Vinnere av talentstipendet 2021

Samfunnsløftets talentstipend går til unge talenter mellom 18 og 34 år. Blant 111 søkere er dette de 20 vinnerne innenfor idrett og åpen klasse i 2021.

Åtte topptalenter får 150.000 kroner hver, mens tolv talenter får et utviklingsstipend på 50.000 kroner hver. Alle vinnerne utmerker seg innenfor sitt felt, og bidrar til å bygge opp, utvikle og inspirere andre i nord.


Disse fikk topptalentstipend

snn-talentstipend2021-andreas-leknessund

Andreas Leknessund, 21 år fra Tromsø, sykling

Tromsø-syklisten er av flere omtalt som tidenes norske sykkeltalent. Med flere norgesmester- og europamestertitler de siste årene, samt etappe- og sammenlagtseire i internasjonale ritt, har han kommet langt i en alder av 21 år. De neste tre årene skal han sykle for tyske Team DSM, og målet for denne perioden er å etablere seg i verdenstoppen. Han skulle vært en del av Norges OL-tropp i det avlyste OL i Tokyo 2020. Som syklist tilbringer han mye av tiden utenfor landsdelen, men er stolt og opptatt av sin nordnorske tilhørighet. Han ønsker å være et forbilde for unge, og håper han kan bidra til å inspirere andre til å tørre satse og følge drømmen. Det har han gjort, og han har etablert seg i toppen. Som han sier – det er mulig å bli god i sommeridretter, selv om man kommer fra Nord-Norge!

Tora Johansen, 22 år fra Tromsø, freeski

Tora er på elitelandslaget i freeski, og har på tross av sin unge alder levert toppresultater internasjonalt både i Slopestyle og Big Air. Tora har en ambisjon om å delta i OL 2022. Hun har klare utviklingsplaner som vil gi mulighet til deltakelse i store konkurranser, blant annet finalen i hver verdenscup. Juryen lar seg også imponere over at Tora har et ønske om å arrangere treningscamper for barn, for å utvikle freeski i Nord-Norge.

Tor Fredrik Kaasen, 18 år fra Tromsø, sjakk

Tor Fredrik er et av Norges største sjakktalenter. Han er Norges tredje yngste IM (internasjonal mester), med ambisjon om å bli GM (stormester) i løpet av 2 år! Med store treningsmengder har han oppnådd gode internasjonale resultater, og er elitespiller i Landsturneringen.  I vinter ble han norsk mester i hurtigsjakk online. Tor Fredrik ønsker å være en bidragsyter i Tromsø sjakklubb, og et forbilde og inspirasjon for yngre sjakkspillere.

Daniel Stock, 28 år fra Vadsø, langrenn

Daniel er en hardtarbeidende skiløper som beviser at utholdenhet i satsingen kan gi resultater. Som han selv sier, det har vært en lang vei fra å bli sist i sitt første skirenn, til å ha etablert seg i norgestoppen. Men, han har klart det med sterk innsatsvilje og disiplin. Siste sesong tok han store steg, med medaljer i både NM og Norgescup, og ble belønnet med uttak til World Cup - hvor han også markerte seg. Målet er OL i 2022, og han sikter også mot VM i 2025. Daniel er tydelig på sin tilhørighet til Nord-Norge, og er opptatt av å kunne motivere unge løpere i nord til å satse på langrenn.

Foto: Karoline O. A. Pettersen

Astrid Regine Nässlander, 29 år fra Engeløya/Steigen, matkulturspreder

 Astrid står fram som et forbilde og som en stemme for økologi og bærekraft. En helt særegen og nærmest holistisk tilnærming til matens kretsløp - men samtidig så opptatt av smak og matånd. Hun kombinerer tradisjonsmat og gründerskap og viser at det går an å få det til også på mindre steder i Nord-Norge. Hun har klare planer for egen utvikling og hvordan hun kan bruke sitt talent for å påvirke og motivere andre. Et slikt engasjement og målrettet fokus kan gi store ringvirkninger!  

Fredrik Tjærandsen, 25 år fra Bodø, kunstner/designer

Fredrik er rett og slett et fremragende talent. Ikke bare har han produsert en helt utrolig kolleksjon allerede, men som i sitt prosjekt ønsker å søke etter andre former for konsum av design, og en re-tenkning av materielle og designede objekters funksjon og verdi for oss. Utrolig spennende utgangspunkt for et kunstnerisk utviklingsarbeid. Han har oppnådd internasjonal oppmerksomhet rundt sin kolleksjon. Tydelig uttrykk, til ettertanke og inspirasjon for landsdelen da han i tillegg til å dyrke eget talent gir tilbake til lokalsamfunnet gjennom DKS og Bodø biennale. Meget spennende type som vi håper å se mye av i fremtiden.  

Ramona Irene Myrseth, 30 år fra Birtavarre, designer

Ramona Salo er en av de absolutt hotteste unge navnene innen nordnorsk design og kulturnæring. Hun har tydelig et talent som evner å kombinere tradisjon og særegenhet/utvikling. Hun er klok og reflektert, er opptatt av det nære og jordnære, samtidig som hun tenker globalt. Hennes uttrykk er unikt, og måten hun tenker på både råstoff og funksjonalitet er utrolig spennende. Tverrfaglig og søkende i sin kunstneriske praksis, og en viktig stemme i møte mellom det samiske, kvenske og norsk i nord. Gjennomtenkt, reflektert og tydelig i mål, prosess og verdi. 

Sandra Steffensen, 33 år fra Mosjøen, grunder og illustratør

Sjeldent bra dame fra et felt som er relativt underrepresentert i nord! Hun har et helt unikt uttrykk, til stor inspirasjon for andre. Utviklingen av sterke og profilerte illustratører vil ha mye å si både for litteratur-, animasjon- og filmfeltet. Hun har en klar plan for kompetanseheving av eget talent og hvordan hun ønsker å inspirere andre. Veldig flott at hun holder til i Mosjøen og satser på å bygge opp en langsiktig infrastruktur der. En klar, tydelig og lokal stemme!


Disse fikk utviklingsstipend

Thea Dauga Kuraas, 19 år fra Narvik, ishockey

Thea satser høyt for å holde seg i eliteserien. Hun går ved toppidrettslinjen ved Narvik VGS og spiller for Wing Trondheim i eliteserien for damer. Hun har deltatt på ungdomslandslaget og i flere verdensmesterskap. Hun stiller opp for klubben i Narvik og er en god ambassadør for idretten og for unge utøvere i landsdelen. 

Sajane Karina Olsen 20 år fra Manndalen, taekwon-do

Sajane Karina (20) er en kjempespennende utøver fra Kåfjord som stross sin unge alder allerede har nådd å bemerke seg med flotte prestasjoner nasjonalt og internasjonalt innenfor kampsportgrenen taekwon-do. Hun er har for tiden 2. dan i svart belte, noe som taler for seg selv! I tillegg til en allerede imponerende CV, legger hun til at det å bevise at det er mulig å bli best i og fra Nord-Norge er en drivkraft i seg selv. 

Emilie Kalkenberg, 23 år fra Mo i Rana, skiskyting

Emilie (23) representerer Skonseng UL og har drevet med skiskyting siden hun var 6 år gammel. Hun er en hardsatsende skiskytter som er en del av «verdens beste» damelandslag i skiskyting. Hun er har mange topplasseringer og medaljer som junior både nasjonalt og internasjonalt.  

Silje Theodorsen, 26 år fra Tromsø, langrenn

Silje er en del av Team Nord-Norge og har flere gode resultater fra norgesmesterskap, verdensmesterskap, ungdoms-OL og norgescuper. Hun trives i skimiljøet i Tromsø og mener at man kan nå langt selv om man bor i nord. Silje er et forbilde som står for hardt arbeid og langsiktige mål. 

Lena Richter, 26 år fra Bodø, functional fitness

Lena er en sterk Bodø-jente med tøff utvikling. Med bakgrunn i turn har hun videre utviklet seg i functional fitness, og har jobbet hardt for å komme dit hun er i dag. Hun har flere plasseringer i norgesmesterskap og i verdensmesterskap og er i dag på landslaget.  

Sander Røberg, 20 år fra Ramsund, kickboxing

Sander har sterke resultater nasjonalt og internasjonalt, blant annet norgesmester i Juniorring og deltakelse i EM.  Han er veldig bevisst på hvordan han ønsker å utvikle seg både når det gjelder styrke, teknikk og taktikk, og ønsker å oppsøke de beste for å lære av disse. Sander er både trener og sparrer med alle nivåer i klubben sin i Tjeldsund. Han viser at det er mulig å komme fra ei lita bygd – og bli god!

Henriette Myrlund, 32 år fra Tromsø, spillutvikler

Henriette er en dreven og dyktig organisator, initiativtaker og nettverksbygger! Hun er hovedsakelig produsent, visjonær og en "idéperson". Hun har også et tydelig landsdelsfokus og vil skape noe som er større og viktigere enn å bare lykkes selv i bransjen!  Hun ønsker å inspirere flere jenter til å studere teknologi og spillutvikling, og vil samle kreftene i nord.

Guro Krempig, 21 år fra Alta, naturformidler

Guro sprudler over av overskudd og engasjement og tar et kollektivt ansvar for formidling av naturglede. Hun har et genuint ønske om å inspirere både voksne og barn til å komme seg mer ut og oppleve mestringsfølelse, samtidig som vi tar vare på miljøet. Hun høster oppmerksomhet langt utover egen region og er en flott ambassadør for Nord- Norge!

Simen Fjellstad, 24 år fra Tromsø, fasilitator av e-sport og lokalt spillsamfunn 

E-sport har medvind i seilene, og Simen er definitivt et talent som bidrar til å løfte sporten til nye høyder! Ikke bare er han en dyktig programmerer og grafisk designer. Han har tross sin unge alder allerede utviklet flere mobilspill og startet et eget selskap. Det faktum at han spisser sin kompetanse, ikke bare mot å spille, men å produsere, fasilitere og stimulere utviklingen av både miljøer og infrastruktur er ekstremt viktig. 

Sisilie Skagen Johnsen, 27 år fra Andenes, fisker 

Sisilie kombinerer mange ulike perspektiv som vi i nord absolutt burde ha på agendaen - fiskeflåte, likestilling, finansiering og rekruttering. Hun skaper omtale, er en tydelig stemme og inspirerer folk til å tro på sine idéer. Hun setter utvilsomt fokus på en bransje som kan trenge en fornyelse. 

Jon Erlend Matre, 22 år fra Tromsø, kokk

Jon Erlend har mottatt flere priser, og er visepresident på Kokkelandslaget Junior. Han ønsker å fremme nordnorske råvarer og nordnorsk matkultur, og vil rendyrke og designe sin egen nordnorske identitet. En inspirator og et klart talent!

Anne Tjønndal, 32 år fra Bodø, forsker  

Anne forsker på et fagfelt som er svært relevant. I mange år har kvinnelige idrettsutøvere måttet kjempe for å anerkjennes som likeverdige idrettsutøvere med menn, og få de samme mulighetene for trening, konkurranser og sponsorpenger. Hun setter søkelys på likestilling og kjønnsbalanse - ikke bare i forhold til utøvere, men også hos idrettsledere; fra trenere til toppledere og styreposisjoner i idrettsorganisasjonene. Slike formelle roller er viktige premissleverandører til hvilke agenda som settes på dagsorden og hvordan beslutninger tas, noe som har stor betydning for hvordan idretten gir like muligheter for kvinner og menn. Anne Tjønndal har egenerfaring som kvinnelig bokser i mannsdominert idrett. Denne interessen og erfaringen har hun benyttet i sin forskning, for å sette fingeren på forholdene i idretten som gir kjønnsmessig ulikhet.

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }