Grasrotandelen

  – en potensielt stor og viktige inntektskilde til klubber, lag og foreninger

Grasrotandelen

Det finnes flere måter for klubber, lag og foreninger å tjene penger på. Én av dem er å bli grasrotmottaker i Grasrotandelen. Da får klubben en prosentandel av spilleinnsatsen til en spiller hos Norsk Tipping.

Hallingdal Fotballklubb, som er en paraplyklubb for de andre klubbene i regionen Hallingdal, har vært grasrotmottaker siden 2009.

– Det er en gratis ordning for oss som gir potensielt store og viktige inntekter, så det er ingen grunn til å ikke være med, forteller Ingvild Kvåle Myksvoll, daglig leder i Hallingdal Fotballklubb.

 

Gratis for klubben

Grasrotandelen er en ordning der personer som spiller hos Norsk Tipping kan gi bort en andel av spilleinnsatsen sin til et lag eller en organisasjon som de velger selv.

– Fordelen for klubben vår er at det ikke koster noe å være med i ordningen samt at det heller ikke koster noe for spilleren som gir grasrotandelen sin til oss. Det er en utrolig gunstig og fin ordning som gir overskuddet til samfunnsnyttige formål, sier Ingvild.

Det er Kulturdepartementet som bestemmer hvem som kan motta grasrotmidler. For at ditt lag eller forening skal motta midler fra Grasrotandelen, må dere være registrert i Frivillighetsregisteret som er en del av Brønnøysundregisteret, og være godkjent som grasrotmottaker. 

– Det høres kanskje komplisert ut, men det er veldig enkelt å registrere seg. Man får god veiledning på Norsk Tipping sine sider, forteller Ingvild.
 

Slik fungerer Grasrotandelen i praksis

Hvis en person som har valgt Hallingdal FK som Grasrotmottaker, spiller Lotto for 100 kroner, vil sju prosent av spilleinnsatsen gå til fotballklubben.

– Det vil si at sju kroner går rett til oss. Premien eller vinnersjansene til spilleren vil selvfølgelig ikke reduseres. Men jeg tror det er en god følelse for dem som spiller å vite at noe går til en klubb eller forening de er glade i. Man kan si det er en fin trøstepremie, sier Ingvild.

Hun legger til at mange tror det er tungvint å registrere hvem grasrotandelen skal gå til. Det vil hun gjerne avkrefte:

– Det er tvert i mot veldig enkelt. Derfor er det viktig at klubben vår jobber med å informere om denne ordningen til foreldre, besteforeldre, sponsorer, publikum og alle andre som er glade i klubben vår. Til dette finnes det eget vervemateriale som er enkelt å laste ned.
 

649 millioner ble sendt til grasrota i 2018

2018 ble et jubelår for Grasrotandelen hvor 649 milloner kroner ble sendt til grasrota - hele 194 millioner mer enn i 2017. Hallingdal FK har 141 registrerte givere og fikk 85.018 kroner i 2018.

Potensiealet er fortsatt stort for lag og foreninger som ønsker å bruke ordningen. Ennå er det over 800 000 av Norsk Tippings to millioner kunder som ikke har valgt seg en mottaker. En innsats og jobb for å verve Grasrotgivere kan derfor resulterre i store og langsiktige innteker.
 

Anbefaler ordningen til andre

Selv bruker Hallingdal Fotballklubb midlene de får fra Grasrotandelen til å opprettholde og utvikle aktivitetene i klubben. Klubblederen er ikke i tvil om at dette er noe hun anbefaler andre.

– Grasrotandelen er en gratis ordning som er utrolig enkel å få på plass. Det krever minimalt av foreningen, bortsett fra litt markedsføring av og til. Det gir rene inntekter helt uten utgifter. Det er rett og slett ingen gode grunner til å la være!

Her kan du lese mer om Grasrotandelen.

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }