Vil du ha 500.000 kroner mer i pensjon?

Er du 24 år og sparer 300 kroner i måneden, er nettopp dette summen du kan se frem til når du går av med pensjon.

Dame som får mer i pensjon ved å spare

En smart investering i egen fremtid

– Ja, dette er en smart investering som blir til store beløp, sier produkteier sparing i SpareBank 1 SR-Bank, Maren Stangeland Oftedal. – Starter du tidlig med pensjonssparing, jobber tiden i medvind for deg. Du rekker å spare mer og pengene kan gi mer avkastning. Alderen din avgjør hvordan pengene investeres og fordelingen vil justeres og tilpasses din alder. Og alt dette gjør vi for deg, så du slipper å tenke på det. 

Stangeland Oftedal ser at stadig flere unge sparer til pensjon. – Vi ser en sterk økning i sparing til pensjon, men fortsatt er det mange som blir overrasket over hvor lite de faktisk får utbetalt i pensjon uten egen sparing. Ja, faktisk blir mange vippet av pinnen, både av dette, og ikke minst av hvor mye penger 300 kroner i måneden kan bli til. 

Mye enklere enn folk tror

– Å spare til pensjon er mye enklere enn folk tror, forteller Maren. – Alt du trenger å vite for å komme i gang, er alderen din. Du taster inn for eksempel "25 år" i vår pensjonskalkulator og så får du se hvordan andre på 25 år sparer - og ikke minst hvordan sparebeløpet vokser frem til du går av med pensjon. Og du kan endre på sparemåten underveis, hvis du føler for det. 

 

Hva er egentlig pensjon fra folketrygden og hvor mye får vi utbetalt derfra?

– Folketrygden er en obligatorisk trygdeordning for alle som er bosatt i Norge. Gjennom folketrygden er du sikret et minste pensjonsnivå. I tillegg bygger du opp pensjonsbeholdning for hvert år du jobber. For de fleste av oss utgjør alderspensjonen omtrent halvparten av det vi har i lønn. Det er altså denne halveringen av lønnen som sjokkerer mange, sier Maren.

Hva med pensjon fra tidligere og nåværende arbeidsgivere?

– Alle arbeidsgivere må spare minimum 2 % av lønnen til ansatte i en pensjonsordning. For private pensjonsordninger betyr dette at arbeidsgiver legger til en sum penger til pensjonen din. Beløpet trekkes ikke fra lønnen din, men kommer som en bonus utbetalt i fremtiden, forklarer Maren. – Ansatte i stat, fylke og kommune født i 1959 eller senere har fått ny offentlig tjenestepensjon, som gjør fremtidig pensjonsnivå mer usikkert enn tidligere.

Hvor mye kan jeg forvente å få utbetalt i pensjon hvis jeg sparer selv?

– Setter du opp pensjonssparekonto i dag, kan du spare over en halv million kroner til du går av med pensjon. Men dette er selvsagt avhengig av hvor gammel du er når du starter sparingen, avslutter Maren. 

Maren Stangeland Oftedal, produkteier
sparing i SpareBank 1 SR-Bank