Mottakere av Samfunnsløftets talentstipend 2024

Samfunnsløftets talentstipend går til unge talenter mellom 18 og 34 år. Her er årets mottakere.


Kategori: Idrett

snn-talentstipend-2024-Johann-Forfang

Topptalent 150.000 kroner

Johann Forfang (28), hopp, Tromsø

Johann Forfang har hatt en lidenskap for hoppsporten siden han var en liten gutt, og har alltid hatt et mål om å nå toppen. Johann utvikler stadig egen teknikk, og mener selv at hans beste år fortsatt er foran ham. Johann har oppnådd bemerkelsesverdige resultater, inkludert OL-gull i lag, OL-sølv individuelt, syv VM-medaljer, fire verdenscupseire, VM-gull i junior, gull i norgesmesterskap og 230 verdenscup-starter.

I 2023 tok han enda et stort steg fremover, og kan vise til flere topplasseringer. Hans store ambisjoner om medalje i VM på hjemmebane i Trondheim og OL i Cortina de neste to årene driver ham fremover.

Johann er stolt av å være fra Tromsø og hoppmiljøet i Tromsø Skiklub. Han jobber tett med klubben og bidrar årlig med en hoppkonkurranse i Grønnåsen. Hit tar han med seg herre- og kvinnelandslaget for å oppleve Nord-Norge, og konkurrere side om side med de unge hopptalentene i Tromsø Skiklubb. 

Topptalent 150.000 kroner

Peder Funderud Skogvang (21), turn, Tromsø

Peder Funderud Skogvang har vært en del av landslaget siden han var 13 år gammel og har vist en utrolig treningsvilje med ti økter i uken. Peder vier all sin tid til turnsatsingen og er i stadig utvikling. Han har gjennom sin utvikling kjent på en stor motivasjon for å satse enda hardere.

I 2023 ble han NM-gullvinner og mottok kongepokalen i allround, som den første nordnorske turneren i historien. Han tok også NM-gull i svingstang, og var med på laget som tok gull. Peder er ikke bare en fremragende utøver, men også en inspirasjon for unge utøvere i Tromsø. Han bidrar med tips basert på sin egen erfaring, og besøker alltid turnhallen når han er i byen.

Topptalent 150.000 kroner

Yngvild Kaspersen (29), langdistanse, ultra, terreng og fjelløping, Tromsø

Yngvild Kaspersen har drevet med langdistanseløping i 10 år og føler på samme glede av det nå, som da hun startet. Hun mottok Samfunnsløftet sitt utviklingsstipend i 2023.

2023 var et resultatmessig godt år for Yngvild. Hun tok førsteplass og satte ny løyperekord i MSM Marathon, førsteplass i Hamperokken Skyrace, og kan smykke seg med førsteplass i CCC 100 km, som er et av verdens mest prestisjefylte ultraløp. Hun ble tatt ut til å representere Norge i EM i terrengløp i 2024 og ble kåret til årets kvinnelige ultraløper i 2023.

Målet er å etablere seg som verdens beste ultra/fjelløper, og vinne de mest prestisjefylte løpene i verden. Yngvild er en god representant for løpemiljøet i Tromsø,deltar i lokale konkurranser og er fortsatt en del av Tromsø løpeklubb.

Topptalent 150.000 kroner

Kristina Starheim (34), triatlon, Kabelvåg

Kristina Starheim har drevet med triatlon siden 2019 og har oppnådd bemerkelsesverdige resultater på kort tid.

I 2023 viste hun sin styrke ved å ta NM-gull i langdistanse triatlon, og NM-bronse i Olympisk triatlon. Kristina er en aktiv triatlonutøver, og hevder seg på et høyt nasjonalt nivå innenfor denne grenen. Hennes store mål er et internasjonalt gjennombrudd innen to år, oppnå profflisens og leve 100 prosent av idretten.

Kristina er stolt av å være fra Kabelvåg og triatlonmiljøet i Lofoten Triatlonklubb. Hun bidrar mye til sitt idrettsmiljø og i tillegg til å representere Lofoten Triatlonklubb, sitter hun i styret og bidrar inn mot arrangement og trening. Hun er et godt forbilde for andre utøvere i sitt miljø, hvor hun deler av sin erfaring til yngre utøvere i klubben og deltar aktivt på flere idrettsarenaer.

Topptalent 150.000 kroner

Tim Edvard Pettersen (21), sykkel, Alta

Tim Edvard Pettersen mottok i 2022 utviklingsstipend og har siden da fortsatt utviklingen og kan vise til dedikasjon i treningsarbeid og gode resultater.

I 2023 viste han sin styrke ved å vinne NM i banesykling og ble norgesmester i sprint. Han har bemerket seg i flere internasjonale konkurranser, og vant ungdomstrøyen i Tour of Poyang i Kina samt spurttrøyen i Ronde van Oost i Belgia. Tim Edvard er en aktiv sykkelutøver og hevder seg på et høyt nasjonalt nivå innenfor denne grenen. Hannes store mål er å vinne U-23 EM i Banesykling, NM Landevei i Bodø og deltakelse i OL på lengre sikt.

Tim Edvard er stolt av å være fra sykkelmiljøet i Alta. Han er en god representant og viser at det er mulig å bli god i en idrett som grunnet klima har et vanskelig utgangspunkt. Han er en inspirasjon for yngre og sprer idrettsglede til store og små hjemme.

Utviklingsstipend 50.000 kroner

Adriane Steinsvik (18), alpin, Narvik

Adriane går på tredjeåret på Narvik Alpin Toppidrett, og er en strukturert og målbevisst ung utøver.

I 2023 viste hun sin styrke ved å vinne gull i junior-NM, og ble tatt ut til VM som en av seks utøvere fra Norge. Her kan hun vise til en åttendeplass på team-eventen. Adriane kan vise til stabile resultater i 2023 og er en av Norges mest spennende utøvere i sin gren. Hennes store mål er å etablere seg på europacuplaget innen to år, og representere Norge i junior-VM de neste to årene.

Adriane er stolt av å være fra Narvik og skimiljøet i Narvik Slalåmklubb. Hun bidrar sterkt i sitt lokale idrettsmiljø, hvor hun er trener for U10-ungene i Narvik Slalåmklubb. Hun er et spennende talent og et godt forbilde for de yngre utøverne i klubben.

Utviklingsstipend 50.000 kroner

Ole-Bernard Fuskevåg (24), triatlon, Tromsø

Ole-Bernard Fuskevåg satser på langdistansetriatlon på fulltid, og har som eneste nordnorske løper innvilget profflisens fra Norges-triatlonforbund.

I 2023 tok han en sterk andreplass i NM i Sandnes, og han kan vise til flere førsteplasser i konkurranser nasjonalt og internasjonalt senere år. Han var topp 2 prosent i sin aldersklasse (18-24 år) basert på resultater i IRONMAN 70.3 løp i 2023.

Hans store mål er å kvalifisere seg til verdensmesterskap i IRONMAN70.3 proffklasse innen to år, og kvalifisering til VM i 2025.

Ole-Bernard er stolt av å være fra Tromsø og triatlonmiljøet i Tromsø Triatlonklubb. Han bidrar med sin kompetanse gjennom svømmekurs, trening og treningssamlinger for Tromsø Triatlonklubb. Han har en viktig posisjon i triatlonmiljøet i landsdelen og er et godt forbilde for andre utøvere i sin gren.

Utviklingsstipend 50.000 kroner

Ramona Eriksen (27), sumobryting, Vardø/Fredrikstad

Ramona Eriksen har alltid hatt en lidenskap for idrett, og de siste årene har hun satset på bryting. Hun har oppnådd bemerkelsesverdige resultater, inkludert gull i senior-NM, NM sandbryting, og sumo individuell klasse. I tillegg tok hun sølv i senior-EM, hvor hun også mottok Fair Play-prisen. Under NM ble hun hedret med allsidighetsskjoldet til Norges bryteforbund, for å være utøveren med flest mesterskapspoeng - uavhengig av kjønn.

Hennes store mål er å holde seg på sumolandslaget og ta medalje på internasjonale konkurranser. Hennes langsiktige mål er å være toppidrettsutøver for å klare å holde seg helt i europatoppen frem til European games i 2027.

Ramona er stolt av å være fra Vardø og brytemiljøet i AK-54 Vardø. Hun bidrar på treninger med unge utøvere i barndomsklubben i Vardø, og i gymtimer på skolene så ofte hun har mulighet.

Utviklingsstipend 50.000 kroner

Lea Berle Horne (18), vektløfting, Storsteinnes

Lea Berle Horne har drevet med vektløfting, henholdsvis rykk og støt, siden 2018, men startet ikke satsingen før i 2020. Hun er en som våkner hver dag med et ønske om å gjøre alt hun kan for å nå målene sine.

Over de siste årene har Lea bemerket seg med gode resultater både i VM, EM og NM. I 2023 tok hun NM-gull i både seniorklassen og juniorklassen. Under EM-senior kom hun topp ti og hun tok en sterk fjerdeplass i EM for juniorer. Hun vant nordisk mesterskap, hvor hun også fikk bestemannsprisen.

