Egenkapitalbevis
Sparebankens egenkapitalbevis fungerer på samme måte som en aksje. Som eier av et egenkapitalbevis har du derfor rett på en andel av sparebankens overskudd.
Egenkapitalbeviseiernes valg 2023: slik fungerer det
Valget er over for denne gang. Takk for deltagelsen.
Valget er 14. februar 2023, og avholdes elektronisk.
Disse skal velges:
- Tre medlemmer til forstanderskapet for perioden 2023/2026
- Ett medlem til forstanderskapet for perioden 2023/2024 (suppleringsvalg)
- Tre varamedlemmer til forstanderskapet for perioden 2023/2026
- Rekkefølge for varamedlemmenes møteplikt
Se oversikt over kanditater her (PDF)
Egenkapitalbeviseiernesvalg er over for denne gang, og nye medlemmer er valgt.
Faste medlemmer
- Per Gunnar Hjorthen (2023/2026)
- Lars Martin Lunde (2023/2026)
- John Arne Warholm (2023/2026)
- Sverre Klausen (2023/2024)
Varamedlemmer
- Anne Paasche Jakobsen (2023/2026)
- Torgeir Mikalsen (2023/2026)
- Sten-Tore Reinfjell (2023/2026)
Hva er egenkapitalbevis?
Egenkapitalbeviset (ek-beviset) har svært mange likhetstrekk med aksjer, men har også noen forskjeller. I et aksjeselskap eier aksjonærene hele egenkapitalen, mens det er to former for egenkapital i en sparebank med egenkapitalbevis. Den ene er grunnfondet, som er den egenkapitalen som er bygget opp historisk gjennom bankens årlige overskudd. Den andre er eierandelskapitalen som består av kapitalen fra egenkapitalen med eventuelt tilhørende utjevningsfond og overkursfond. I et aksjeselskap vil et underskudd tære direkte på aksjonærenes verdier, mens det er grunnfondet og eventuelt utjevningsfondet som må dekke eventuelle tap i en sparebank. Egenkapitalbeviskapitalen vil først være utsatt dersom grunnfondet går tapt. Å være eier av egenkatalbevis er med andre ord ofte en sikker investering.
Utbytte og avkastning
Bankens mål er å forvalte konsernets ressurser på en måte som gir egenkapitalbeviseierne en tilfredsstillende samlet avkastning i form av utbytte og verdistigning. Overskuddet fordeles mellom egenkapitalbeviseierne og grunnfondskapitalen i samsvar med deres andel av bankens egenkapital. Inntil halvparten av eierandelskapitalens andel av overskuddet kan utbetales som utbytte, og tilsvarende inntil halvparten av grunnfondskapitalens andel av overskuddet overføres til gavefond og stiftelser. Resten av overskuddet overføres henholdsvis utjevningsfondet og grunnfondet.
Skjermingsfradrag
For å hindre dobbeltbeskatning av banken og eierne gjelder regler om Fradrag for Skjerming (Skattelovens § 10-12, erstattet tidligere regler om RISK-fradrag). Skjermingen beregnes for den enkelte aksje/egenkapitalbevis, og settes til aksjens/egenkapitalbevisets skjermingsgrunnlag multiplisert med en skjermingsrente. Skjermingsgrunnlaget settes til aksjens/egenkapitalbevisets inngangsverdi. Skjermingsrenten fastsettes av departementet i forskrift. Skjermingen tilordnes eier av aksjen/egenkapitalbeviset per 31. desember i inntektsåret.
SpareBank 1 Helgeland policy for utbytte
Her kan du laste ned og lese om bankens policy for utbytte.
Vedtekter for SpareBank 1 Helgeland
Her kan du laste ned og lese om bankens vedtekter