Årets Helgelandsambassadører

De er unge, energiske og ambisiøse – og de har et brennende ønske om å bli best innen deres gren. Møt Lokalbankens Helgelandsambassadører for 2024. 

Foto: Fotograf Emil Sørgård / skiskytterforbundet

Marthe Kråkstad, skiskyting, helgelandsambassadør, 2024, helgelandsløftet

Marthe Kråkstad Johansen (25)
Skiskyting

Marthe Kråkstad Johansen har siden hun var 8 år jobbet stødig mot å bli en av verdens bestes skiskyttere. Blant Marthes mange medaljer er det totalt 10 NM-gull, og flere pallplasser i IBU-cupen. Hennes store mål er å stå øverst på pallen i VM eller OL.

Hun er nå i sitt fjerde år på Utviklingslandslaget i skiskyting for senior. Hun tar stadig nye steg mot verdenstoppen, og etter en veldig god sesong i 2023 er hun nær en plass på elitelaget.

Marthe er en god representant for Helgeland og for sporten, og har lyst å vise at det er mulig å bli god i skiskyting selv om man kommer fra en liten plass.

Simon Limstrand (24)
Parafriidrett 

Simon Limstrand driver med parafriidrett, hvor han løper sprint, mellomdistanse og hopper lengde. Simon er den eneste paraidrettsutøveren i Nord-Norge, og har lenge konkurrert med normalt fungerende ungdom. Med støtte fra gode samarbeidspartnere har han muligheten til å reise rundt i landet for å konkurrere mot andre med samme funksjonsnedsettelse.

Siden han oppdaget friidrett som 13-åring har han tatt bronse, sølv og gull i NM, sølv i Nordisk mesterskap, og satser nå hardt på gullmedaljen på 100m. Hans høyeste mål er internasjonal klassifisering for å kunne delta i Paralympics.

Simon har en unik treningsvilje, og gir aldri opp. Han viser stor entusiasme og idrettsglede, og vil vise andre ungdommer med funksjonsnedsettelse at det er mulig å drive med idrett.

Ingrid Sandhei Bjørklund (17)
Sprangridning

Ingrid Sandhei Bjørklund vokste opp med hester rundt seg, og det er ingen overraskelse at hun nå satser stort på sprangridning. Hun vil bli blant de beste, og jobber seg mot en proff-karriere hvor hun kan delta i de største mesterskapene. Posisjonen ønsker hun å bruke på å fronte god dyrevelferd og etisk sport.

I 2021 vant hun sin første internasjonale Grand Prix, og har siden da vært en del av det Norske juniorlandslaget. Dette har gitt henne deltakelse i både nordisk mesterskap og EM. Ingrid har flere internasjonale seiere på høyere nivå og ble i 2022 norgesmester for junior utendørs. 

Ingrid er opptatt av å vise hvor hun kommer fra og fronte Helgeland både i inn- og utland. Hun håper det kan være med å styrke rekruttering lokalt ved å vise at det er mulig å satse fra Helgeland.

Matilde Garnes (28)
Crossfit

Matilde Garnes er CrossFit-utøver og konkurrerer i verdenseliten. Hun er på landslaget og er per i dag rangert som den beste kvinnelige utøveren i Norge. 

Siden 2018 har hun konkurrert nasjonalt og internasjonalt. Hun har blant annet tatt bronsje, sølv og gull individuelt i VM og norgesmester-tittel både individuelt og lag. I 2022 kvalifiserte hun seg for første gang til CrossFit Games, et mesterskap som er større enn VM.  Verdensmestertittelen skal forsvares, og drømmen er pallplass i CrossFit Games. Målet er å bli en av de aller beste.

Matilde gir mye tilbake til lokalsamfunnet på Helgeland. Når hun er hjemme holder hun ofte treningsøkter, foredrag og workshops for barn og unge, idrettslag eller på skoler. Hun er opptatt av å gå frem som et god eksempel for unge helgelendinger som ønsker å satse.

Birk Fjellheim (20)
Langrenn 

Birk Fjellheim driver med langrenn, hvor han holder et høyt nasjonalt nivå som eldre junior, og leverer resultater helt i norgestoppen. Hans store mål og fokus er for tiden å få delta i VM 2025 i Trondheim.

De aller beste resultatene har kommet i sprint, men utviklingen har også vært god på distanse. Birk har blant annet vunnet flere progoler og kvalifisert seg til finaler i nasjonale konkurranser i både Norge og Sverige de siste sesongene.

Birk er en stolt representant for Helgeland og idretten. Han tar initiativ til rekruttering lokalt og er opptatt av å etablere et godt miljø på Helgeland for prestasjonskultur og idrettsglede.

Preben Horven (22)
Langrenn 

Preben Horven har over flere år lagt ned en betydelig innsats i langrennskarrieren sin, og målet er å bli langrennsløper i internasjonal klasse. Han satser nå hardt på å få være en av utøverne som representerer Norge i VM 2025 i Trondheim.

Siden 2021 har Preben vært en del av juniorlandslaget. Han har tatt gull i junior NM, seier i norgescupen sammenlagt for eldre junior, og har en sølvmedalje fra stafetten i junior VM. Vinteren 22/23 var han en av de tre beste U23-løperne i Norge og den beste løperen i sitt årskull. 

Som helgelandsambassadør ønsker han å inspirere og movitere barn og unge på Helgeland til å se at det er mulig å lykkes og nå målene sine, og med dette skape interesse for idretten og bidra til vekst i miljøet.

Emilie Kalkenberg (26)
Skiskyting

Emilie Kalkenberg har drevet med skiskyting siden hun var seks år og er på god vei mot å bli en av Norges beste skiskytterkvinner. Hun har satt seg tydelige mål om individuell medalje både i VM og OL. 

Emilie, som er på det norske rekruttlandslaget, har håvet inn flere pallplasser og medaljer, hvor seks av 13 NM-medaljer er gull. Hun har pallplass fra verdenscup og har kvalifisert seg til OL.

Innad i det lokale idrettsmljøet har hun en høy posisjon. Hun er et viktig forbilde for og inspirasjon for neste generasjon helgelendinger, spesielt i ski- og skiskyttermiljøet. Hun er dedikert til både Helgeland og idretten, og har tatt flere initiativ til rekruttering til sporten via sin lokale klubb.

Kasper Kalkenberg (18)
Skiskyting

Kasper Kalkenberg har tross sin unge alder klatrer helt til toppen innen skiskyting i Norge og er en av landets største talenter innen idretten. Han satser for fullt for å komme inn på landslaget - og målet er å bli verdens beste skiskyter.

Kasper er flere ganger individuell verdensmester i sprint, har seks individuelle gull i NM og er to ganger sammenlagt vinner av norgescupen. 

Lokalt er Kasper en inspirasjon for skiskytter-miljøet, og har gjennom sitt trenings- og idrettstalent vist at det er mulig å komme seg opp på det ypperste nasjonale nivået med Helgeland som utgangspunkt.   

Brage Viljar Arumairasa (19)
Friidrett

Brage Viljar Arumairasa har holdt på med kastøvelser siden han var 10 år gammel. Hans høyeste mål og drøm er å delta i OL. 

De siste årene har Brage trent målrettet og seriøst for å oppnå gode resultater og utvikling. Dette har blant annet resultert i flere gull i NM Ungdom og UM og fast plass på junior- og U23 landslaget for 2023 og 2024. 

For Brage er det viktig å kunne være et godt forbilde for unge idrettsutøvere på Helgeland, og han håper han kan motivere unge helgelendinger til å bli gode i hva enn de vil.

Martin Solhaug Hansen (20)
Sykling

Martin Solhaug Hansen driver med sykling og har spesialisert seg på landeveissykling. Han har utviklet seg til en av Norges beste syklister, og presterer svært godt internasjonalt. Hans store mål er å signere en proff-kontrakt, og å få sykle Arctic Race of Norway 2024 fra Bodø, nesten på hjemmebane.  

2023-sesongen var hans første sesong som semi-profesjonell på et continental-lag, hvor han på slutten av sesongen vant et firedagers etappe-ritt i Tsjekkia mot noen av verdens beste syklister.

Martin er en stolt helgelending og det å være et godt forbilde for unge utøvere på Helgeland er viktig for ham. Når han er hjemme tar han seg ofte tid til å være trener i sin lokale klubb i Mosjøen, og han er opptatt av å sette av tid til å prate med og hjelpe unge utøvere.

Eirin Kvandal (22)
Skihopp

Eirin Maria Kvandal startet med skihopp allerede som 6-åring, og har siden vist høytflyvende prestasjoner i hoppbakken. 

Eirin er med på A-landslaget, og konkurrerer både i worldcup og mesterskap. Merittlisten er lang - hun er Norgesmester i stor bakke og liten bakke, og har tatt 1. plass i world-cup. I 2024 vant hun tidenes første verdenscuprenn for kvinnelige skiflyvere, og også Raw Air sammenlagt.

Eirin fronter Helgeland som en region som satser på barne- og ungdomsidretten, og hun vil vise mulighetene regionen har å by på for unge utøvere. Hun er en inspirasjon for det lokale hoppmiljøet, og ønsker å skape engasjement rundt sporten samtidig som hun gir noe tilbake til hjemplassen sin. 

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }