj kan du med fordel alltid ta med deg hjemmefra istedenfor å kjøpe, det er det penger å spare på!

Matvarebutikker har ofte nedsatte priser på det som holder på å gå ut på dato og her er det ofte en del å spare. I tillegg bidrar du til at butikken ikke må kaste varene. Og du husker vel å bruke handlenett istedenfor å kjøpe bærepose?

Skolestart er en viktig begivenhet for mange, men kan også slite litt på lommeboka. Ved å planlegge gjennom hele året kan du få en god økonomisk start på skolehverdagen, og samtidig ta valg som er bra for miljøet.

dame bygger bolig. illustrasjon.

Gjør boligen mer energieffektiv

Et god måte å spare både penger og miljø på er å energieffektivisere boligen din. Det kan for eksempel være å bytte til nye energieffektive vinduer, etterisolere eller installere varmepumpe.

Slike energitiltak vil gi deg lavere strømutgifter og kan øke verdien på boligen din. Hvis boligen blir oppgradert til energimerke A eller B får du ekstra god rente med grønt boliglån hos oss.

Å investere i miljøvennlige og energisparende tiltak kan være dyrt, selv om det lønner seg på lang sikt. Derfor vil vi hjelpe folk litt på veien. Med miljølån får du bedre lånebetingelser på energitiltak i hjemmet. 

Slik jobber vi med bærekraft

Bærekraft og sosialt ansvar er noe som er prioritert hos oss – lokalt, nasjonalt og globalt. 

Vi følger FNs prinsipper for bærekraft, og vår strategi for bærekraft er bygget på våre verdier, med ansvarlig som den viktigste.

Bedre studentøkonomi

Studenttilværelsen kan være tøff økonomisk, men små grep gjør den mye mer overkommelig. Et budsjett er et godt utgangspunkt.

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }