Slik går du frem i et arveoppgjør

Arveloven, slektninger og et eventuelt testament avgjør hvordan arven skal fordeles. Og visste du at dersom du sier ja til en arv, inkluderer dette den eventuelle gjelden til avdøde?


Få oversikt med hjelp fra tingretten

Det er mange ting å ta stilling til i et arveoppgjør etter at noen du sto nær har gått bort. Er du usikker på om avdøde hadde et testament, eller kanskje noen slektninger du ikke kjenner, råder vi deg å ta kontakt med din lokale tingrett først. De vil kunne hjelpe deg med: 

  • hva du skal gjøre videre i prosessen. 
  • informasjon om eventuelt andre arvtakere.
  • fullmakt og skifte- eller uskifteattest.
  • dokumentasjon over avdødes gjeld og eiendeler. 

For at vi som bank skal kunne gi deg taushetsbelagte opplysninger om avdødes kundeforhold til oss, må vi først motta en fullmakt eller skifte- eller uskifteattest fra deg, som er godkjent av tingretten. 

Domstol.no kan også bidra med nyttig stoff

Dette styrer fordelingen av arven

Arveloven sier noe om hvem som skal eller kan arve. Likevel er fordelingen av arven avhengig av om det finnes arvinger, hvor nær beslektet disse er, og om det finnes et testament. 

Uten testament, er det slektsarvingene og arvelaterens eventuelle gjenlevende ektefelle som arver formuen. Du finner arveloven i Lovdata.

Hvem kan arve hva i følge arveloven?Hva gjør jeg med...

Hvordan bør jeg organisere arvefordelingen?

Hvem skal arve hytta? Bilen? Maleriet? Båten? Det finnes ulike måter å fordele arven på. Her er tre råd som kan gjøre det enklere for dere i arveoppgjøret:

  1. Se til at dere er enige om at gaver eller penger dere har mottatt mens avdøde levde var forskudd på arv eller gave som ikke skal medregnes arveoppgjøret.
  2. Sørg for at dere er enige om verdien på alle gjenstandene. 
  3. Blir det vanskelig, kan det være en løsning å fordele arven gjennom loddtrekning - enkelt og greit! Få en advokat til å sette opp en forpliktende avtale, møt på kontoret for å trekke lodd om hver eiendel. Flere detaljer om skifteloven finner du hos Lovdata.

Tips

Blir det for vanskelig, og kommer dere aldri til enighet, anbefaler vi at dere ber om offentlig skifte. Da tar tingretten seg av jobben. 


Hvem kan hjelpe meg videre?

Som vi har nevnt tidligere, er det god hjelp å få hos tingretten. Ellers vil du finne nyttig informasjon hos:

Vi håper våre råd har gjort det klarere for deg, og at arveoppgjøret vil gå fint uten noen konflikter. Lykke til videre i prosessen!