Hvordan bedre bedriftens likviditet
Tips og råd til hva du kan gjøre for å bedre bedriftens likviditet.

Likviditet = penger på konto
Likviditet betyr «penger på konto» og er det samme som bedriftens betalingsevne. Bedriftens betalingsevne gir ikke nødvendigvis et bilde av lønnsomheten din på kort sikt. Men god likviditet henger ofte sammen med god lønnsomhet på lang sikt.
Se våre tips og råd til hva du kan gjøre for å bedre bedriftens likviditet.
Slik får bedriften bedre likviditet
Det viktigste er at du har gode rutiner og avtaler med kundene dine. Ideelt sett bør du sende faktura så raskt som mulig etter at jobben er gjort. Noen gode verktøy for fakturering:
- Bruk eFaktura, da kommer fakturaen raskere fram til kunden. Samtidig øker du sannsynligheten for at den betales innen forfall sammenlignet med faktura på e-post og papir.
- Hvor lang kredittid gir du kundene dine? Kort kredittid er bra for likviditeten. Dersom mulig bør du ikke gi lengre kredittid til kundene enn det du har oss leverandørene dine. Les mer om hvordan du kan redusere kredittiden ved å bruke fakturasalg.
- Du kan også sette bort hele fakturaadministrasjonen ved å bruke factoring. Da kan du få opptil 90 % av fakturabeløpet i finansiering samme dag, helt uavhengig av fakturaens forfallsdato.
- Du kan også vurdere å benytte deg av KID-faktura, da blir betalingen automatisk identifisert og ført rett inn i regnskapssystemet. Slik får du bedre oversikt over innbetalingene.
Hvordan følger du opp fakturaene som du sender til kundene dine?
- Etabler gode og effektive purrerutiner, og iverksett purring så snart som mulig etter at fakturaen har forfalt.
- Dersom en faktura ikke blir betalt kan du sende kravet til inkasso for å sikre riktig oppfølgning.
- Dersom kunden din ikke betaler til riktig tid har du også lov til å ta forsinkelsesrenter.
- Og husk, det er viktig å holde en god og konstruktiv dialog med kunden dersom dere skulle være uenige om en utestående faktura.
Sørg for å ha god dialog og klare avtaler med leverandørene dine knyttet til fakturering og leveranser. Ting å tenke på:
- Kan du forlenge kredittiden på det du skal betale til leverandørene dine? Får du rabatter dersom du betaler raskere enn det leverandørene dine krever?
- Vær tidlig ute med å kontakte leverandøren dersom du ser at du ikke greier å betale en faktura ved forfall. Dette øker muligheten for at du kan få til en betalingsordning med leverandøren, for eksempel lengre kredittid.
- Bruk mest mulig faste leverandører med muligheter for gode betalingsvilkår. Kanskje har noen av leverandørene dine bonusordninger til lojale kunder?
- Kan du melde deg inn i et større innkjøpssamarbeid som medfører volumrabatter på for eksempel drivstoff, kontorartikler eller arbeidsklær?
Et varelager kan ofte binde opp mye kapital. Først og fremst krever et varelager fysisk plass med de kostnadene det innebærer. I tillegg kan varer bli liggende så lenge at de tilslutt blir ukurante.
- Ved å ha gode rutiner for lagerstyring, bestilling og innkjøp, sørger du for at du har et varelager som er tilpasset virksomheten din. På denne måten kan du frigjøre kapital fra varelageret som kan benyttes til andre formål.
- Benytt deg gjerne av et ERP-system med innebygd funksjonalitet for lager og logistikk. IT-løsninger som gir god innsikt kan ofte gi bedre lønnsomhet på langsikt.
Snakk med en IT-rådgiver for å få hjelp til å komme igang med en løsning tilpasset din bedrift.
- Planlegg fremtiden og bruk et budsjettet aktivt for å planlegge periodene som kommer. Ha en plan A, men gjerne også en plan B og C om det ikke er mulig å gjennomføre plan A.
- Ha et realtidsoppdatert regnskap og kryssjekk regnskapet ditt med planen din – altså budsjettet. Er du i rute, eller har det oppstått negative avvik? Hvordan håndterer du avvikene?
- Forstå bedriftens kontantstrøm, og lær deg å bruke balansen til å øke forståelsen.
- En likviditetsprognose gir deg innsikt og grunnlag til å være i forkant av en mulig utfordrende situasjon. På den måten kan du ta riktige grep tidlig nok. En regnskapsfører kan hjelpe deg med å sette opp en likviditetsprognose.
Og husk, dersom det skulle oppstå en periode med utfordrende likviditet er det viktig å holde banken eller andre kreditorer oppdaterte på situasjonen. Bankrådgiveren kan ofte tilby fleksible løsninger som bidrar til at bedriften din kommer seg gjennom en periode med presset likviditet.
Bedriftslån
Bedriftslån er et godt alternativ når du skal investere i eiendom, produksjonsanlegg eller utstyr. På den måten slipper du å binde for mye kapital i større investeringer. Dette kan være en god løsning for langsiktig finansiering. Netbetalingstiden tilpasses etter bedriftens behov, hvor du kan selv velge mellom fast og flytende rente.
Factoring
Har du mye utestående, eller betaler kundene dine for sent? Factoring er i korte trekk administrasjon og finansiering av dine utgående fakturaer. Med factoring kan du få opptil 90 % av fakturabeløpet i finansiering samme dag, helt uavhengig av fakturaens forfallsdato. Resten av fakturabeløpet overføres når kunden har betalt fakturaen, minus en provisjon. Når du bruker factoring setter du bort hele fakturaadministrasjonen.
Fakturasalg
Fakturasalg er en enkel og fleksibel løsning som gir deg raskt tilgang til penger når du trenger det. Med fakturasalg selger du din utgående faktura og får pengene på konto innen neste virkedag, uavhengig av fakturaens forfallsdato. Til forskjell fra factoring bestemmer du selv hvilke faktura du vil selge og når du vil selge de.
Inkasso
Med inkassotjenesten kan du selv sende inkassovarsel og inkassobrev dersom du har en kunde som ikke har betalt. Med inkassotjenesten er det større sjanse for at kunden betaler, samt at du får hjelp til å forebygge betalignsproblemer. Inkasso gir raskere innbetalinger og bedre likviditet, samt at du slipper å belaste kassekreditten.
Kassekreditt
Kassekreditt, eller driftskreditt som det også kalles, er den vanligste finansieringsformen for bedrifter. Bedriften får tilgang til en kreditt på konto, og kan bruke av denne til å betale for innkjøp av varer og andre løpende kostnader frem til innbetaling fra kundene kommer. Når inntektene er på plass, bruker du av disse til å betale tilbake på kreditten.
Få god oversikt over økonomien
Vet du hvordan det står til med bedriftens økonomi? I nettbank bedrift får du full oversikt over likviditeten.
Likviditetsplanleggeren bruker tidligere data til å forutse likviditet fremover i tid, og gjør det enklere for bedriften å unngå likviditetsproblemer på lang sikt. Du kan også legge inn forventede kostnader eller inntekter, og dermed få et godt økonomisk bilde av bedriften.
Få hjelp med regnskapet
Har du mye å tenke på rundt regnskapet ditt? Skulle du ha digitalisert og effektivisert rutinene? Ønsker du en regnskapsfører som hjelper deg med alt innen regnskap, og som alltid er faglig oppdatert?