Hva betyr en renteøkning for mitt boliglån?

En renteøkning vil bety at du får økte kostnader på lånet, og høyere innbetaling per måned. Du kan bruke vår boliglånskalkulator for å få et inntrykk av hva en renteøkning har å si for akkurat ditt boliglån. Velg fanen til høyre hvor det står «Hva koster lånet». Legg inn lånesummen din under «kjøpesum» og sett 0 på egenkapital. Husk å justere nedbetalingstiden slik at den er det samme som lånet ditt.

Vi har tatt høyde for at du skal kunne tåle en renteøkning på 3 % fra dagens nivå eller minst 7 % boliglånsrente. Rentenivået i Norge har vært svært lavt lenge. I utgangspunktet trenger du derfor ikke å være nervøs selv om det er varslet at rentenivået skal stige. Vi anbefaler likevel at du setter deg inn i hvordan en fremtidig renteendring påvirker din privatøkonomi.

Dette bør du gjøre nå

Hvis du vet hvor mye innbetalingen på lånet ditt vil øke fremover kan det være lurt å sette disse pengene inn på en egen konto. Dette har to fordeler: 

  • Du blir vant til ekstra utgifter – og holder forbruket lavere.
  • Du får spart deg opp en buffer og har penger i reserve til økte renteutgifter.

I perioder med renteøkning er det viktig at du har oversikt over økonomien. Med «Min økonomi» i mobilbanken kan du se hva du bruker penger på og hvor du eventuelt kan spare. 

Se også: 
Hvor finner jeg informasjon om renter og neste innbetaling på lånet mitt?
Bør jeg velge fast eller flytende rente?