Det langsiktige målet til Lea er OL i 2028. For å komme seg dit har hun et mål om å komme seg til VM-senior og få bedre plasseringer her, i tillegg til å ta medalje i EM junior de neste to årene.

Lea er et godt forbilde for unge som driver med vektløfting. Hun har et sterkt ønske om å bidra til å rekruttere flere jenter og bidrar i sitt treningsmiljø på en positiv måte.

Utviklingsstipend 50.000 kroner

Ingrid Andrea Gulbrandsen (24), langrenn, Sørreisa

Ingrid Andrea Gulbrandsen har hatt en lidenskap for langrenn siden hun var to år gammel, da hun begynte å delta i tirsdagsrenn i hjembygda. Til tross for skadeplager har hun vist en bemerkelsesverdig evne til å jobbe seg gjennom motgang.

I 2023 opplevde hun et etterlengtet gjennombrudd med en sterk andreplass i klassisk sprint under sesongåpningen på Beitostølen. Under U-23 VM viste hun sin styrke med fleretopplasseringer. Hun har også oppnådd en tredjeplass i Skandinavisk Cup og en tredjeplass i Norges Cup, begge i sprint.

Ingrids store mål er å kvalifisere seg til skøytesprinten i VM i Trondheim i 2025. Innen de neste to årene ønsker hun å delta mer i World Cup og bli tatt ut på landslaget.

Ingrid er en stolt bidragsyter til skimiljøet i Tromsø, hvor hun fungerer som instruktør på samlinger for ungdom. I barndomsklubben BOIF stiller hun opp på klubb-dager og klubbtreninger, og deltar på lokale skirenn når hun har mulighet. Hun er et forbilde for yngre utøvere og bidrar til å skape et godt utviklingsmiljø i klubben.

Utviklingsstipend 50.000 kroner

Jakob Andreas Svaleng Jakobsen (19), sykkel, Bodø

Jakob Andreas Svaleng har vært dedikert for å nå målene helt siden han var liten, og tok i tidlig alder beslutning om å flytte hjemmefra for å satse.

I 2023 kan Jakob Andreas vise til mange gode prestasjoner og resultater. Han tok en sterk etappeseier under UCI 2.1, som er Spanias største ritt for juniorer, tredjeplass under NM juniorer og en sterk femteplass under Valromet junior, som er juniorenes svar på Tour de France. Han har også flere regionsmesterskap og pallplasser i Norgescup.

Jakob Andreas har som mål å etablere seg på et høyt senior nivå. Han sikter mot topp fem i NM i Bodø i 2024 og ønsker å sikre seg en plass på U23 landslaget.

Han er en aktiv bidragsyter i sitt eget lokalmiljø. Jakob Andreas har bidratt på sykkelkaruseller for barn og prøver å bidra med sin kunnskap til yngre utøvere i klubben. Han er et godt forbilde for barn og unge i landsdelen.

Utviklingsstipend 50.000 kroner

Josefine Breivik (22), taekwondo, Hadsel

Josefine Breivik er 22 år gammel og kommer fra Stokmarknes. Hun startet allerede med taekwondo som niåring og har nasjonalt konkurrert siden hun var 15. Allerede som 16-åring ble hun tatt ut på landslaget og har representert Norge i flere mesterskap.

I 2023 kan Josefine vise til mange gode prestasjoner og resultater. Hun er flere ganger norgesmester, sist i Stavanger i 2023. Hun vant ett gull og ett sølv i europacup i Roma Open samme år. Hun vant også prisen for beste senior dame utøver i Nord-Norge i 2023.

Josefines kortsiktige mål er å delta på flest mulig konkurranser. I et mer langsiktig perspektiv står europamester og verdensmester som senior øverst. Hun ønsker å bygge opp erfaring fra store mesterskap og får første mulighet når hun skal representere Norge i Lublin, Polen i EM 2024.

Josefine har et stort ønske om å bidra til å holde selvforsvarskurs for barn, ungdom og voksne. Hun vil gjerne bidra mer i barndomsklubbene i Hadsel og Sortland, da gjennom åpne treninger, treningshelger og samlinger for utøverne. Hun er et godt forbilde for de yngre utøverne innenfor samme gren.

Utviklingsstipend 50.000 kroner

Kasper Kalkenberg (18), skiskyting, Mo i Rana

Kasper Kalkenberg er oppvokst i en skiskytterfamilie og startet allerede som femåring med skiskyting. Kasper har lenge blitt sett på som et stort talent innenfor sin gren, og kan vise til oppsiktsvekkende gode resultater gjennom ungdomstiden.

Kasper har vunnet totalt syv NM-gull og to NM-sølv individuelt. Han kan vise til 23 norgescupseiere individuelt, noe som vil si at han bare har blitt slått tre ganger etter han ble junior. Under junior-VM tok han flere individuelle gullmedaljer og medaljer i lagkonkurransene. Han blir ansett som et av Norges største talenter innenfor skiskyting.

Kaspers mål er i første omgang å få gå b-verdenscup og verdenscup, men det største målet er å bli verdens beste skiskytter.

Kasper ønsker å være en inspirasjon for yngre utøvere i sin egen klubb, og vise vei gjennom hardt arbeid og bli en internasjonal toppløper selv om man kommer fra en liten plass, hvor fasilitetene ikke nødvendigvis er de beste. Kasper er et godt forbilde for barn og unge i skiskyttermiljøet.


Kategori: Kunst og kultur


Topptalent 150.000 kroner

Ellinor Staurbakk (27), dans, Engeløya/Steigen

Ellinor har kjent på dansegleden siden de første steg på Bø Barneteater og Steigen Sagaspill. Fra danselinjen i Bodø gikk kursen til Trøndertun, via Barcelona og videre til London der hun ble uteksaminert med master i 2021. Ellinor har mottatt priser og deltatt i flere programmer, blant annet var hun i fjor med i talentprogrammet som danseteateret Panta Rei har sammen med Talent Norge.

Vel hjemme fra utlandet startet hun i 2022 opp dansekompaniet Ærlig Talt. De sto blant annet ganske nylig for koreografien på den offisielle åpningen av Bodø2024 inne i Stormen konserthus, sammen med Arktisk Filharmoni.

De siste årene har Ellinor jobbet mye med utradisjonelle danserom, nærmere bestemt luftrommet. Hun ønsker å utforske tyngdekraftens påvirkning på bevegelse, med mål om å lage en ny retning for dans. Med 330 fallskjermhopp i 2023 og totalt 356 fallskjermhopp bak seg, jobber hun nå mot å gjennomføre drømmen om en livefallskjermopptreden på Godt Nok-festivalen på Engeløya.

Topptalent 150.000 kroner

Louisa Palmi (28), komponist/musiker, Tromsø

Louisa er komponist, musiker og digital orkesterdirigent med spesialisering innen elektronisk og elektroakustisk musikk. Sin kunstneriske inspirasjon henter hun fra den arktiske regionen, og første gang hun hørte lyd i et omsluttende lydformat, føltes det som om en ny verden åpnet seg for henne. Hun brenner for at andre skal få oppleve hvordan lyd kan skape nye dimensjoner i ulike kunstuttrykk.

Siden 2018 har hun livnært seg som musiker og komponist. Louisa tar for tiden en master ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, den mest prestisjefulle skolen i Skandinavia innenfor hennes felt. I fjor var hun ungkunstner på Festspillene i Nord-Norge, og hennes arbeid har vært vist både på nasjonale og internasjonale festivaler og arenaer. Under årets Nordlysfestival deltok hun i et stort samarbeidsprosjekt med Nordnorsk Jazzensemble og Arve Henriksen, et prosjekt som mottok svært gode anmeldelser.

Nå vil Louisa etablere en base i Nord-Norge, og gjennom hardt arbeid, sterk motivasjon og gode samarbeid legge grunnlag for en varig musikalsk karriere.

Topptalent 150.000 kroner

Sigurd Kornelius Lakseide (25), film/skuespiller, Tromsø

Sigurd fyller rollene som skuespiller, manusforfatter og regissør. Han har en lidenskap for å utforske og formidle komplekse menneskelige følelser og opplevelser i sitt arbeid både foran og bak kamera.

Sigurds karriere startet ved Lille Hålogaland Teater, hvor han spilte i flere produksjoner fra han var ti til han var 19 år. Han har også hatt roller i filmer som “Den 12. Mann” og TV-serier som “TWIN” og “Best Før”. I 2023 spilte han i NRK-serien “Vi Lover Et Helvete”, en rolle han fikk veldig gode kritikker for. Samme år hadde hans første kortfilm “Plogen” premiere ved Kunstnernes Hus i Oslo.

Sigurd har vist en sterk motivasjon for å skape verk som bryter fri fra konvensjonelle normer og han fokuserer på å skildre menneskelige erfaringer, spesielt unge menns mentale helse. Han ser på film og teater som to typer samfunnsterapi, som beriker oss som mennesker og hjelper oss med å reflektere over livet.

I løpet av de kommende to årene er Sigurds ambisjoner rettet mot kunstnerisk utvikling og utforskning, med fokus på en egenskrevet teaterforestilling og flere kortfilmprosjekter.

Topptalent 150.000 kroner

Åsne Kummeneje Mellem (28), visuell kunstner, Tromsø

Åsne har viet sin praksis til å utforske kvensk tematikk gjennom tradisjonelt kvensk håndverk. Siden 2018 har hun fokusert på å løfte det kvenske perspektivet i det visuelle kunstfeltet, og målet er å skape rom for dialog, og også synliggjøre generasjonsgapet som har oppstått på grunn av fornorskningsprosessene. Hun ser på hva som skjer i krysningen mellom tradisjon og samtid, mellom det norske og det kvenske, og det kvenske og det samiske.

Åsne gikk ut fra Kunstakademiet i Tromsø i 2021 med en master i fine arts. Andre høydepunkter så langt er blant annet etablering av Kväänitaiteilijat - Kvensk kunstnerforbund og Kväänibiennaali - Kvenbiennalen, og hun hadde sin debut på Høstutstillingen i 2023. Hun hadde også hovedverket på Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport til Stortinget. Nå håper hun at rapporten fra Sannhets- og forsoningskommisjonen skal legge grobunn for forsoning, dialog og oppbygging, og hun ønsker å være med på denne jobben.

Utover selve kunstnerskapet, har Åsne også tatt på seg en tydelig rolle for den kvenske kunstscenen, og vært en aktiv deltataker i offentlige samtaler og arrangementer. Juryen var unison i sin avgjørelse om å tildele topptalentstipend til Åsne. Utover hennes åpenbare talent, så de spesielt på hvordan hun bruker sin kvenske tilhørighet aktivt i sitt kunstnerskap, og hvordan hennes kunstnerskap igjen fører med seg muligheter for dialog og forsoning i et større bilde.

Topptalent 150.000 kroner

Isak Bakli Aglen (22), skuespiller, Tromsø /Verdal

Isak ble fra ung alder introdusert for teaterets kraft gjennom forestillinger på Hålogaland teater, og denne lidenskapen har bare vokst over tid. Han har alltid hatt et behov for å uttrykke seg scenisk, enten det er gjennom sang eller skuespill.

Som skuespiller har han allerede oppnådd store mål, med blant annet hovedroller i “Den uendelige historie” og “Den sommeren pappa ble homo” ved HT. Begge disse ble nominert til Heddapris for beste barne- og ungdomsforestilling, og sistnevnte vant også prisen.

Isak har også hatt muligheten til å jobbe med internasjonale aktører, som da regissøren og produsenten Paul Greengrass castet han til den Netflix-produserte filmen “22july”, hvor han spilte hovedrollens lillebror. Han hadde også en rolle i Narvik-filmen. Gjennom det internasjonale teaterkompaniet New International Encounter (NIE), spilte han i 2022 hovedrollen i stykket «Minnenes museum», som turnerte gjennom Finnmark som DKS-forestilling.

For tiden bor Isak i Verdal, hvor han går skuespiller-linjen ved Nord Universitet. Framover ønsker han å utvide sin kompetanse blant annet gjennom ulike workshops i inn- og utland, og på sikt vil han returnere til Tromsø og bidra til det frie scenekunstfeltet i landsdelen gjennom både teater og tv- og filmproduksjoner. 

 

Utviklingsstipend 50.000 kroner

Ingeborg Augunset (27), film, Tromsø

Som filmskaper har Ingeborg vist en bemerkelsesverdig evne til å operere i grenselandet mellom animasjon og video. Hun forsøker gjennom filmen å skape et språk for å formidle følelser knyttet til fremmedgjøring av kropp og sjel i en uforutsigbar verden, og å bruke kunsten til å skape empati og bygge bro.

Ingeborg har bodd i Tromsø siden 2021, etter å ha fullført en bachelorgrad ved Filmkunstskolen i Kabelvåg. Hun ble tidlig dratt mot animasjon, og hennes prosjekter er blitt vist på flere festivaler både innlands og i utlandet.

Fjoråret 2023 markerte begynnelsen på en viktig fase i hennes karriere som filmskaper. Hun mottok Skårungen-prisen (“Årets nykommer”) under TIFF, inngikk flere viktige samarbeid og sikret finansiering til hennes viktigste og mest ambisiøse prosjekt så langt; animasjonsfilmen Ufomamma.

Juryen er overbevist om at hennes engasjement, talent og dedikasjon vil bidra til å løfte det nordnorske filmkunstfeltet.

Utviklingsstipend 50.000 kroner

Elise Nohr Nystad (29), visuell kunst/scenekunst, Bodø

Elise har en bachelor i billedkunst fra kunsthøgskolen i Oslo. Etter studiene har hun jobbet både med dans og kostyme. Som kunstner bruker hun kroppen sin aktivt som verktøy, og kunsten fokuserer på samfunnsstrukturer og mellommenneskelige observasjoner. For henne er det å jobbe med kunst en unik mulighet til å utvikle en kritisk stemme i den samfunnspolitiske samtalen.

I 2021 ble hun ferdig ved Kunstakademiet i Oslo, med avgangsverket «They closed my gym». Verket fikk senere Østlandsutsillingens pris. Hun har vært med på danseforestillinger og performances som har vært vist både i Norge og i utlandet. 

I sommer skal Elise sammen med en kollega sette opp en workshop og en festival for ungdom under Bodø2024 med fokus på samtidskunsten. Håpet er å kunne gjenta prosjektet årlig og utvide tilbudet hvert år.

I fremtiden ser Elise for seg et virke som gir tilbake til hjembyen Bodø. Hun ønsker å flytte nordover i løpet av 2024/2025 og jobbe videre på samarbeid hun har knyttet i Nord-Norge. I 2025 skal hun med Helgeland internasjonale Teater på residens hos Figurteateret i Stamsund, hvor de utvikler dukker til et ungdomsteater med premiere samme år. Samme år har hun premiere med ungdomsforestillingen Mars Mellow Corpus under Festspillene i Nord-Norge. 

Utviklingsstipend 50.000 kroner

Eivind Lauvold Bertheussen (18), pianist, Tromsø

Eivind har vært en lidenskapelig pianist siden han tok sine første skritt inn i musikkens verden som 10-åring. Han er nå 18 år og går tredjeåret på musikklinja sitt talentprogram på Kongsbakken videregående skole. Eivinds største drøm er å kunne jobbe som pianist og reise verden rundt for å spre den samme gleden han føler når han spiller. Han har allerede oppnådd betydelige prestasjoner, blant annet vant han 2. pris i Malmø Yamaha Piano Competition og 1. pris i International artists Competition i Wien. I tillegg er han valgt ut som en av 11 semifinalister i NRK-konkurransen Virtuos, noe som vitner om hans talent og dedikasjon. Han har vært med i talentprogrammet til Musikkonservatoriet i Tromsø (Unge Musikere) i flere år, og han har vært med på Nasjonalt Klavertiltak det siste året, et talentprogram som er åpent for de 12 beste pianistene i Norge mellom 12 og 19 år.

Eivind planlegger studier ved Musikkonservatoriet i Tromsø, og ønsker å bygge opp nok repertoar til at han kan begynne å holde sine egne solokonserter. Han vil jobbe for å gjøre klassisk musikk tilgjengelig for alle og vise at det ikke må framføres i stramme, strenge og stive konsertsammenhenger.

Utviklingsstipend 50.000 kroner

Michal Sykora (33), lydtekniker/lydkunstner, Ramberg/Praha

Michal har en lidenskap for å få ting til å høres bedre ut, om det er et orkester, elektronikk, gneissteiner eller trap-vokaler. Han er en lydtekniker som jobber i alle sjangre og både i studio og i live-settinger. Michal flyttet fra Praha til Lofoten i fjor sommer, og han ble overrasket over at selv på små øyer i Lofoten, er det behov for hans ferdigheter. Han har turnert rundt i verden med et moderne bevegelsesteater med fire live klarinettspillere - og besøkt Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Danmark, Finland, Latvia, Russland, Tyrkia, Sveits og Japan. Showet ble gjenspilt 160 ganger fra 2014 til 2023. Hans første møte med norsk kunstvar å gjøre lyd for en tsjekkisk moderne opera-tilpasning av Henrik Ibsens “Gjengangere” med fem sangere og et orkesterband med fem musikere.

Hans plan for framtiden er på sikt å bygge et profesjonelt studio i Vesterålen, for egne prosjekter, samt for utleie til andre som trenger fasiliteter som dette. Michal har vært ute i verden, fått utdanning og erfaring, og nå bringer han alt han har lært til Nord-Norge.

Utviklingsstipend 50.000 kroner

Eirin Roseneng (30), scenekunst/skuespiller, Alta/Manndalen

Eirin har vist en bemerkelsesverdig evne til å formidle historier fra Nord-Norge, spesielt Sápmi, gjennom sitt arbeid som skuespiller, produsent og dramatiker. Hun er utdannet ved NSKI høyskole, og hun har brukt sitt talent til å produsere egne prosjekter som har hatt stor innvirkning på samfunnet.

I 2022 skrev og produserte hun forestillingen «7% samisk», en gripende fortelling om å ikke føle seg samisk nok.I 2023 begynte hun på teaterforestillingen «Samestaten» sammen med en kollega. Dette er en postapokalyptisk teaterforestilling som tar for seg fornorskningen, og dagens hets av samer. Forestillingen er planlagt å ha premiere i februar 2025. Hun har i år fått midler fra Samisk kunstnerråd hvor hun gjennom et kunstneropphold skal utvikle «7% samisk» til en tv- serie.

Eirin ønsker å være en representant for samer som ikke føler seg samisk nok, og hun har vist at det er mulig å kalle seg en samisk kunstner uten å måtte være fra indre strøk og snakke samisk. Målet for de to neste årene er å bidra til kulturlivet i Nord-Norge, og utvikle seg som skuespiller, produsent og dramatiker. Vi er overbevist om at hun vil fortsette å gjøre en betydelig innvirkning på samfunnet gjennom sitt arbeid.

Utviklingsstipend 50.000 kroner

M. Seppola Simonsen (25), kvensk forfatter og kunstner, Senja/Oslo

Som skeiv kvensk forfatter og kunstner fra Senja, har M vist en bemerkelsesverdig lidenskap for formidling og utvikling av kvensk kultur og litteratur. M har hovedsakelig jobbet med tekst, men har også stilt ut skulpturell kunst, og i sitt arbeid fokuserer kunstneren både på den skeive og den kvenske identiteten. Etter sin første publikasjon i 2020, opplevde M at det fantes et stort behovfor, og ønske om, moderne kvensk litteratur og kunst i kvenske sirkler, og i samfunnet for øvrig. Dette har ført til eget ønske om å satse på skriving.

M har utgitt to kvensk-norske diktsamlinger, og er en av få kvenske forfattere som publiserer nasjonalt. Forfatteren vant Tarjei Vesaas prisen i 2023, samt den nordnorske Havmannprisen, for sin debut “Hjerteskog// Syđänmettä”. M har publisert tekster og dikt i flere antologier, tidsskrifter og fått utvalgte dikt oversatt til flere språk, og har representert kvensk og nordnorsk poesi på over 20 arrangementer og festivaler nasjonalt og internasjonalt.

Til sommeren skal M samarbeide med Halti Kvenkultursenter om å stille ut tekst i en multimedia utstilling i Nordreisa, og skal også holde skrive-workshop i Alta rundt det å bruke kvensk språk i poesi. M sitt mål er å styrke det kvenske språket og kulturen gjennom å bruke det i litteraturen. I løpet av de neste årene ønsker M å skrive innenfor flere sjangere, blant annet teater, noveller, barnebøker og sangtekster. Med dette er ønsket å heve kompetansen for det kvenske regionalt og nasjonalt, og bidra til at unge kvener i nord ser en verdi i sin kulturelle arv og språk.

Utviklingsstipend 50.000 kroner

Anetta Oleksandra Anisimova (26), dans/fysisk skuespiller, Andenes/Ukraina

Anetta har vært en aktiv frilansartist i Nord-Norge siden hun kom hit fra Ukraina for to år siden. Hun studerte pantomime i 6,5 år ved Kyiv-Akademiet for Sirkus og Scenekunst, og har en master i «Mime and gesture theater».

I Nord-Norge har hun jobbet med mange av de største og mest sentrale kunst- og kulturorganisasjonene, blant annet Hålogaland Teater, Tvibit, RadArt og HATS. Hun har også lagd sine egne soloforestillinger. I 2022 arrangerte hun et veldedighetsarrangement for å samle inn penger til ukrainske soldater, hvor hun presenterte sin soloforestilling «Peace inside us». I år har hun deltatt i produksjonen “Dødsvitner” med RadArt, og er med som aktør i Katma-teamet i forestillingen “Frida”, som spilles på HT. De neste tre årene er hun også deltaker i Frikar X, som er et profesjonelt dansekompani med mye fokus på bevegelseskunstnere.

Hun har store planer for fremtiden, inkludert å utvikle sin nye pantomimeforestilling “The melodi of now”, og å delta på to pantomimefestivaler i Gøteborg og Dresden.

Anetta er den eneste personen som driver med pantomime i denne regionen, og hun har store ambisjoner om å fremme denne kunstformen i Nord-Norge.


Kategori: Pådriver


Topptalent 150.000 kroner

Sigrid Vigdisdatter Berg (30), klimarådgiver, Bodø

Kommuner og fylkeskommuner spiller en helt sentral rolle i overgangen til et netto null- samfunn. Skal vi lykkes med omstillingen og den videre utviklingen av Nord-Norge er vi helt avhengige av pådrivere som Sigrid.

Sigrid kombinerer faglig soliditet med en unik evne til nytenkning og gjennomføringskraft og hun leder an med en holdning til etterfølgelse. Hennes evne til å gjøre utfordringer om til muligheter, viser et solid talent for ledelse.

Hun står i bresjen for utviklingen av den nye bydelen Hernes som nullutslippsområde og jobber for både klimabudsjett, klima- og energiplanen, og med prosjektet «Ny by - Ny flyplass». Gjennom tildeling av Samfunnsløftets Topptalentstipend er juryen sikker på at Sigrid vil utvikle seg videre og bidra til målsettingen om at Bodø skal bli en foregangskommune i Norge.

Topptalent 150.000 kroner

Frida Vonstad (32), gründer, Mo i Rana

Frida er kåret til en av Norges fremste kvinner i teknologi – og det med god grunn. Oppfinneren fra Mo i Rana har satt seg som mål å løse et “uløselig problem” for global gruvedrift. I møte med denne omstillingen er man avhengig av å hente ut ulike mineraler fra jorden for å utvikle grønn teknologi. Løsningen Frida har utviklet benytter kunstig intelligens for å sikre mer effektivt uttak fra gruver. Teknologien innebærer at mindre masser må transporteres til deponi, som igjen vil føre til lavere CO2-utslipp. Videre har hun og selskapet et tydelig fokus på det sosiale aspektet ved bærekraft og hvordan løsningen kan bli utløsende for et økt fokus på gruvearbeidernes forhold i andre land.

Å være kun 32 år, iha en PhD i Geotechnical Engineering fra University College London / Oxford University, og ha utviklet et produkt med vekstpotensial som kan løse et stort problem globalt, er mer enn imponerende. Frida er oppskriften på et topptalent og pådriver med lokal tilhørighet og globale ambisjoner for en bedrift med fokus på både mennesker og miljø.

Utviklingsstipend 50.000 kroner

Hermann Schips (25), gründer, Volda/Gildeskål

Hermann er en pådriver av de sjeldne. Han beskriver seg selv som “tullingen” som gikk fra å være lidenskapelig opptatt av tare, men som ikke ante hvor han skulle begynne, til å sammen med sine medgründere etablere tareprodusentselskapet Kelpinor. I fjor og i en alder av kun 24 år kunne han og teamet smykke seg med tittelen «Nord-Norges mest lovende oppstartsbedrift» i gründerprogrammet Arctic Accelerator. For å lykkes med nye næringer og grønn vekst trenger Nord-Norge åpenbart flere "tullinger" som Hermann.

Med en helt egen evne til formidling og forretningssans grønner han på. Der andre vegrer seg for å satse har Hermann allerede gått to steg videre. I dag bor det fem nye tilflyttere på idylliske Sandhornøy i Nordland. Om noen år er planen at 30 har flyttet dit som følge av Kelpinor sin virksomhet. Juryen er trygge på at vi kun har sett starten på Hermann sin karriere og rolle som pådriver for Nord-Norge.

Utviklingsstipend 50.000 kroner

Jakob Brattli Sørensen (24), gründer, Bodø

Det er ikke alle 24-åringer som kombinerer studier og eksamen med en oppstartsbedrift med ambisjon om å revolusjonere fiskeribransjen. Det gjorde like gjerne Jakob.

Gjennom Eagle AI er målet å utvikle en tjeneste til fiskere som skal forutse hvor fisken er lokalisert i havet basert på satellittdata. Dette vil skape mer direkte ruter for båtene, og kutte ned på drivstofforbruk og vedlikehold, som vil redusere utslippet til næringen. Løsningen skal også markere gyte -og biomangfoldsområder for å bedre bevare disse.

Juryen lot seg imponere over den unge gründerens refleksjon, egeninnsikt og innsats for å nå ambisjonen. Du er en ekte pådriver når du ønsker å benytte talentstipendet til å bli bedre kjent med bransjen og teste ut yrket på sommeren. Den målrettede holdningen vil ta Jakob hvor langt som helst.

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }