Nora tester

Student Nora Mølmann (20) har de siste to årene kjent på hvordan det er å stå på egne ben i en ny by. Nå skal hun ut på testing – for å gjøre både lommeboka og miljøet glad!
 

Video placeholder image

Bra for lommeboka, miljøet - og livet

Hvordan spise godt uten å bruke for mye penger? Hvordan unngå å kaste mat, og hvordan lage ting fra bunnen av? Hva med gaver, klær og ting - kan man lage det selv, og hvordan? Dette er spørsmål Nora skal finne svarene på, med hjelp fra eksperter.

Følg med - episodene av Nora tester kommer fortløpende! Siste nytt finner du alltid på @sparebank1snn_ung på Instagram.


Episode 4: Nora tester ukemeny

I denne episoden får Nora lære fra eksperten Karen Elene Thorsen, bedre kjent som forfatter og instagram-profil Fattig student.

Karen (@fattig.student) skal vise Nora hvordan hun kan lage en ukemeny som sparer henne penger og reduserer matsvinn. Med all maten hun har i kjøleskapet (etter dumpster-diving i forrige uke) blir faktisk målet å ha en 100 % kjøpefri uke for å spise seg ut av kjøleskapet. Men blir det bra mat av det, mon tro? 

Video placeholder image

Noras ukemeny: 

Mandag: Salat med pesto-kikerter og utgått feta

Tirsdag: Wraps med rester fra salaten + kylling fra fryseren

Onsdag: Pasta bolognese med siste slump tomatpuré og andre rester

Torsdag: Karen's pizza med søtpotet-bunn

Fredag: Utgår pga taco-kveld hos venner

Lørdag: Indisk med restesauser, ris og diverse grønnsaker

Søndag: Det som er igjen


Mandag: Salat med pesto-kikerter og utgått fetaost
 • 1 boks kikerter
 • 1 glass pesto
 • Evt. litt olje

Kikertene tørkes litt i papir før de vendes i pestoen. Hvis lite pesto kan du ha i litt ekstra olje. Legg på bakepapir og stek midt i ovnen på 200 grader i 10 minutter. Så blander du salaten;

 • Salat (vi brukte grønnkål, men ta det du har)
 • Løk
 • Gulrot 
 • Mais
 • Fetaost (eller annen ost du har i kjøleskapet)

Legg salaten på fat, dryss over kikertene, og knudre fetaost på toppen. Bon appétit! Sjekk story på Instagram for å se resultatet

Tirsdag: Kyllingwraps

Med tortillalefser til overs fra fredagens taco-kveld, og salat fra gårsdagen var denne veldig enkel. Nora stekte litt kylling fra fryseren (i olje med salt og pepper), varmet lefsene i microen, lesset på salat- og fetaostrestene - og voila! Resultatet ble digg middag, på null komma niks. Sjekk story på instagram

Onsdag: Pasta bolognese

Nora har latt seg inspirere av denne oppskriften fra Karen (Fattig student).

Her er Nora's egen fremgangsmåte: 

Først freste hun løk, hvitløk og tomatpuré i litt olje. Puréen tok hun "se, lukt og smak"-metoden på for å sjekke at den var good, selv om den hadde stått åpen i kjøleskapet en stund. Etter at det har frest seg godt, så tilsatte hun hakkede tomater, diverse krydder (oregano, pepper, salt, basilikum, litt sukker), og melk.

En liten vri: Nora hadde en skvett frossen melk i fryseren, og denne tok hun oppi sausen, uten å tine den først. 

Kokte så pasta i vann med salt. Nora droppet linsene denne gangen, og nøyde seg med pasta med saus. Oppå strødde hun litt sesam- og chiafrø.

Resultatet? Sjekk story på instagram

Torsdag: Pizza med søtpotet 

Nora har prøvd å lage pizzabunn av søtpotet fra denne oppskriften til Karen (Fattig student) med egenvalgt topping.

Her er Nora's fremgangsmåte og kommentarer:

Etter å ha blandet havremel, bakepulver og egg så virket deigen veldig tørr. Det var veldig fristende å putte i noe mer væske. Men, don't do it! Det blir bra når du får blandet i søtpoteten, fordi den har nok fukt. Det gikk både kjapt og enkelt. å "koke" den i mikroen for å få den "mosbar". Når deigen var ferdig, klemte hun den ut til pizzaform og forstekte den i ovnen på ca 200 grader i noen få minutter.

Dagens topping: 

 • Gårdagens bolognese-rester som pizzasaus
 • Ukens første og eneste kjøp: Vegansk ost på halv pris (pga utløpsdato)
 • Salamiskiver fra påleggshylla

Resultatet? Sjekk story på instagram

Fredag: Tacokveld med venner

Det er fast tradisjon for Nora og samboeren at de spiser taco med venner på fredager. Hit tar de med det som kan passe eller brukes fra eget kjøleskap, og sånn sett så spleises det på både innkjøp og matlaging. Billig - og supertrivelig!

Lørdag: Indisk

La deg inspirere av denne digge retten fra Karen (Fattig student) eller gjør som Nora og lag det med det du har. 

Nora lagde middagen ved å steke opp: 

 • Rester av løk
 • Gulrøtter
 • Hvitløk
 • Ingefær

Deretter blandet hun inn forskjellige sauser fra kjøleskapet, og lot det stå og putre litt mens hun kokte opp en blanding av ris og linser. Så rørte hun alt sammen, og toppet med sesamfrø. Resultatet ble visstnok veldig digg. Sjekk story på Instagram


Her kan du se tidligere episoder

Opptatt av klima og miljø?

Stadig flere unge i dag er opptatt av miljø og klima. Dette synes vi er bra. Sjekk ut hvordan du kan gjøre tiltak som er gode for både lommeboka og miljøet.

Sjekk ut de smarte tipsene