Siden 1999 har ÅKP hjulpet startups med å vokse. ScaleUp-programmet setter nå vinneroppskriften i system.
ÅKP forvandler startups til morgendagens storbedrifter
ScaleUp-programmet er et samarbeid mellom ÅKP og NTNU, som SpareBank 1 SMN har vært med å støtte og utvikle siden start.
Lederen for programmet, Håvar Risnes, har en doktorgrad fra NTNU, har jobbet med strategi og finansiering i en årrekke, senest som avdelingsleder for Innovasjon Norge i Møre og Romsdal. Han omtaler ÅKP som «hele Sunnmøres innovasjonsselskap».
– Hele mitt akademiske liv har jeg fått jobbe med oppstartsbedrifter. Det er så spennende å jobbe med næringslivet her, og i ÅKP er jeg enda tettere på gründerne. Det er motiverende, forteller Risnes.
ScaleUp er for bedrifter som vil vokse
Sammen med NTNU har Risnes og ÅKP jobbet aktivt med å bygge opp kompetanse på "tidlig fase"-bedrifter, altså bedrifter som er forbi den første oppstartsfasen.
– Det er kjernen i ScaleUp-programmet. Det handler om å løfte de bedriftene som er i vekst og har skaleringspotensial. Programmet er for dem som allerede har fått på plass en bunn- og en topplinje, forklarer Risnes, som mener dette er viktig for hele nasjonen.
– Det er et faktum at få startups i Norge klarer å vokse videre. Det skal vi hjelpe flere med å gjøre, og noen av disse blir morgendagens storbedrifter, sier han.
Les også: Trenger bedriften din vekstkapital?
Benytter anerkjent metodikk fra MIT
Risnes er opptatt av at løpet skal være faglig fundert. ÅKP har derfor tatt med seg anerkjent metodikk fra det verdenskjente universitetet Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Boston og bakt det inn i arbeidet med vekstbedriftene.
– Her er samarbeidet med NTNU viktig. De gir oss en trygghet. Samarbeidet de har med MIT er godt faglig begrunnet, og vi har tilgang på gjesteforelesere med pondus, forklarer han.
Les også: Dette var avgjørende for Lillebakks eventyrlige vekst
ÅKP holder til i Ålesund og her hjelper de startups å vokse seg store.
Se forbi forelskelsen i idealkunden
For ÅKP handler vekst om økning på topplinjen. Det kan være å øke omsetningen i et selskap fra 50 til noen hundre millioner. Og skal man ta en betydelig posisjon, er det nødvendig å løfte blikket, mener akademikeren.
– En vanlig utfordring er det å virkelig forstå kundens behov, og å se at det er flere kunder enn du tror som har disse behovene. Vi ser altfor mange bedrifter som er forelsket i idealkunden. Da spør vi dem: Men hvem er de neste 10?
I ScaleUp-programmet får vekstbedriftene hjelp med å sette opp en forretningsmodell som lar dem kapre flere av disse kundene.
– Vi hjelper dem med å bli mer markedsorienterte. Hva er behovene der ute? Kanskje er det flere kunder med disse behovene? De lærer å flytte fokus fra produkt og teknologi og over på markedet. I tillegg handler vekst om hvordan du bygger din egen organisasjon, fra sammensetningen av kompetanse i ledergruppa til hvem du rekrutterer. Du må bygge med skalering i tankene!
Les også: Slik setter du fart på bedriftens vekstfase
Det koster noe å vokse
Et tydelig markedsfokus kjennetegner dem som har gått første kull i vekstprogrammet. Det lærer de blant annet fra et mentorkorps av tungvektere fra næringslivet.
– Dette er folk som har hatt skoene på og vært gjennom skalering før. Vi har en metodikk hvor mentorene må bidra i alle bedriftene, og ser at bedriftene har stor nytte av det, sier Risnes.
Noe annet du får hamret inn gjennom programmets løp, er at vekst koster.
– Vi lærer bedriftene å jobbe systematisk med investorer, og å samtidig ha en god dialog med banken og andre. Det handler om å gire opp sin egen arbeidskapital, forklarer Risnes.
Driver du bedrift på Sunnmøre?
Vi vil at du skal få bruke tiden din på det du brenner for, og at alt skal ligge til rette for at din bedrift lykkes. Enten du trenger bistand til å starte, drive, vokse, ansette, holde regnskap, har spørsmål om skatt, investeringer, forsikringer eller finansiering - så vil vi gjerne være med deg på reisen.
Trenger bedriften vekstkapital?
Har du lagt en plan for å vokse, og lurer på hvilke muligheter du har? Se hva våre bedriftsrådgivere sier om løsninger som gir deg mer arbeidskapital og færre voksesmerter.
Lete etter investor?
Noen ganger er det smart å lete etter en investor for å kunne vokse som bedrift. Andre ganger kan det være støtteordninger du kan hente pengene fra, for eksempel hos Innovasjon Norge eller Forskningsrådet. Bedriftsrådgiver i SpareBank 1, Ragnar Stene, forteller litt hva du må tenke på i disse tilfellene.
Hørt om vekstgaranti?
Sammen med Innovasjon Norge har vi, som en av få banker, inngått et pilotprosjekt om vekstgarantiordningen. Det vil si at nå kan enda flere bedrifter i Midt-Norge få muligheten til å finansiere veksten sin gjennom oss.