Sparer du til egen bolig? Da er BSU en super spareform. Men hvem kan spare, hvor mye, og til hva? Her får du reglene.
BSU - den beste sparegrisen
Er du under 34 år og sparer til bolig, er det ingen spareform som slår BSU. Du får den beste renten og opptil 5500 kroner i skattefradrag, mens sparepengene dine står helt trygt på konto.
Endring på BSU-ordningen fra 2021
I statsbudsjettet er det vedtatt endringer på BSU. Årlig sparebeløp i BSU økes fra 25.000 kroner til 27.500 kroner. Sparer du det maksimale beløpet i 2021, vil du få 5500 kroner i skattefradrag. Maksbeløpet for BSU på 300.000 kroner endres ikke.
Skattefradraget for BSU-sparingen vil fra 2021 bare gis til de som enda ikke har kjøpt sin første bolig. Det vi si, eier du en bolig (helt eller delvis) per 31. desember får du ikke skattefradraget for dette året.
NB! Du får tilbake retten til skattefradrag dersom du selger boligen i løpet av samme kalenderår som den er kjøpt.
Du kan beholde din BSU-konto etter at du er 33 år, men fra det året du fyller 34 år kan du ikke sette inn penger på kontoen. BSU-pengene må brukes til boligformål, men du trenger ikke avslutte den dersom du kjøper deg hus eller leilighet.
For å få skattelette på det du har spart det året du fyller 33 år, må pengene stå på kontoen til over nyttår, og gis bare til de som enda ikke har kjøpt sin første bolig.
BSU som egenkapital
De nyeste reglene sier at BSU kan regnes med som egenkapital uten at du trenger å avslutte BSU-kontoen din. Du kan fortsette å spare, og du får rente på det du har spart i BSU, selv om du kjøper deg bolig.
BSU blir telt med når det beregnes gjeldsgrad på inntil 5 ganger inntekt. Det sparte beløpet trekkes fra lånebeløpet i beregningen, noe som i praksis kanskje gjør det litt enklere å få innvilget lån.
Eksempel: Du trenger 2.000.000 kroner i lån til bolig, har en BSU på 250.000 kroner, og en inntekt på 350.000 kroner. Da kan du på «gamle regler» låne 5x inntekten (350.000) = 1.750.000 kroner. Så må du bruke pengene på BSUen for å dekke resten. Med nye regler kan du låne 5x inntekten (350.000) + BSU (250.000) = 2.000.000 kroner uten å bryte kravet om maks gjeldsgrad på 5.
Du trenger med andre ord ikke avslutte din BSU når du skal kjøpe hus eller leilighet. Samtidig vil det kanskje bli lettere å komme inn på boligmarkedet.
Hva lurer andre på?
Fra det året du fyller 34 år kan du ikke lenger sette inn penger på din BSU-konto, men du trenger likevel ikke å avslutte den. For å få skattelette på det du har spart det året du fyller 33 år, må pengene stå på konto til over nyttår.
I tillegg beholder du din gode BSU- rente til du fyller 34 år. Det kan derfor være lurt å la pengene stå og godgjøre seg om du ikke behøver dem for å investere i bolig. Beholder du BSU-kontoen etter fylte 34 år, halveres renten i forhold til ordinær BSU-konto.
Du kan beholde din BSU-konto etter at du er 33 år, men den må til syvende og sist brukes til boligformål.
Du kan flytte BSU-kontoen du har i en annen bank til oss.
Når du velger å flytte BSU-kontoen din til oss, må du legge inn kontonummeret til BSU-kontoen du har i dag og bekrefte at du ønsker å flytte denne kontoen til oss.
Du kan bare ha en BSU-konto, derfor er det viktig at denne flyttingen skjer korrekt og at du ikke avslutter BSU-kontoen din før du oppretter en ny hos oss. Les mer om reglene for BSU her.
Skattefradraget på BSU er 20 % av det du sparer per år. Det vil si inntil 5500 kroner. Pengene må være på kontoen innen 31. desember, og stå over årsskiftet. Banken melder inn beløpet du har spart til Skatteetaten, som regner ut skattefradraget basert på inntekten din.
Skattefradraget gis kun til de som ikke har kjøpt egen bolig. Det vi si, eier du en bolig (helt eller delvis) per 31. desember får du ikke skattefradraget for dette året. Selger du boligen i løpet av samme kalenderår som du kjøpte den, mister du ikke retten til skattefradrag.
For å få fullt utbytte av BSU-fradraget, må du tjene over 75.000 kroner. Først da betaler du nok skatt til at du får fradrag for det maksimale BSU-innskuddet på 27.500 kroner.
For å få skattefradraget av det du sparer per år, må pengene være inne på BSU-kontoen innen utgangen av året, og de må stå på kontoen til nytt kalenderår. Skattefradraget gis kun til de som ikke har kjøpt sin første bolig.
{
"EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.",
"CHECKBOX_ERROR": "",
"CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene",
"DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.",
"DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).",
"RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.",
"POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).",
"TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.",
"TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.",
"ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).",
"ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).",
"SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).",
"PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).",
"MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)",
"SEARCH_ALLE": "Alle",
"MORE_INFO": "Vis mer informasjon",
"RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor",
"RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver",
"VIEW_IN_MAP": "Vis i kart",
"BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har",
"AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg",
"AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg",
"HUSKELISTE_LINK_TEXT": "Sjekk huskelisten",
"HUSKELISTE_CLOSE_TEXT": "Ikke nå",
"HUSKELISTE_COUNT_TEXT": "en",
"FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema
",
"FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse",
"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR",
"TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn",
"NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.",
"SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land",
"GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på"
}